Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

700 Χρόνια της Μονής Ομπλού των Πατρών‏(ΦΩΤΟ)

  • Από  Μητρόπολη
700 Χρόνια της Μονής Ομπλού των Πατρών‏(ΦΩΤΟ)
Λαμπρή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών στις 21/3, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 700 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Ομπλού, της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Η εορτή συνδυάστηκε με την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, αφού η ιστορική Μονή του Ομπλού, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον υπέρ πίστεως και πατρίδος Ιερό αγώνα κατά τα πικρά χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.
Το έτος 2015 είναι αφιερωμένο, από την τοπική Εκκλησία, στη
Μονή Ομπλού και οι εορτασμοί θα κορυφωθούν τον μήνα Νοέμβριο, στα Πρωτοκλήτεια 2015.
Την εορταστική εκδήλωση άνοιξε ο Ηγούμενος της Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης, ο οποίος με λόγια μεστά πνευματικότητος ανεφέρθη στην λαμπρά πορεία της Μονής και στο σκεπτικό του εορτασμού, ευχαριστώντας τους κοπιάσαντες και συντελέσαντες στην πραγματοποίηση της μεγάλης επετειακής αυτής εκδήλωσης. Μεταξύ άλλων, ο π. Νεκτάριος είπε:
“Η Μονή στα 400 σχεδόν χρόνια σκλαβιάς κάτω από τον Τούρκο κατακτητή και όποια άλλη ξένη κυριαρχία, αναδείχθηκε καταφύγιο αλλά και προμαχώνας πνευματικών καί εθνικών αγώνων τόσο για τους Μοναχούς όσο και για τους σκλαβωμένους Ρωμηούς.
Η Ιερά Μονή Ομπλού, όλη εκείνη την περίοδο της δοκιμασίας, περιέθαλψε και εσύναξε “τὰ παιδιά της” τους Έλληνες, όπως η όρνιθα συνάζει τὰ κλωσσόπουλα κάτω από τις φτερούγες της (Ματθ. 23,37), αναβαπτίζοντάς τους στα νάματα της ορθοδόξου πίστεως αλλά και της εθνικής συνειδήσεως και παράλληλα εργάσθηκε προκειμένου να επιβιώσει, πάντα προς δόξαν Θεού, όπως επίσης και να περιφρουρήσει την πνευματική και κυριαρχική της παρουσία.
Σεβασμιώτατε Πατέρα και Δεσπότη μας κ.κ. Χρυσόστομε,
τόσο εγώ όσο και όλοι οι πατέρες της Μονής μας κλίνουμε γόνυ καρδίας και σώματος και σας ευχαριστούμε για την αμέριστη αγάπη σας και το ανύστακτο ενδιαφέρον σας για την Μονή μας αλλά και για τον καθένα από μας χωριστά. Σας θέλουμε κοντά μας, για να διατρέχουμε τον Μοναχικό μας αγώνα και την καθημερινή πνευματική μας βιοτή και ενασχόληση με ασφάλεια και σιγουριά, ούτως ώστε μέσα από την ζωή μας να δοξάζεται ο Τριαδικός μας Θεός, να τιμάται η Παναγιά μας η Ομπλίτισσα με το μοναδικό σε ιστόρηση γλυκό της μειδίαμα και να αναπαύεται ο πιστός λαός του Θεού...”.
Εν συνεχεία οι πατέρες της Μονής Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος και Διάκονος Ιωσήφ, ανέγνωσαν κείμενα, στηριγμένα στο αρχειακό υλικό της Ιεράς Μονής, της κας Νίκας Πολυχρονοπούλου – Κλαδά, διδάκτορος Ιστορίας Μεταβυζαντινών χρόνων του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Ακολούθησε οπτικοακουστικό υλικό από την ζωή και την παρουσία και προσφορά της Μονής μέσα στο χρόνο και την ιστορία και εν συνεχείᾳ το τμήμα παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Πατρών, τραγούδησε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, υπό την διεύθυνση του κου Δημητρίου Γαλάνη.
Το πρόγραμμα του λαμπρού εορτασμού συνεχίστηκε με ωραιότατο οπτικοακουστικό υλικό του συλλόγου Παραδοσιακού Οπλισμού Πάτρας, το οποίο επιμελήθηκαν οι πατέρες της Ιεράς Μονής.
Την μεγαλειώδη εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος, σε κλίμα ενθουσιασμού είπε μεταξύ άλλων: “οι κτίτορες της Μονής και όλοι οι πατέρες που, κατά τα 700 χρόνια που πέρασαν, ασκήθηκαν στο Μοναστήρι και έδωσαν τα πάντα μέχρι και το αίμα τους για τον Χριστό και την Ελλάδα θα χαίρονται σήμερα στον ουρανό για την Αδελφότητα της Μονής, η οποία υπό τον Ηγούμενο Νεκτάριο, συνεχίζει θαυμάσια τον ιερό αγώνα, μέσα από τα μοναχικά παλαίσματα, για την πίστη, την παράδοση, την πατρίδα.
Θα είναι υπερήφανοι οι αοίδιμοι πατέρες της Μονής για τα παιδιά που τραγούδησαν, για τα βλαστάρια αυτά της Ελλάδος, που σε χρόνια δύσκολα για την Πατρίδα, είναι η χρυσή ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας.
Μέσα από αυτόν τον εορτασμό, δίνουμε ελπίδα, χαρά, αισιοδοξία γι’ αυτόν τον τόπο, τον οποίο “ο Θεός ελευθέρωσε και την υπογραφή του δεν την παίρνει πίσω”, όπως είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Τα Μοναστήρια μας είναι η σπονδυλική στήλη της Ορθοδοξίας και της πατρίδος μας. Αυτά κράτησαν την Ορθόδοξη πίστη, την γλώσσα, την παράδοση, την αυτοσυνειδησία του Έλληνα, την ελπίδα, το αγωνιστικό φρόνημα, την σπίθα της λευτεριάς.
Απ’ αυτά πέρασε και σφυρηλατήθηκε και λιβανίστηκε η λευτεριά της Ελλάδας.
Αισθάνομαι την ανάγκη απόψε, είπε συγκινημένος ο Μητροπολίτης μας, να συγχαρώ την Αδελφότητα της Μονής Ομπλού, για την προσφορά της στην Εκκλησία και την κοινωνία για την ετοιμασία αυτής της ωραίας εκδήλωσης, και να ευχηθώ, η Μονή να συνεχίσῃ την πορεία της και να γράφῃ χρυσές σελίδες μέχρι της συντελείας του αιώνος”.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το πλήθος του Λαού που συμμετείχε σ’ αυτόν τον εορτασμό, και με την αυθόρμητη παρουσία τους πλημμύρισαν το Συνεδριακό Κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι.
Στη συνέχεια ο Ηγούμενος προσέφερε αναμνηστικές πλακέτες στον Πρόεδρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, Ελλογιμώτατο κον Σωκράτη Καπλάνη για την παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου, στην Ιερά Μονή ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, στον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, Αξιότιμο κον Σταμάτιο Λέκκα για την ανταπόκριση στο αίτημα της Μονής ώστε το Παραδοσιακό Τμήμα του Μουσικού Γυμνασίου να πλαισιώσει την εκδήλωση και στον, πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακού Οπλισμού Πάτρας κον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλόπουλο για την έκθεση παραδοσιακών εθνικών κειμηλίων και αρμάτων του Συλλόγου, η οποία φιλοξενήθηκε στο αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου και στην οποία ξεναγήθηκε από τα μέλη του Συλλόγου πλήθος κόσμου πριν και μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρέστη εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολεως Πατρών & Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας, Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομείου, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής, ο πρ. Υπουργός κος Νικόλαος Νικολόπουλος, ο Βουλευτής Αχαΐας κος Ανδρέας Κατσανιώτης, εκπρόσωποι Αρχών, Φορέων, Σωμάτων Ασφαλείας & Συλλόγων, πλήθος Ιερέων και πλήθος Λαού.










ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου