Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015



ΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΛΥΧΝΙΑ ΣΟΥ

ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛ.  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

«Έρχομαι σοι ταχύ και κινήσω την λυχνία σου εκ του τόπου αυτής, εάν μη μετανοήσης» (Αποκ.β΄5). Αυτά τα προφητικά και προειδοποιητικά λόγια απευθύνει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στην επιστολή του προς τον επίσκοπο της Εφέσου. Τον απειλεί ότι θα μετακινήσει την λυχνία του, δηλαδή την Εκκλησία της Εφέσου, εάν δεν μετανοήσει.
Η μετακίνηση της λυχνίας έχει τρείς ερμηνείες κατά τον υπέροχο ερμηνευτή του λόγου του Θεού, τον μακαριστό πατέρα
Αθανάσιο Μυτιληναίο. Πρώτον είναι η απογύμνωση των πιστών από την  χάρη του Αγίου Πνεύματος. Αυτό είναι καταστροφή, διότι χωρίς τη χάρη του Αγίου Πνεύματος δεν μπορεί να σωθεί ο άνθρωπος. Δεύτερον, είναι η τοπική μετακίνηση της Εκκλησίας. Αυτό συνέβη με την Εκκλησία της Εφέσου και με τις άλλες Εκκλησίες της Μικράς Ασίας κατά την μικρασιατική καταστροφή το 1922. Επίσης συνέβη και με τις ένδοξες Εκκλησίες της βορείου Αφρικής, προς τις οποίες απευθύνει το Ευαγγέλιο του ο ευαγγελιστής Μάρκος, κατά τις επιδρομές Αράβων Μουσουλμάνων, που σάρωσαν αυτές τις εκκλησίες. Τρίτον, είναι η απώλεια της Ορθοδοξίας και της Ορθοπραξίας. Αυτό το δυστύχημα έπαθαν οι Κόπτες, οι Αρμένιοι, οι Παπικοί και οι Προτεστάντες. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα.
Το δυστύχημα είναι ότι δυστυχώς και στις μέρες μας συμβαίνουν αυτά τα τρία. Πολλοί βαπτισμένοι χριστιανοί περιφρονούν τον Χριστό και την Εκκλησία Του, και ποδοπατούν το Ευαγγέλιο με αποτέλεσμα να απογυμνώνονται από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Σε αρκετές χώρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σφάζονται και εκδιώκονται από τις πόλεις τους από φανατικούς εχθρούς του Χριστού και της Ορθόδοξης εκκλησίας. Όσο δε για την απώλεια της Ορθοδοξίας και της Ορθοπραξίας, τα πράγματα είναι πολύ λυπηρά και άξια πολλών δακρύων. Εξαιτίας του σατανικού Οικουμενισμού πολλοί Χριστιανοί χάνουν την Ορθοδοξία και την Ορθοπραξία. Ακόμη πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι αρνούνται την πίστη τους και παρασύρονται σε αιρέσεις και σε ανατολικές θρησκείες.     
Όσοι πιστοί, όσοι αγαπάμε τον Χριστό και την Αλήθεια Του ας εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα, ας μετανοήσουμε ειλικρινά και με τα πνευματικά όπλα της προσευχής, του λόγου τού Θεού, της ιεράς εξομολογήσεως  και της θείας Κοινωνίας ας μείνουμε ακλόνητοι στην Ορθοδοξία και στην Ορθοπραξία. Οι καιροί είναι χαλεποί και όπως έλεγε ο όσιος Παΐσιος ο αγιορείτης: «Ζούμε στον καιρό της αποστασίας, για αυτό ο σώζων εαυτόν σωθήτω».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου