Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

«Ο καταλύτης της αγχωτικής νευρώσεως»

  • Από  desk agioritikovima
«Ο καταλύτης της αγχωτικής νευρώσεως»
Ομιλία του αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου στη Σχολή Γονέων στο Αγρίνιο
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18:30΄ στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου  ομιλία του Αρχ. Κυρίλλου Κωστοπούλου Δρ. Θεολογίας με θέμα: «Ο καταλύτης της αγχωτικής νευρώσεως».
O ομιλητής αναλύοντας διεξοδικά το θέμα, αφού παρουσίασε τις
απόψεις διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων-ψυχαναλυτών, επικέντρωσε στις πνευματικές αιτίες της αγχωτικής νεύρωσης σύμφωνα με την ορθόδοξη πατερική θεολογία, καταλήγοντας στο ότι η εκκλησιαστική ζωή και η ένωση με τον θεό αποτελούν τον καταλύτη της αγχωτικής νεύρωσης που ταλαιπωρεί το σύγχρονο άνθρωπο.
Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση με το εκλεκτό ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου αναδείχθηκαν διαφορετικές πλευρές του φαινομένου της αγχωτικής νεύρωσης και της υπέρβασής της, ανάμεσα στις οποίες είναι η σημαντικότητα της προσωπικής κοινωνίας με το συνάνθρωπο και τον θεό όπως τόνισε ο π. Κύριλλος:
«Οφείλουμε να αποδεχθούμε την οντολογική αλήθεια ότι η ψυχολογική και πνευματική ωριμότητα και η ειρήνη συμβαδίζουν και αποτελούν ένα και το αυτό γεγονός, την πρόοδο της προσωπικότητος από κάθε άποψη. Είναι ανάγκη, λοιπόν, ο σύγχρονος αγχωμένος άνθρωπος να επανασυνδεθεί με τον Δημιουργό του Θεό, τον συνάνθρωπο και τον εαυτό του. Μόνον ο Θεός μπορεί να λογοποιήσει την όλη ζωή του, να τον απαλλάξει από τα καθημερινά άγχη και να του προσφέρει την πολυπόθητη εσωτερική ειρήνη».
Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομο περιεκτικό πνευματικό μήνυμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. 


ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου