Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αιτωλίας Κοσμάς για τα καρναβάλια: Ο διάβολος κάνει «θαυμάσια» το ανθρωποκτόνο έργο του με τις κοσμικές αυτές εκδηλώσεις

  • Από  desk agioritikovima
Αιτωλίας Κοσμάς για τα καρναβάλια: Ο διάβολος κάνει «θαυμάσια» το ανθρωποκτόνο έργο του με τις κοσμικές αυτές εκδηλώσεις
"Υπολείμματα ειδωλολατρικών εθίμων, που μας κοσμικοποιούν, μας οδηγούν σε σύγχυση, μας αποπροσανατολίζουν, μας οδηγούν στην διακονία της κραιπάλης, της μέθης, της ακολασίας" χαρακτηρίζει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην εγκύκλιό του για το Τριώδιο ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμάς. 
Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής: 
Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κ Ο Σ Μ Α Σ
Προς τους Παν/τους Ιεροκήρυκας, Ευλαβεστάτους Ιερείς,
Οσιωτάτους Μοναχούς και Μοναχάς
και το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Εισήλθαμε στην αγιασμένη και ψυχωφελή περίοδο του Τριωδίου.
Δέκα εβδομάδες προ του Πάσχα διαρκεί η περίοδος του Τριωδίου. Διαιρείται σε τρεις ανίσους υποπεριόδους. Την προπαρασκευαστική περίοδο, την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την Μεγάλη Εβδομάδα.
Η μητέρα μας Εκκλησία με την πνευματοκίνητη σοφία της και την άμετρη αγάπη της, μας χαρίζει την πνευματική αυτή περίοδο για να έλθουμε όλοι μας σε πνευματική περισυλλογή, αυτοσυγκέντρωσι και ανασυγκρότησι.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι βιοτικές μέριμνες, οι καθημερινές ασχολίες με τα υλικοσωματικά μας δημιουργούν πνευματική νάρκη.
Αυτή η νάρκη, η χαλάρωσι και η πνευματική υπνηλία, αν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως, θα φέρουν ψυχική ατονία, πνευματική θόλωσι και φθορά, ολίσθημα ψυχικού θανάτου.
Γιά να προλάβη η Εκκλησία μας την ψυχοκτόνο αυτή κατάστασι, εθέσπισε και προσφέρει την περίοδο του Τριωδίου.

Κι εμείς, συνειδητά, πνευματικά παιδιά της Εκκλησίας μας οφείλουμε με ευγνωμοσύνη να δεχθούμε, να γνωρίσουμε την ευλογημένη αυτή περίοδο και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι περίοδος κατ’ εξοχήν πνευματική, περίοδος ανανήψεως, συναισθήσεως, ειλικρινούς μετανοίας και ανακαινίσεως.
Είναι περίοδος εγκρατείας, προσευχής, συνδιαλλαγής, συγχωρήσεως, συμφιλιώσεως με όσους τυχόν ψυχρανθήκαμε.
Είναι η περίοδος του Τριωδίου και μάλιστα η Μεγάλη Τεσσαρακοστή στάδιον πνευματικών αγώνων για να απαλλαγούμε από τα πάθη μας και τις αδυναμίες μας, να καλλιεργήσουμε αρετές, όπως η ταπείνωσι, η αγάπη, η ελεημοσύνη, να ευτρεπίσουμε εαυτούς ώστε έτοιμοι να ανέλθουμε στον φρικτό Γολγοθά, να φθάσουμε στον Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας, την Κυριακή της Αναστάσεως, να προσέλθουμε «ψυχαίς καθαραίς και αρειπώτοις χείλεσι» στην μυστική Τράπεζα, να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Γιά να τα επιτύχουμε όμως όλα αυτά, είναι ανάγκη να συναισθανθούμε «τα πλήθη των πεπραγμένων μας δεινών». Να εννοήσουμε και να πιστέψουμε την ανάγκη του προσωπικού μας καθαρισμού, της εξαγνίσεώς μας, διά της μετανοίας και του μυστηρίου της Εξομολογήσεως.
Ο Ζωοδότης Κύριος, ο οποίος για μας εκουσίως ανέβηκε στο Σταυρό παραγγέλλει «πάσι πανταχού μετανοείν» (Πραξ. 12, 30) και είναι έτοιμος να ανοίξει τα ματωμένα χέρια του να μας δεχθή.
Γι’ αυτό, εφέτος, ας σπάσουμε τα δεσμά του εγωισμού και της υπερηφανίας. Ας μιμηθούμε την ταπείνωσι του Τελώνου, την συναίσθησι του Ασώτου Υιού της Παραβολής, ας θελήσουμε να ζήσουμε τον πνευματικό πλούτο του Τριωδίου για να φθάσουμε στη σωτήριο μετάνοια.

Κατά την διάρκεια του Τριωδίου προσφέρονται πλούτος, θησαυρός μηνυμάτων μετανοίας. Εκλεκτά αγιογραφικά αναγνώσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, γλυκύτατοι, κατανυκτικοί ύμνοι, κατανυκτικές ακολουθίες, όπως είναι οι κατανυκτικοί Εσπερινοί, το Μεγάλο Απόδειπνο, η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, αλλά και ο Ακάθιστος Ύμνος οδηγούν τις καρδιές των πιστών τέκνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στην κατάνυξι, στην αφύπνισι, στην καλή αρχή της μετανοίας.
Όποιος μελετήσει προσεκτικά το Τριώδιο θα δεί με πόση σοφία είναι αρμοσμένη όλη η αρχιτεκτονική της πνευματικής οικοδομής και της βιώσεώς του.
Ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθή καλύτερος πνευματικός δρόμος για τον ορθόδοξο χριστιανό, προκειμένου να φθάση στον άξιο εορτασμό του Σταυρώσιμου και Αναστάσιμου Πάσχα, αλλά και να αναγεννηθεί πνευματικά.
Με πατρική αγάπη παρακαλώ και προτρέπω, αγαπητοί, να ζήσουμε συνειδητά εφέτος όλοι μας την κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου.
Δυστυχώς ο πολύς κόσμος συνδέει το Τριώδιο με κοσμικές, καρναβαλικές εκδηλώσεις, με χορούς, ξεφαντώματα, μεταμφιέσεις και παρόμοια.
Όλα αυτά δεν έχουν σχέσι με το πνεύμα και το σκοπό του Τριωδίου.

Είναι υπολείμματα ειδωλολατρικών εθίμων, μας κοσμικοποιούν, μας οδηγούν σε σύγχυσι, μας αποπροσανατολίζουν, μας οδηγούν στην διακονία της κραιπάλης, της μέθης, της ακολασίας.
Ο διάβολος κάνει «θαυμάσια» το ανθρωποκτόνο έργο του με τις κοσμικές αυτές εκδηλώσεις. Όσοι πιστοί χριστιανοί θέλουν να ζούν το θέλημα του Θεού, να αγιάζωνται και να φθάνουν άξιοι προσκυνηταί στο Πάσχα δεν μπορούν να συμμετέχουν στα ειδωλολατρικά και σατανικά αυτά έργα.
Αλήθεια, σκέπτονται και ενεργούν με αγάπη στο συνάνθρωπο αυτοί που οργανώνουν τις πολυέξοδες αυτές εκδηλώσεις;
Οι αδελφοί μας πεινούν και στερούνται και των πλέον απαραιτήτων και αυτοί κατασπαταλούν τόσα ποσά στο βωμό της ηδονοθηρίας, της σαρκολατρείας και της δήθεν «διασκεδάσεως».
Αγαπητοί, σταυροφορία πνευματική ας κάνουμε εφέτος για να ζήσουμε το Τριώδιο με το Χριστό μέσα στην Εκκλησία μας, να ζήσουμε τη μετάνοια και άξια να φθάσουμε στο Πάσχα, αλλά και να δώσουμε παράδειγμα, χαρά και αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας.
Καλό και ευλογημένο Τριώδιο.

Μετ’ ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΠΗΓΗ:    ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου