Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα οι νεκροί του «Νorman Atlantic»

Posted:



(Ανανεωμένο) Δέκα είναι οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic, όπως έκαναν γνωστό, πριν λίγο, οι ιταλικές αρχές. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.
Tην ίδια ώρα, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων των διασωθέντων και της λίστας των επιβατών του «Norman Atlantic», που έχει δοθεί από την εταιρεία στο Λιμενικό ,για την οριστική διακρίβωση του αριθμού πιθανόν αγνοουμένων.

Οι πληροφορίες, για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο, στο οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περισυλλογής όλων των επιβαινόντων, είναι αντιφατικές.
Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει καλέσει για το λόγο αυτό εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων.
Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 427 άνθρωποι διασώθηκαν.
Στον κατάλογο των επιβαινόντων σύμφωνα με την ιταλική πλευρά περιλαμβάνονται 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 είναι επιβάτες, όμως ο αριθμός αυτός πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη
Το Λιμενικό Σώμα επικαλούμενο νωρίτερα, το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, είχε ανακοινώσει ότι διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα από το Norman Atlantic.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται, τόσο εντός του πλοίου όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.Το πλοίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει κοντά στις Αλβανικές ακτές σε απόσταση 5 με 6 ναυτικών μιλίων και κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.
Σύμφωνα με μέλος σκάφους που βρίσκεται στο σημείο, στο πλοίο δεν βρίσκεται κανένα μέλος του πληρώματος και οποιαδήποτε απόπειρα για ρυμούλκηση αν θα πραγματοποιηθεί θα γίνει με το πρώτο φως της ημέρας και μόνο με άδεια των ιταλικών αρχών που φέρεται να επιμένουν για τη μεταφορά του σε ιταλικό λιμάνι.
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε απόψε, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μετέφερε 69 επιβάτες του Norman Atlantic. Στην Ηγουμενίτσα κατέβηκαν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.
Επίσης, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας αναμένεται να αφιχθεί αργά απόψε, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει διασωθέντες του «Norman Atlantic» στην Ελλάδα.Στο αεροσκάφος έχουν επιβιβαστεί 43 συνολικά πολίτες εκ των οποίων σαράντα Έλληνες και τρεις αλλοδαποί.
Ελικόπτερο, τύπου Σικόρσκι, προσγειώθηκε στις 10 το πρωί, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μεταφέροντας επτά επιβάτες του πλοίου.Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων Εμφανώς εξαντλημένοι, περιγράφουν τις ώρες αγωνίας που έζησαν, τη μάχη με τα κύματα και τις φλόγες για να κρατηθούν στην ζωή.
Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο. Όπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του:
«Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός… Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Όλα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ήταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα.
Ήταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Έλιωναν τα πάντα. Όλη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ένας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Άλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο. Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ήταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Όταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι».
Ένας οδηγός νταλίκας, ο κ. Ανδρέας, εμφανώς σοκαρισμένος υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο «ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί». Όπως περιγράφει, βοήθησαν τα παιδιά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρειάστηκε, όπως λέει, οι ίδιοι οι οδηγοί «να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα».
Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά κοιμόταν. «Ήταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία», αναφέρει ο κ. Ανδρέας.
Ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χατζηπετρής, εξέφρασε την αγωνία του για κάποιους συναδέλφους του που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του δεν τους είδε.Επί τόπου είχαν σπεύσει και ανέμεναν δύο ασθενοφόρα, τα οποία παρέλαβαν τους διασωθέντες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο του νησιού.
Εν τω μεταξύ,σειρά από ερωτήματα -που, όπως αναφέρουν θα πρέπει να απαντηθούν- θέτουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τη φωτιά στο πλοίο.
Ειδικότερα, τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ)και Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) τονίζουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Αναφέρουν ότι οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή.
Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν, ακόμη, απαντήσεις για το ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης.
Επίσης, ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για το πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα «EQUASIS» (www.,equasis.org), παρατηρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ σοβαρές για την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».
Διευκρινίσεις σχετικά με το επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic έδωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ).
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η ΑΝΕΚ έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l. το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC, το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014. Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών».
Παράλληλα, διευκρινίζεται από την ΑΝΕΚ ότι «δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα».
Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε σήμερα, την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο.
Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι.
Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.
Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο ιταλός πλοιοκτήτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου