Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η άσεμνη ενδυμασία των γυναικών

  • Από  hellas-orthodoxy.blogspot.gr
Η άσεμνη ενδυμασία των γυναικών
Γερ. Φιλόθεος Ζερβάκος
Τι να πω και για τις γυναίκες; Δεν έχουν άλλο στο νου τους παρά πως να στολιστούν.

Συναγωνίζονται ποιά θα ξεπεράσει την άλλη στο στολισμό. Τι να πω και για την άσεμνη ενδυμασία, την οποία ο εφευρέτης της κακίας διάβολος δίδαξε τις γυναίκες, να ντύνονται δηλ. με γυμνά χέρια, με γυμνά στήθη, με γυμνά ποδάρια; Αλίμονο, αλίμονο!

Πως δεν ντρέπονται οι γυναίκες των Ελλήνων Χριστιανών; Οι τσιγγάνες και οι Τουρκάλες ντύνονται κόσμια, για να μη σκανδαλίζουν τους άντρες, ενώ οι Ελληνίδες και Χριστιανές γυναίκες, που έχουν παράδοση από το Χριστό, από τους Αποστόλους, από τους Αγίους Πατέρες να ντύνονται σεμνά, έφτασαν σε τέλεια παραφροσύνη με τον τρόπο που ντύνονται!
Οι πατέρες και οι μητέρες να είναι οι ίδιοι το καλό παράδειγμα και να μην αφήνουν τα παιδιά τους – συμβουλεύοντάς τα με την αγάπη του Θεού – να ντύνονται έτσι άσεμνα. Και οι άντρες να αποτρέψουν τις γυναίκες τους από το άσεμνο ντύσιμο, γιατί θα δώσουν λόγο την ημέρα της Κρίσεως. Όσες γυναίκες εισέρχονται στο Ναό του Θεού γυμνές και αδιάντροπες, κάνουν το θέλημα του διαβόλου. Καλύτερα να μην πατούν στην Εκκλησία, γιατί εκτός που δεν ωφελούν τον εαυτό τους, βλάπτουν και σκανδαλίζουν τους εκκλησιαζόμενους.
Λυπάμαι που βρίσκομαι στην ανάγκη να ελέγχω και να επιπλήττω. Δεν το θέλω και ίσως να λυπώ κι εκείνους που είναι υπεύθυνοι. Εάν δε σας αγαπούσα, δε θα σας ασκούσα έλεγχο. Διορθωθείτε και τότε θα πάψω κι εγώ να ελέγχω. Αλίμονό μου αν σιωπώ, όταν βλέπω τέτοιες παρεκτροπές!
Όταν χαθεί η αιδώς (η ντροπή) από τις γυναίκες
Σε ένα αρχαίο βιβλίο, που βρήκα πριν από αρκετά χρόνια, διάβασα μεταξύ άλλων ότι, όταν ρώτησαν οι Μαθητές τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, πότε θα γίνουν στον κόσμο τα φοβερά σημεία της Δευτέρας Παρουσίας, οπότε θα παγώσει η αγάπη των πολλών και θα χαθεί η πίστη, ο Κύριος τους είπε μεταξύ των άλλων και: «όταν οι γυναίκες γίνουν άνδρες και οι άνδρες γυναίκες».
Καί ο θείος Χρυσόστομος, όταν τον ρώτησαν κάποιοι φιλόχριστοι άνθρωποι πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία, τους απάντησε: «Όταν χαθεί η αιδώς από τις γυναίκες, τότε είναι κοντά η ημέρα της Κρίσεως».
Οι προφητείες αυτές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και άλλων Προφητών, Αποστόλων, Αγίων Πατέρων, τις οποίες ανέφερα προηγουμένως στο λόγο μου, εκπληρώνονται σήμερα κατά γράμμα.
Στο εξής να πάψεις να βάφεσαι
Σαν πατέρας πνευματικός έχω καθήκον και ευθύνη να συμβουλεύω τα παιδιά μου. Σε συμβουλεύω λοιπόν, στο εξής να πάψεις να βάφεις τα χείλη σου, τα νύχια σου η και το πρόσωπό σου, και να μένεις όπως σε έπλασε ο Θεός. Μη θέλεις να φαίνεσαι ανώτερη από το Θεό• διότι, όταν βάφεσαι με κόκκινες μπογιές, υβρίζεις το Θεό. Είναι σαν να λες ότι «Ο Θεός δεν ήξερε η δεν μπορούσε να με κάνει με κόκκινα χείλη η νύχια• και αυτό που δεν μπορούσε να το κάνει ο Θεός, το κάνω εγώ, για να φαίνομαι ωραία και να με θαυμάζουν και εκτιμούν οι τρελοί άντρες και οι τρελές γυναίκες και να με λένε πως είμαι «του κόσμου γυναίκα», συγχρονισμένη και όχι οπισθοδρομική». Έτσι όμως λυπείς το Θεό και εμένα, τον πνευματικό σου πατέρα, και όλους τους συνετούς και θεοφοβούμενους ανθρώπους, και χαροποιείς το διάβολο και τους ανόητους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες.
Λοιπόν, αν αγαπάς και φοβάσαι το Θεό, αν σέβεσαι κι εμένα, τον πνευματικό σου πατέρα, από αυτή τη στιγμή που θα πάρεις το γράμμα μου, να πάψεις να βάφεσαι. Καί να στολίζεις στο εξής την ψυχή σου με ταπείνωση, με σεμνότητα και με αρετές. Τότε θα χαίρεται και ο Θεός και οι Άγγελοι και η Παναγία και οι Άγιοι, και θα σε προστατέψουν και θα σε αξιώσουν να εισέλθεις στη Βασιλεία των Ουρανών.
Εάν, όμως, ακολουθήσεις το συρμό και τις μόδες και τις συγχρονισμένες γυναίκες, όπως τώρα που τις μιμείσαι στα βαψίματα, θα τις μιμηθείς και στο τσιγάρο και στη χαρτοπαιξία και στα άλλα, που είναι αισχρό και να τα λέει κανείς.
Από το βιβλίο: «Διδαχές πατρικές και θαυμαστά γεγονότα (σε θεματικές ενότητες)», Ιανουάριος 2006 Εκδόσεις: Ορθόδοξος Κυψέλη.

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου