Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ!

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ!του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com

Όταν ο Βρετανός, αιχμάλωτος, λοχαγός Ρόμπερτ Κάμπελ έλαβε, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, μια επιστολή που τον ενημέρωνε πως η γηραιά μητέρα του πεθαίνει και έχει εκφράσει την επιθυμία να τον δει για τελευταία φορά, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα.

Ο Κάμπελ είχε ενταχθεί στον Βρετανικό στρατό το 1903. Με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Γαλλία, ως διοικητής λόχου του 1ο Τάγματος του Συντάγματος East Surrey. Στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν ο Κάμπελ ανέλαβε τη διοίκηση του τάγματος, ως ο αρχαιότερος, εν ζωή, αξιωματικός. Ωστόσο στην επόμενη γερμανική επίθεση ο Κάμπελ τραυματίστηκε βαριά και αιχμαλωτίστηκε.
Οι Γερμανοί τον μετέφεραν σε νοσοκομείο στην Κολωνία, όπου ανάρρωσε και κατόπιν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Μαγδεμβούργο. Εκεί, το 1916, τον βρήκε η επιστολή της μητέρας του. Ο Κάμπελ ήταν απελπισμένος και σε αυτή την κατάσταση αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον Γερμανό αυτοκράτορα, τον κάιζερ Γουλιέλμο, ζητώντας το απίθανο, δηλαδή να του επιτραπεί να επισκεφτεί την ετοιμοθάνατη μητέρα του.
Προς μεγάλη έκπληξη όλων ο κάιζερ έδωσε πράγματι άδεια δύο εβδομάδων στον Βρετανό λοχαγό, με τον όρο να δώσει τον λόγο του ως αξιωματικός ότι θα επέστρεφε. Ο Κάμπελ δέχτηκε και έδωσε τον λόγο της τιμής του «ως άνδρας και αξιωματικός», όπως είπε, ότι θα επέστρεφε.
Το επίσης εκπληκτικό είναι ότι η βρετανική διοίκηση επίσης συμφώνησε και αφού οι Γερμανοί παρέδωσαν τον Κάμπελ στις βρετανικές γραμμές, του επετράπη να ταξιδέψει με ειδικό φύλλο πορείας, σιδηροδρομικά και ακτοπλοϊκά, μέχρι το σπίτι του, στο Γκράβεσεντ του Κεντ, στο οποίο έφτασε στις 7 Νοεμβρίου 1916. Έμεινε εκεί μια εβδομάδα και κατόπιν πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία. Η βρετανική διοίκηση, σεβόμενη τον λόγο τιμής του λοχαγού, διευκόλυνε την επιστροφή του και δεν του απαγόρευσε την επιστροφή, όπως θα ήταν ίσως λογικό, αλλά όχι έντιμο.
Έτσι ο Κάμπελ επέστρεψε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων. Η μητέρα του πέθανε τελικά τον Φεβρουάριο του 1917. Ο Κάμπελ προσπάθησε, αργότερα, να αποδράσει, αλλά συνελήφθη. Τελικά απελευθερώθηκε με τη λήξη του πολέμου. Παρέμεινε στον Βρετανικό Στρατό μέχρι το 1925 που αποστρατεύτηκε.
Επανήλθε στο στράτευμα το 1939, με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετώντας, λόγω ηλικίας, σε βοηθητικές θέσεις. Πέθανε το 1966 σε ηλικία 81 ετών.
Η εκπληκτική αυτή ιστορία αποτελεί το θέμα του νέου βιβλίου του Βρετανού ιστορικού Ρίτσαρντ φαν Έμντεν, με τίτλο «Meeting the Enemy: The Human Face of the Great War», που οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στο οποίο ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει πολλές παρόμοιες ιστορίες ιπποτισμού και ανθρωπισμού, μέσα στη φωτιά του πολέμου. Καμία όμως δεν είναι τόσο εκπληκτικά μοναδική όσο αυτή του λοχαγού Κάμπελ.

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου