Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Τι πιο φυσικό ν' αγαπάμε το Χριστό πάνω από όλα και από όλους;

  • Από  askitikon.eu
Τι πιο φυσικό ν' αγαπάμε το Χριστό πάνω από όλα και από όλους;
Εκείνο όμως που μας συγκινεί ιδιαίτερα, είναι τούτο: Ο Χριστός είναι Ασύγκριτος σε αγάπη. Μας αγάπησε υπερβολικά. Η αγάπη του Χριστού είναι «σούπερ», «υπέρ», όχι μόνο γιατί είναι υπερβολική, αλλά και γιατί είναι θυσιαστική. Ο Χριστός θυσιάζεται εκούσια για ποιούς;
- «Υπέρ ημών».
- Ο Χριστός έπαθε «αντί ημών και υπέρ ημών».

- Το «Αντί ημών» φανερώνει την αρνητική όψη.
- Το «Υπέρ ημών» φανερώνει την θετική όψη.

Ας παρουσιάσουμε ένα παράδειγμα.
Κάποιος είναι κατηγορούμενος. Κάθεται στο εδώλιο. Βαρύτατες οι κατηγορίες. Κινδυνεύει. Οπωσδήποτε θα καταδικασθεί, και μάλιστα στην εσχάτη των ποινών. Ξαφνικά έρχεται κάποιος με τόση αποφασιστική αγάπη, που παίρνει τη θέση του κατηγορουμένου. Απαλλάσσεται ο ένοχος. Καταδικάζεται ο αθώος... Εδώ βλέπουμε το «αντί». Αντί του ενόχου ο Θεός. Αντί για μας τους ανθρώπους, που ήμασταν οι ένοχοι, οι άξιοι τιμωρίας και θανάτου, δέχτηκε να καθίσει στο εδώλιο Εκείνος, ο Αθώος, ο Αναμάρτητος.
Δεν σταμάτησε εκεί μόνο η αγάπη του Αθώου. Στη συνέχεια προσφέρει στον κατηγορούμενο, στον ένοχο, και το κλειδί του δικού του σπιτιού. Έτσι, ο ένοχος, από εγκληματίας, κλεισμένος σε κελί φυλακής, γίνεται ένοικος υπέροχου παλατιού... Αυτό είναι το «υπέρ».
Ο Χριστός όχι απλώς θυσιάζεται αντί για μας, για ν' απαλλαγούμε εμείς από το θάνατο, αλλά θυσιάστηκε και «υπέρ ημών», για να μας δώσει το κλειδί της ευτυχίας, το κλειδί του παραδείσου. Ο απόστολος Παύλος αισθάνεται αυτή την αγάπη του Χριστού στον καθένα ξεχωριστά και τονίζει: «Του αγαπήσαντός με και δόντος εαυτόν υπέρ εμού» (Γαλ. 1,4).
Η σούπερ-αγάπη του Ιησού Χριστού λέγεται Σταυρός. Αυτός, λοιπόν, ο Χριστός, η Σούπερ-Αγάπη, η Σταυρωμένη Αγάπη, ζητάει να Τον αγαπάμε «υπέρ», πάνω από όλους.
Ο αετός προσγειώθηκε στη γη «υπέρ» του σκουληκιού, για να πάρει το σκουλήκι και να το ανεβάσει ψηλά, να το κάνει αετό. Τι είναι, λοιπόν, για το σκουλήκι να αγαπάει τον αετό «υπέρ», πάνω από κάθε άλλη αγάπη;
- Μας αγάπησε ο Αετός, που μεσουρανεί στα ύψη της αγάπης (Αποκ. 8,13) ο Ιησούς Χριστός. Αγάπησε εμάς, τα σκουλήκια της γης.
- Τι είναι για μας να Του προσφέρουμε την καρδιά μας; Τι πιο φυσικό ν' αγαπάμε το Χριστό πάνω από όλα και από όλους;

«Ξέρεις τι θα πη αγάπη;»,
Αρχιμανδρίτου Δανηίλ Γ. Αεράκη


ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου