Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΤΑΧΙΝΙ: “ΥΠΕΡ”-ΤΡΟΦΙΜΟ! Συμβάλλει πολλαπλῶςστὴν θωράκιση τῆς ὑγείας.

ΤΑΧΙΝΙ: “ΥΠΕΡ”-ΤΡΟΦΙΜΟ! Συμβάλλει πολλαπλῶς στὴν θωράκιση τῆς ὑγείας.

Homemade-Tahini-paste-recipe

.             Τ ταχίνι εναι μία τροφ πόλυτα ντεταγμένη στ μεσογειακ διατροφ κα τ τελευταῖα χρόνια χει συμπεριληφθε στ σοπερ τρόφιμα, καθς κατανάλωσή του ποδεδειγμένα μπορε ν συμβάλει στν προαγωγ τς γείας κα τν ντιμετώπιση χρονίων νόσων.
.             Σὲ ὁρισμένες περιπτώσεις, ἡ δράση τοῦ σουσαμιοῦ, ἀπὸ τὸ ὁποῖο προέρχεται καὶ τὸ ταχίνι, συγκρίνεται μὲ ἐκείνη τῶν φαρμάκων στὴν ἀντιμετώπιση συμπτωμάτων συγκεκριμένων παθολογικῶν καταστάσεων.
.             Τὸ ταχίνι εἶναι 100% ἀλεσμένο σουσάμι καὶ γιὰ τὶς ἰδιαίτερες γεύσεις του προστίθεται κακάο, πορτοκάλι ἢ μέλι. Περιέχει σημαντικὲς ποσότητες μικροστοιχείων ἀπαραίτητων στὴν καθημερινὴ διατροφὴ τοῦ ἀνθρώπου. .             Ἀρκετὲς ἔρευνες συσχετίζουν τὴν τακτικ κατανάλωση ταχινιο μ δεκτες κα βιοχημικς διεργασίες πο μειώνουν τν κίνδυνο γι καρδιαγγειακς νόσους. Πιὸ συγκεκριμένα, ἡ καθημερινὴ κατανάλωσή του αὐξάνει τὴν πρόσληψη φυτοστερολῶν. Οἱ φυτοστερόλες εἶναι στοιχεῖα μὲ δομὴ παρόμοια τῆς χοληστερόλης, ποὺ μειώνουν ὅμως τὴν ἀπορρόφησή της στὸ πεπτικὸ σύστημα. Μάλιστα χρησιμοποιοῦνται γιὰ τὸν ἐμπλουτισμὸ ἄλλων τροφίμων, μὲ σκοπὸ τὴν μείωση τῆς χοληστερόλης. Τὸ σουσάμι, σύμφωνα μὲ ἔρευνα ποὺ δημοσιεύθηκε σὲ ἐπιστημονικὸ περιοδικό, εἶναι ὁ ξηρὸς καρπὸς μὲ τὴν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σὲ φυτοστερόλες. .             Ἐπιπλέον, τὸ σουσάμι εἶναι πηγὴ δύο ἀντιοξειδωτικῶν συστατικῶν, τῆς σησαμίνης καὶ τῆς σεσαμολίνης. Ἡ πρόσληψή τους φαίνεται νὰ μειώνει τὸν ρυθμὸ ὀξείδωσης τῆς LDL στὸ ἐσωτερικὸ τῶν ἀγγείων, μειώνοντας ἔτσι καὶ τὸν κίνδυνο δημιουργίας ἀθηρωματικῆς πλάκας. Τέλος, ἔρευνα ποὺ δημοσιεύθηκε στὸ ἐπιστημονικὸ περιοδικὸ Hypertension πρὶν ἀπὸ 2 χρόνια, καταλήγει στὸ συμπέρασμα ὅτι τὰ λιπαρὰ ὀξέα τοῦ σουσαμιοῦ συμβάλλουν σημαντικὰ στὴ μείωση τῆς ἀρτηριακῆς πίεσης σὲ ὑπερτασικὰ ἄτομα. .             Συνοψίζοντας, κατανάλωση ταχινιο μπορε ν μειώσει τν λικ κα τν κακ χοληστερίνη αματος, ν μειώσει τν κίνδυνο δημιουργίας θηρωματικς πλάκας κα ν συμβάλει στν ντιμετώπιση τς πέρτασης. Συμβάλλει, δηλαδή, σὲ πολλαπλὰ ἐπίπεδα στὴν θωράκιση τῆς ὑγείας ὅσων τὸ καταναλώνουν, προσθέτοντάς το στὶς σαλάτες τους, στὶς συνταγές τους ἢ ἁπλὰ ἀλείφοντας μερικὲς φρυγανιὲς ἢ φέτες ψωμὶ καθημερινά.

Γιάννης Χρύσου
Κλινικὸς Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ: invitromagazine.gr

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου