Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ... ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΟΡΘΟΤΑΤΗ ΑΠΟΨΗ ... ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΕΙΣ !!!

Όχι στις συμπροσευχές ναι στον διάλογο είπε η Ιεραρχία

  • Από  desk agioritikovima
Όχι στις συμπροσευχές ναι στον διάλογο είπε η Ιεραρχία
"Δια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας η οποία θα συνέλθει την εβδομάδα της Πεντηκοστής του έτους 2016, θα επιβεβαιωθεί και θα εκφραστεί πανορθόδοξα η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας" ανέφερε μεταξύ άλλων ενημερώνοντας την Ιεραρχία για τις προετοιμασίες για την Πανορθόδοξη Σύνοδο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ενδιαφέρον όμως είχε το γεγονός πως ο κ. Χρυσόστομος μιλώντας και για το Παγκόσμιο Συμβούλιο
Εκκλησιών τόνισε την ανάγκη να αποφεύγονται οι συμπροσευχές. Έκανε λόγο και για το διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς τονίζοντας πως αυτός σκιάζεται από τη δράση των Ουνιτών. 
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση για την δεύτερη μέρα της συνεδρίασης: 
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, ο οποίος απουσίασε αιτιολογημένα.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς εξέφρασαν την συμπάθειά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών του χθεσινού δυστυχήματος στον Βόλο, και ευχήθηκαν για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με θέμα : «Ενημέρωσις περί της μελλούσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ήτις θα συνέλθη κατά το έτος 2016».
Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία ο διάλογος υπήρξε πάντοτε και παραμένει ούσιαστικό και αναπαλλοτρίωτο στοιχείο, τόσο της σωτηριολογικής αποστολής Της, όσο και της ποιμαντικής ευθύνης Της, γι αὐτό και ακράδαντα ομολογεί και κηρύττει ότι αποτελεί την αυθεντική συνέχεια της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και την Κιβωτό της σωτηρίας για τους εγγύς και τους μακράν.
Δια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας η οποία θα συνέλθει την εβδομάδα της Πεντηκοστής του έτους 2016, θα επιβεβαιωθεί και θα εκφραστεί πανορθόδοξα η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Αυτή η ενότητα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, δεν θα εκφραστεί μέσω κατάλυσης και αδρανοποίησης της τοπικότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αναζήτησης συμβιβαστικών λύσεων, αλλά δια της διαδικασίας επίλυσης και ομόφωνης αποδοχής ζητημάτων, τα οποία επέδρασαν και επιδρούν διαλυτικά στην φανέρωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως Ενός Σώματος και κλονίζουν την δυνατότητα έκφρασης της κοινής συνοδικής συνείδησης των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών μεταξύ τους και εν ενότητι.
Αναφορικά με τον θεολογικό διάλογο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, τονίστηκε η ανάγκη αποφυγής κάθε μορφής συμπροσευχής και προσδιορίστηκε ο τρόπος συμμετοχής των Ορθοδόξων Μελών στα όργανα λήψεως αποφάσεων, και ότι ουδέν κείμενο του Π.Σ.Ε. υπεγράφη η έγινε αποδεκτό από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον θεολογικό διάλογο με τις διάφορες ομολογίες. Επισημανε ότι αποδυναμώθηκαν οι προοπτικές του θεολογικού διαλόγου με τους Αγγλικανούς, ανεκόπη η αξιολόγηση του θεολογικού έργου του διαλόγου με τους Παλαιοκαθολικούς, ο διάλογος με τις Αντιχαλκηδόνιες Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες βρίσκεται σε πορεία κριτικής αξιολόγησης των ποιμαντικών και λειτουργικών θεμάτων, ο διάλογος με τους Ρωμαιοκαθολικούς σκιάζεται τόσο λόγω της προσηλυτιστικής δράσης της Ουνίας, όσο και από την δυσκολία κατανόησης λειτουργίας και εφαρμογής του πρωτείου στο πλαίσιο της Συνόδου και των εκκλησιαστικών δομών, ενώ οι προοπτικές των διαλόγων με τους Λουθηρανούς και τους Μεταρυθμισμένους έχουν υποβαθμιστεί, λόγω της εισαγωγής της χειροτονίας των γυναικών.
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος είπε:
«Επί τη βάσει όλων των ανωτέρω επιβεβαιώνεται, ότι η πορεία προς την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας είναι ένα γεγονός, το οποίον θα σηματοδοτήσει και θα επιβεβαιώσει την αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, εδραζομένης επί της κοινής πίστεως, ως αύτη διεφυλάχθη και διετυπώθη εν τη Αγία Γραφή και τη λειτουργική, κανονική, συνοδική και πατερική παραδόσει, και θα εκφράσει την ενότητα Αυτής επί θεμάτων τα οποία κατά καιρούς διετάρασσαν την έκφραση της ενότητας αυτής, και ομοφώνως θα αποφανθεί και επί των φλεγόντων εκείνων προβλημάτων, τα οποία απασχολούν σήμερα ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για την ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επιβεβαιώσει ότι είναι μία Σύνοδος αληθώς ορθόδοξη και όχι μία "σύναξη εκκλησιαστικών παραγόντων" της Ορθοδοξίας, αποκομμένη από την ίδια την ζωή και τα προβλήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του πληρώματός Της».
Αμέσως μετά την Εισήγηση ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και τόνισε ότι πρέπει να ενημερώνονται οι Κληρικοί και Λαϊκοί για τα θέματα της διοργάνωσης της Συνόδου. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος έθεσε θεολογικά ζητήματα που θα προκύψουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Ο Μακαριώτατος έδωσε τον λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και εκείνος ανέπτυξε τα προβλήματα που υπάρχουν.
Επί της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και των επισημάνσεων που ακολούθησαν, διεξήχθη συζήτηση στην οποία τέθηκαν σοβαρά ζητήματα και προβληματισμοί. Σε αυτήν έλαβαν τον λόγο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Ηλείας κ. Γερμανός, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος.
Επί όλων των θέσεων και απόψεων που διετυπώθησαν, απάντησε εμπεριστατωμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

1 σχόλιο:

  1. Δεν θέλω να φανώ κακόβουλος, αλλά όταν ακούω τον Μητρ. Μεσσηνίας να λέει ότι είναι ανάγκη να αποφεύγονται οι συμπροσευχές στο ΠΣΕ, κάτι επαναστατεί μέσα μου. Δεν μπορώ να τον πιστέψω... Αν ήθελε να τον πιστέψουμε θα αποκαλούσε τις άλλες 《Εκκλησίες》 του ΠΣΕ ως αιρέσεις. Αλλά πώς να το κάνει αυτό ο εισηγητής της 《διηρημένης》 Εκκλησίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή