Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο ΣΕΒ. ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΙΤΗΣ



Ο ΣΕΒ. ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΙΤΗΣ

(ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΕΛΓΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο Amen.gr:

“Ο Σεβ. Βελγίου κ. Αθηναγόρας, είχε την ευκαιρία να παρέμβει κατά τις συζητήσεις της Συνόδου των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Είπε, μεταξύ άλλων:

Είναι τιμή να εκπροσωπώ την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μου ζήτησε να σας απευθύνω χαιρετισμό εξ ονόματός Του.

Σας ευχαριστώ που μου δίδετε την ευκαιρία να παρέμβω κατά τις συζητήσεις σας και να παρουσιάσω ορισμένες σκέψεις βγαλμένες από την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν θα πρέπει  κανείς να είναι ούτε πολύ ηθικολόγος ούτε παραπάνω απ' ότι πρέπει αυστηρός έναντι των νέων ανθρώπων, διότι διαφορετικά διατρέχει τον κίνδυνο να μη γίνεται εισακουστός. 

Στην περίπτωση που το ζεύγος δεν έχει αποφασίσει ακόμη να συνάψει γάμο, μπορούμε καλύτερα να τους εξηγήσουμε –δίχως διάθεση κριτικής– ότι στερούν τον εαυτό τους από μία χάρη, αλλά όταν έρθει η στιγμή έχουν τη δυνατότητα να την δεχθούν.

Δεν μπορεί να κάνουμε ηθικολογία στον τομέα της ερωτικής ζωής μεταξύ των συζύγων, διότι αυτό είναι κάτι που αφορά τους ίδιους και είναι ευλογημένο από το Θεό."

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΕΙΣ ή ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;
______

Ας αρχίσουμε από την αυτονόητη ερώτηση, αν ο ορυμαγδός των κακοδοξιών που διατύπωσε στην προσφώνησή του ο Σεβ. Βελγίου, απηχούν τις θέσεις του Παναγιότατου -αφού προσφώνησε τη σύνοδο του Βατικανού ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη- ή αν ο Παναγιότατος του έδωσε απλά εντολή να προσφωνήσει τη Σύνοδο και ο ίδιος θεώρησε καλό να ανοίξει το στόμα του και να εκβράσει ένα οχετό κακοδοξίας.

Ας βάλουμε καλό λογισμό ότι συνέβηκε το δεύτερο επειδή ο Σεβ. Βελγίου δεν ανέγνωσε μήνυμα του Παναγιότατου, αλλά προσφώνησε τη σύνοδο ως αντιπρόσωπός του. 

Φυσικά, ακόμη και στην περίπτωση που ισχύει αυτή η εκδοχή, όφειλε να μην διατυπώσει θέσεις που δεν έχουν σχέση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, επειδή εκτός από τον εαυτό του και την Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει, εκθέτει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη που εκπροσώπησε.

Και βεβαίως ούτως ή άλλως οι εξηγήσεις εκ μέρους του Πατριαρχείου είναι απαραίτητες για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Ας επισημάνουμε, λοιπόν, αυτές τις κακοδοξίες:

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ;
______

Μπορούμε να μάθουμε, Σεβασμιότατε, πού στηρίζετε τη θεωρία ότι οι σχέσεις του αντρογύνου δεν είναι θέμα που αφορά τον Χριστό και την Εκκλησία, αλλά αποκλειστικά το ίδιο το αντρόγυνο; Υπάρχει μέρος ή ώρα της ζωής μας που είναι επιτρεπτό να αποκλείουμε το Θεό; Πού αναφέρεται αυτό στην Αγία Γραφή; Ποιος Πατέρας το διδάσκει; Ποια Σύνοδος το θεσμοθέτησε; Σε ποιου Αγίου το βίο από τα δεκάδες εκατομμύρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορεί να ανιχνευθεί αυτή η κακοδοξία σας; Επομένως ποια παράδοση της Ορθοδοξίας ισχυριστήκατε ανακριβώς ότι εκπροσωπήσατε στη Σύνοδο του Βατικανού; 

Μήπως, Σεβασμιότατε, μιλάτε για την Παράδοση των Ρώσων εμιγκρέδων; Του Μέγιεντορφ, του Παύλου Ευδοκίμωφ, του Γιανναρά, του Φιλόθεου Φάρου, του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Σεβ. Λεμεσού και των υπόλοιπων πλανεμένων του ιδίου φυράματος; Αυτή είναι η Παράδοση της Εκκλησίας;

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό που εισηγείστε; Απλούστατα! Αποφυγή της τεκνογονίας, που -κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας-, συνιστά θανάσιμο αμάρτημα.

Δεν γνωρίζετε, Σεβασμιότατε, τη διδασκαλία της Εκκλησίας ή δεν έχετε αναστολές, όχι μόνον να τη διαστρέψετε, αλλά και να παραπλανήσετε τους Παπικούς ότι οι πλάνες σας την εκφράζουν;

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;
_______

Το άλλο πάλιν που είπατε, Σεβασμιότατε, από πού απορρέει; Τι σημαίνει ότι "χωρίς διάθεση κριτικής" ο ιερέας λέγει στο ζευγάρι που δεν αποφάσισε να προχωρήσει σε γάμο ότι απλά στερεί τον εαυτό του από τη χάρη του μυστηρίου;

Αναφέρεστε στα ζευγάρια που έχουν ολοκληρωμένες σαρκικές σχέσεις πριν τον γάμο ή στα ζευγάρια που μένουν στο επίπεδο της γνωριμίας;

Αν αναφέρεστε στο δεύτερο έχει καλώς! Αν όμως μιλάτε για ζευγάρια που έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις τότε, όχι μόνον δεν εκφράσατε απόψεις που εκφράζουν την Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά διατυπώσατε απροκάλυπτη Νεονικολαιτική κακοδοξία.

Οι σχέσεις δύο ετεροφυλοφίλων πριν τον γάμο, Σεβασμιότατε, στη συνείδηση της Εκκλησίας ονομάζεται πορνεία.  

Δεν το ξέρετε; Ή το γνωρίζετε μεν, αλλά διαστρέφετε συνειδητά τη διδασκαλία της Εκκλησίας; Σεβασμιότατε! Πήγατε να εκπροσωπήσετε την Ορθοδοξία στη σύνοδο και σε τελευταία ανάλυση παρουσιάσατε τη φοβερή αίρεση του Νεονικολαιτισμού ως διδασκαλία της Εκκλησίας!

Αναλογίζεστε την ευθύνη σας έναντι του Αγίου Θεού για το φοβερό ατόπημα που διαπράξατε;

Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη του Πατριαρχείου να σας ανακαλέσει σε τάξη είναι αυτονόητη. 

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

1 σχόλιο:

  1. Ωραία ορθόδοξη μαρτυρία έδωσε ο άγιος Βελγίου και μάλιστα σε Σύναξη των Λατίνων! Ούτε ο Γιανναράς, ο περίφημος θεολόγος (...) των 5 λεπτών πριν ή μετά τον γάμο, δεν θα έλεγε τέτοιες θεολογικές ασυναρτησίες. Καλύτερα να μας εκπροσωπούσε ένας Προτεστάντης παρά να παρουσιάζεται αυτός ο οχετός σαν διδασκαλία των Πατέρων. Ε ρε π. Επιφάνιος που σας χρειάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή