Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Τέσσερις θαυματουργές ιδιότητες του μελιού

  • Από  protothema.gr
Τέσσερις θαυματουργές ιδιότητες του μελιού
Το μέλι είναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, που υπερβαίνει την ιδιότητα της απλής γλυκαντικής ύλης και αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, αγγίζοντας τα όρια του φαρμάκου.
Το μέλι περιέχει 17% νερό, γεγονός που εξηγεί την έντονα ενυδατική δράση του. Επίσης εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων.
Φροντίδα τραυμάτων

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια, γνώριζαν ότι το μέλι μπορούσε να βοηθά στην αποθεράπευση των πληγών.
Στους δύο τελευταίους παγκόσμιους πολέμους, καταπλάσματα με μέλι χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση της διαδικασίας ίασης των πληγών των στρατιωτών.
Παρά το γεγονός ότι η ανακάλυψη και ευρεία χρήση των αντιβιοτικών έχει εκτοπίσει το μέλι από το θεραπευτικό οπλοστάσιο των ανθρώπων, εντούτοις η ανάπτυξη των ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, έχει καταστήσει ξανά τη χρήση του μελιού για την καταπολέμηση των μολύνσεων μια ελκυστική επιλογή.
Πηγή ενέργειας
Καταρρέετε μετά από δουλειά, ή μήπως είστε έτοιμοι να αθληθείτε; Πάρτε μία μεγάλη κουταλιά μελιού και εξασφαλίζετε αρκετή ενέργεια για να τα βγάλετε πέρα.

Το μέλι αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή υδατανθράκων. Η συνήθης σύσταση του μελιού είναι (περίπου): 17% νερό, 82.5% υδατάνθρακες και 0.5% πρωτεΐνη. Το μέλι δεν έχει καθόλου λιπαρά! Σε αντίθεση με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες, το μέλι περιέχει επίσης μία ποικιλία βιταμινών, αμινοξέων, αντιοξειδωτικών και μεταλλικών στοιχείων.
Καταπολέμηση της τριχόπτωσης
Αν μετά το καλοκαίρι τα μαλλιά σας είναι άτονα και παρουσιάζουν αυξημένη τριχόπτωση, μπορείτε να τα δυναμώσετε ακολουθώντας μια θεραπεία με μέλι.

Διαλύστε ένα φλιτζανάκι μέλι σε τέσσερα φλιτζάνια ζεστό νερό. Λουστείτε κανονικά με το συνηθισμένο σας σαμπουάν, ξεβγάλτε καλά τα μαλλιά, στεγνώστε τα ελαφρά με μια πετσέτα και απλώστε πάνω τους το διάλυμα του μελιού. Αφήστε το να ενεργήσει για 10-15 λεπτά, ώστε να επιδράσουν τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες στον κορμό και το βολβό της τρίχας, και μετά ξεβγάλτε τα με άφθονο νερό.
Επαναλάβετε την κούρα μελιού κάθε φορά που λούζεστε και μετά από λίγο καιρό θα δείτε σημαντική βελτίωση.
Βοηθά στον βήχα
O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για τον δυνατό βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα. Τα σημερινά επιστημονικά ευρήματα συνηγορούν σε αυτό. Σε πρόσφατη έρευνα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας μελέτησαν την αντιβηχική δράση του μελιού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 2-18 ετών και παρατήρησαν ότι μια μικρή δόση μελιού πριν από τον ύπνο προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση στα παιδιά από τον νυχτερινό βήχα σε σύγκριση με τη δεξτρομεθορφάνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα που περιέχεται σε πολλά αντιβηχικά φαρμακευτικά σκευάσματα.


ΠΗΓΗ:    ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου