Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ιερομ. Ευθύμιος Χαραλαμπίδης: Διατί υπεχρεώθην να διακόψω το μνημόσυνον του Σεβ. Σύρου

  • Από  Ορθόδοξος Τύπος
Ιερομ. Ευθύμιος Χαραλαμπίδης: Διατί υπεχρεώθην να διακόψω το μνημόσυνον του Σεβ. Σύρου
Φωτό: estiasi-Loukia Roussou
"Πολλοί ιερείς, μοναχοί και κληρικοί διαφωνούν με αυτά τα οποία γίνονται από πλευράς Ιεράς Μητροπόλεως με τους Παπικούς"
Ο ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ Ευθύμιος Χαραλαμπίδης, της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου, με επιστολήν του προς τον «Ο.Τ.» εξηγεί, διατί υπεχρεώθη να διακόψη το μνημόσυνον του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου. Εις την επιστολήν καταγράφονται εκτροπαί εκ της μυστηριακής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αύτη έχει ως ακολούθως:

«Αποστέλλω στην έγκριτη εφημερίδα σας κάποιες σκέψεις, που έχουν σχέση με την απόφασή μου να διακόψω το Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και αφορ μων ται από δυό πρόσφατα γεγονότα.
Το ένα είναι η επίσκεψις του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου τον Μάιο του 2014 στην Αγία Γη. Παρακολουθήσαμε με οδύνη την συμπεριφορά του ορθόδοξου Πατριάρχη. Τον είδαμε να συμπροσεύχεται με τον Πάπα, να αλληλοασπάζονται, να δέχεται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος το θεατρινίστικο... χειροφίλημα από τον Πάπα, να συμπορεύεται μετά του Πάπα εις τα άγια προσκυνήματα και δη εις τον Πανάγιο Τάφο του Σωτήρος Χριστού μας, ωσάν ο βλασφημών την Αγία Τριάδα και αποσχισθείς από την Εκκλησία αιρετικός Πάπας να ήτο συνεπίσκοπός του! 

Κατά τους αγίους Πατέρες μας, αυτές οι ενέργειες του Πατριάρχη αποτελούν πνευματική μοιχεία. Κι όμως, πέρα από κάποιες μεμονωμένες διαμαρτυρίες, κλήρος και λαός παθητικά αποδέχονται πλέον τις βλάσφημες πράξεις του. Ειδικά οι ποιμένες δεν εξεγέρθησαν, δεν ήλεγξαν τις παράνομες πράξεις του, ώστε να σταματήσει το κακό. Αλλά απεναντίας σαν να είμαστε όλοι υπνωτισμένοι, δεν έχουμε το σθένος, σύσσωμοι και ομόψυχοι, να αντιδράσουμε σ’ αυτό το καταστροφικό ρεύμα, που εκπορεύεται από το Φανάρι.
Αλλά κατά τον μέγαν εν θεολόγοις και μέγιστο Ομολογητή άγιο Μάξιμο, η ορθή πίστις είναι «το μέγα και πρώτον της σωτηρίας φάρμακον». Γράφει: «Φυλάξομεν, δε μάλλον το μέγα και πρώτον της σωτηρίας ημών φάρμακον την καλήν λέγω της πίστεως κληρονομίαν· ομολογούντες ψυχή τε και σώματι μετά παρρησίας, ως οι Πατέρες ημάς εδίδαξαν» (Αγίου Μαξίμου Ομολογητού P.G. 91, 465).

Το δεύτερον γεγονός που μας άφησε άναυδους, συνέβη στις 2 Ιουλίου του 2014 στην Σύρο. Είδαμε τον ορθόδοξο επίσκοπο Σύρου Δωρόθεο, να προσέρχεται στη λυκοφωλιά των Παπικών της Σύρου και να ...συμμετέχει στην χειροτονία του αιρετικού παπικού επισκόπου Πέτρου! Εκφώνησε λόγο για την ευόδωση του έργου του παπικού επισκόπου, που δεν είναι άλλος από τον εκλατινισμό των Ορθοδόξων· φώναξε «άξιος» (φρίξον Ήλιε!) και πρόσφερε παπική μίτρα στον αιρετικό επίσκοπο και επί πλέον (ω της μεγίστης πλάνης) είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: Μαζί «εις το τίμιον πρόσωπόν σας ανεγνωρίσαμεν και αναγνωρίζομεν ένα αδελφόν από καρδίας, με τον οποίον μας συνδέουν άριστοι και αδιάπτωτοι δεσμοί κοινής και αδελφικής συνοδοιπορίας»!
Η πράξη του αυτή, μάλιστα, συνέβη την ημέρα που ειδικά στην Άνδρο, τιμάται η Παναγία η Μυροβλύτισσα (η εικόνα είναι δώρο από την Παναγία των Βλαχερνών ΚΠόλεως) που είναι και προστάτιδα της Ιεράς μας Μονής. Καί κανένας Επίσκοπος η κληρικός δεν διαμαρτυρήθηκε, εκτός από κάποια εκκλησιαστικά Μ.Μ.Ε.
Αυτά ειδικά τα γεγονότα, αυτές οι αισχρές πράξεις με πλημμύρισαν ιερή αγανάκτηση και με έκαναν να εφαρμόσω την από πολύ καιρό κυοφορούμενη και μελετώμενη αγιοπατερική διδασκαλία της Διακοπής Μνημοσύνου του Επισκόπου μου. Είπα, πρέπει να ξεπεράσω τους δισταγμούς της υπακοής στον Επίσκοπο, εφ’ όσον αυτός δεν υπακούει και δεν εφαρμόζει την Ορθόδοξη Παράδοσή μας, αντίθετα καταλύει όλον τον Ευαγγελικόν νόμο, όλους τους Αγίους μας, όλους τους αγωνιστές μοναχούς μας, με τα παραδείγματα των οποίων μας εγαλούχησε ο Γέροντάς μας.
Είμαστε στην Μητρόπολη Σύρου δώδεκα νησιά. Υπάρχουν σ’ αυτά πολλά μοναστήρια, πολλοί ιερείς, ιερομόναχοι, μοναχοί, μοναχές και ορθόδοξοι χριστιανοί. Καί μέχρι τώρα, είτε από άγνοια, είτε εφαρμόζοντας μια κακώς εννοούμενη υπακοή, (όπως αγιοπατερικά αναλύει το γεγονός ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης) ποτέ δεν διαμαρτυρηθήκαμε δημόσια, παρότι μέσα μας “βράζαμε”, για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην Μητρόπολή μας. (Εγώ προσωπικά είχα προχωρήσει εδώ και κάποιους μήνες στην διακοπή μνημοσύνου του Επισκόπου μου, πριν του το ανακοινώσω και επίσημα). Εδώ και δεκαετίες γίνονται μικτοί γάμοι· χρόνια τώρα οι βαπτίσεις αντικαταστάθηκαν με το χρίσμα· η Θ. Κοινωνία των Ορθοδόξων μεταδίδεται στους Παπικούς και παράλληλα οι δικοί μας «κοινωνούν» την “όστια” από τους παπικούς. Καί παρόλα αυτά, επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή».
Ελπίζω να δημοσιεύσετε αυτή την επιστολή, σαν μια ομολογιακή μαρτυρία, για να πληροφορηθεί ο λαός μας και οι ευσεβείς ιερείς μας και μοναχοί, αυτά που γίνονται στην Ορθόδοξη Μητρόπολή μας, η οποία κάτω από την ποιμαντορία του επισκόπου Σύρου κ. Δωρόθεου εξουνιτίζεται συστηματικά.
Να έχετε την ευλογία της θαυματουργού εικόνος της μυροβλύτιδος Παναγίας της Άνδρου, που αναβλύζει μύρον άγιον· του αγίου μεγάλου Ιεράρχου Νικολάου του θαυματουργού και προστάτου της Ι. Μονής μας και τις ταπεινές ευχές μου.
Ιερομόναχος Ευθύμιος (Χαραλαμπίδης)».

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

1 σχόλιο:

  1. Εύγε γέροντα Ευθύμιε! Ο Χριστός και η Παναγία και οι Άγιοι Ομολογητές να σε στηρίζουν σαν βράχο στα θέματα της πίστεως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή