Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ;;;

Γόρτυνος Ιερεμίας: «Ο Σωτηρόπουλος ήταν μεγάλος ομολογητής της πίστης μας»

Posted: Σεπτεμβρίου 5, 2014 at 11:15 πμ, Last Updated:
gortynos
της Στέλλας Μεϊμάρη
Πριν από λίγες μέρες, την Πέμπτη 28 Αυγούστου, εκοιμήθη ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος, θεολόγος, φιλόλογος, συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σταυρός».
Η εξόδιος ακολουθία του εψάλη την Παρασκευή 29 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στην κηδεία του παρευρέθηκαν τέσσερις αρχιερείς, οι Σεβ. Κονίτσης Ανδρέας, Πειραιώς Σεραφείμ, Γόρτυνος Ιερεμίας και ο επιχώριος Μητροπολίτης Ακαρνανίας Κοσμάς, οι οποίοι όμως δεν έλαβαν μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία, την οποία τέλεσε μόνος ο Πανοσ. Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης, προσωπικός φίλος και πνευματικός αδελφός του μεταστάντος, ο οποίος και εξεφώνησε εμπνευσμένο επικήδειο λόγο.
Όχι μόνο δεν επετράπη στους αρχιερείς που παρέστησαν να λάβουν μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία, αλλά ούτε και σε οποιονδήποτε άλλο κληρικό που έσπευσε στην κηδεία πρόθυμος να συμμετάσχει, ένεκα του αφορισμού του Ναυπάκτιου Θεολόγου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδος της 14ης Δεκεμβρίου 1993, μετά από χαρακτηρισμό του Αυστραλίας ως «αιρετικού».
Το pentapostagma.gr μίλησε με τον Σεβασμιώτατο Γόρτυνος Ιερεμία για την εκδημία Σωτηρόπουλου και τον αμφισβητούμενο από πολλούς αφορισμό του.
Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος: «O Σωτηρόπουλος ήταν μεγάλος θεολόγος και ομολογητής της πίστεως μας. Αλλά το πνεύμα του δεν μπορούσε να υποφέρει το κακό και οτιδήποτε ξέφευγε από την ορθόδοξη γραμμή, ακόμα και αν αυτός ήταν πατριάρχης ή επίσκοπος. Έκανε ό,τι του έλεγε η καρδιά του. Εγώ, προσωπικά, θα ήθελα να τον είχα δει επίσκοπο να δίνει μάχες εκ του άμβωνος. Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα, η οποία όμως δεν εκτιμήθηκε όπως έπρεπε».
Όσον αφορά τον αφορισμό του Ναυπάκτιου Θεολόγου, ο Γόρτυνος Ιερεμίας συμπληρώνει ότι «δεν τηρήθηκε η κανονική διαδικασία που έπρεπε, δεν εκλήθη καν σε απολογία, δεν έγινε δίκη, οπότε υπό αυτή την έννοια ο αφορισμός του “πάσχει”. Και γι’ αυτό το λόγο όντως εδόθη εντολή και δεν μας επετράπη να μετέχουμε στη Νεκρώσιμη Ακολουθία, μετείχαμε όμως καρδιακά και αυτό έχει σημασία».

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

1 σχόλιο:

  1. Ο Μητρ. Γόρτυνος επιβεβαίωσε τις υποψίες περί εντολής εκ Φαναρίου για να μην συμμετάσχει κανείς κληρικός στην κηδεία του Σωτηρόπουλου. Πάλι καλά που κηδεύτηκε κιόλας. Δεν μας απάντησε όμως: ο Οικ. Πατριάρχης - επίσκοπος Κων/πολεως - έχει δικαίωμα να δίνει εντολές για ιεροπραξίες σε άλλη Μητρόπολη; Ή μήπως είναι υποχρεωμένοι οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος να υπακούν σε πρόεδρο Συνόδου άλλης Εκκλησίας; Θα περίμενα πιο θαρραλέα στάση από έναν ομολογητή ιεράρχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή