Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

«Ούτε λέξη για το μυστήριο με το Σινούκ»!

  • Από  εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ούτε λέξη για το μυστήριο με το Σινούκ»!
Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία με θύματα τον Πατριάρχη Πέτρο και άλλους 16 επιβάτες, κανείς δεν δίνει πειστικές απαντήσεις
Του Βασίλη Σπυρόπουλου
από το Σαββατιάτικο ένθετο της «Δημοκρατίας» για την Ορθοδοξία
Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν προχθές από τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, 11 μέλη της συνοδείας του καθώς και το πλήρωμα του ελικοπτέρου.
 
Αν και θα περίμενε κανείς να έχουν δοθεί ολοκληρωμένες και πειστικές απαντήσεις, πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση. 
«Περιμένουμε ακόμα να απαντήσει ο Στρατός, η Πολιτεία, οι πολιτικοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη. Είναι ένα γεγονός όντως περίεργο, έχει χαρακτηριστεί άκρως απόρρητο και αυτό σημαίνει ίσως πολλά» λέει στη «δημοκρατία» ο Απόστολος Φορλίδας, πρώην συνεργάτης του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Πέτρου, που σώθηκε από θαύμα, αφού επρόκειτο κι εκείνος να ταξιδέψει με το μοιραίο ελικόπτερο και το ακύρωσε την ώρα της επιβίβασης. «Ενα μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν ανασύρθηκε το σύνολο του ελικοπτέρου από τη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η τεχνική δυνατότητα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στον βυθό καίρια τμήματά του, που ίσως να έδιναν μια πιθανή απάντηση» υποστηρίζει ο κ. Φορλίδας, ο οποίος αναφέρεται και σε ένα πόρισμα σχετικά με την υπόθεση, που, όπως λέει, κάνει λόγο για «τεχνική βλάβη».
Το τραγικό συμβάν συνέβη λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των οποίων (θυμόμαστε όλοι πολύ καλά πώς ήταν εκείνες τις ημέρες η Αθήνα) τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. «Είναι αδιανόητο ότι δύο ώρες μετά την πτώση του ελικοπτέρου θεωρούσαν (οι αρμόδιες Αρχές) ότι αυτό πετάει ακόμα και είναι αδιανόητο και απαράδεκτο εκείνες τις ώρες κάποιοι μέσα από διάφορους χώρους να επιχειρούν να διαβάλουν τον Πατριάρχη, στέλνοντας πληροφορίες στα δελτία ειδήσεων σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ζήτησε, πριν από την προσγείωση, να κάνουν κάναν δυο γύρους πάνω από τις Καρυές και το Αγιον Ορος για να δουν τα μοναστήρια από ψηλά και μετά να προσγειωθούν» τονίζει ο κ. Φορλίδας. «Αυτό ήταν μια ανακρίβεια, ένα λάθος, ένα ψεύδος, μια συκοφαντία, διότι το ελικόπτερο έπεσε πριν φθάσει στο Αγιον Ορος» επισημαίνει με νόημα, κάνοντας λόγο για «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης εκείνες τις στιγμές», ώστε να φορτωθεί στους κληρικούς ότι «δεν φτάνει που σας δώσαμε και ελικόπτερο, κάνατε και βόλτες».
Ως στενός συνεργάτης του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο κ. Φορλίδας έζησε από κοντά όλη την προετοιμασία για τη μετάβαση του κυρού Πέτρου στο Περιβόλι της Παναγίας. Η είδηση της πτώσης του ελικοπτέρου ήταν κεραυνός εν αιθρία. «Βρισκόμουν στο σπίτι μου και το έμαθα κάποια στιγμή, την ώρα που το μαθαίνανε και από το υπουργείο Αμυνας. Με πήρανε τηλέφωνο από το υπουργείο και μου λένε: “Το ελικόπτερο δεν έχει φτάσει, ξέρεις κάτι;” Επεσα από τα σύννεφα, γιατί το μάθαινα τρεις ώρες μετά» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ μοιράζεται μαζί μας και την ξαφνική εναλλαγή των συναισθημάτων που ένιωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. «Ηταν ένα βαρύ τράνταγμα συναισθημάτων, διότι, εκεί που χαιρετάς ανθρώπους αγαπημένους το πρωί ευχόμενος καλό ταξίδι και καλή επιστροφή, είσαι υποχρεωμένος λίγες ώρες μετά να ζεις μια τεράστια αγωνία, να εύχεσαι να ζουν όλοι και να μην έχει συμβεί κάτι και, όταν αρχίζεις να ακούς τα πρώτα μηνύματα, ότι βρέθηκαν συντρίμμια, μετά βρέθηκαν άνθρωποι στη θάλασσα, τότε αρχίζουν και βαραίνουν τα σύννεφα και οι συναισθηματισμοί γίνονται πολύ πιο έντονοι».
Οι πρώτες σοροί εντοπίστηκαν από τις Αρχές και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Λάρισας και όχι της Αθήνας, όπου βρισκόταν το σύνολο των συγγενών των θυμάτων. «Εκείνη την ημέρα (11 Σεπτεμβρίου) μιλούσε ο τότε πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και προφανώς (οι υπεύθυνοι) ήθελαν να αποφύγουν κάποιες εντάσεις, τις οποίες δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν» εκτιμά ο κ. Φορλίδας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι καταστάσεις που έζησε από κοντά τότε ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και παράξενες. Εκείνες οι κρίσιμες ώρες ήταν συναισθηματικά φορτισμένες για όλους και έφεραν στο φως τις δυσλειτουργίες της Πολιτείας και του Δημοσίου. «Μέσα σε λίγες ώρες», θυμάται ο κ. Φορλίδας, «έπρεπε να γίνουν έξι, επτά νεκροτομές στη Λάρισα για να προωθηθούν οι σοροί για ταφή, κάτι το οποίο δεν έδωσε το περιθώριο σε κανέναν από τις οικογένειες των θυμάτων να ορίσει έστω και τεχνικούς συμβούλους, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω κάποια στοιχεία που ίσως να ήθελαν. Εγιναν όλα βεβιασμένα και με μεγάλη πίεση, η οποία δεν ήταν δικαιολογημένη, τουλάχιστον για φυσιολογικές συνθήκες».

Ο κ. Φορλίδας είναι πρόεδρος της ΜΚΟ Φάρος Ελπίδας, η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να μνημονευθούν τα θύματα αυτής της αεροπορικής τραγωδίας με τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. «Ηδη έχουμε ζητήσει από όλους τους προκαθημένους και από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και και από τις Εκκλησίες του εξωτερικού στη μνήμη του Πατριάρχη Πέτρου αυτές τις μέρες, όταν λειτουργήσουν, να μνημονεύσουν εκείνους που έχασαν τότε τη ζωή τους» μας αναφέρει. Αύριο από το Μοναστήρι του Κύκκου, στην Κύπρο, το ΡΙΚ θα μεταδώσει τη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο που θα τελεσθεί στη μνήμη του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κυρού Πέτρου, και των άλλων θυμάτων της πτώσης του ελικοπτέρου Σινούκ, πριν από 10 χρόνια, στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας. Οπως μας είπε ο κ. Φορλίδας, αντίστοιχη εκδήλωση μνήμης θα γίνει και στον χώρο του δυστυχήματος.

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου