Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΕΥΓΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ !!! Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ !!!

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΑΡΡΑΛΕΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΑΡΡΑΛΕΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε, στο Amen.gr, σε σχετικό ρεπορτάζ του κ. Νίκου Μαγγίνα, για τη θεία λειτουργία που τέλεσε ο Παναγιότατος στην Παναγία του Σουμελά:

“Οι εκκλησιαστικές ψαλμωδίες αντήχησαν για μια ακόμη χρονιά, την πέμπτη στη σειρά, στις πλαγιές του κατάφυτου όρους Μελά στην πατρογονική γη του Πόντου, πάνω στον βράχο που αιωρείται η ιστορική, αλλά «βουβή» από την ανθρώπινη παρουσία Μονή της Παναγίας Σουμελά. 


Εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, αλλά και από τα πέρατα της υφηλίου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της επετείου της Κοίμησης της Θεοτόκου στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας με εμφανή συγκίνηση υπογράμμισε στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν κλήρος και λαός προκειμένου να γίνει σε αυτό τον ιστορικό χώρο η σημερινή Θεία Λειτουργία.

«Δεν έπαυσε να είναι ποτέ για τους χριστιανούς, οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε ένα σύντομο χαιρετισμό μου στην τουρκική γλώσσα - απαντώντας εμμέσως σε απόψεις κατά του προσκυνήματος που φιλοξένησε ο τοπικός τύπος - «η θέση της Παναγίας Σουμελά στην καρδιά μας στην ψυχή μας είναι τόσο βαθειά που τα συναισθήματά μας προς αυτή είναι τόσο ισχυρά ώστε ποτέ κανείς δε δύναται να τη σβήσει ούτε να μας κάνει να την ξεχάσουμε. Αυτός ο ωραίος χώρος για εκατονταετίες υπήρξε ο τόπος εκατομμυρίων πιστών. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι κάποια άτομα ή και ομάδες έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να μειώσουν την ιερότητα, την σπουδαιότητα της Σουμελάς ακόμη και να πληγώσουν την πίστη μας και ενεργούν προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ορισμένους κύκλους «οι οποίοι έχουν άγνοια  της ιστορίας και οι οποίοι έχουν έλλειψη από αξίες της πολιτισμικής κληρονομιάς και έλλειψη από σεβασμό στον άνθρωπο», που ωστόσο, «δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τη Σουμελά».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε ότι «οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες» υπενθυμίζοντας ότι «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες. Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αυξάνονται οι απειλές για την ανθρωπότητα με αφορμή τη διαμάχη των θρησκευτικών και δογματικών διαφορών».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του στα ελληνικά χαρακτήρισε τη Μονή της Παναγίας Σουμελά ως ένα ζωντανό ιστορικό θησαυροφυλάκιο. «Ξυπνά μνήμες και γεγονότα αιώνων του Γένους των Ορθοδόξων και του ιδικού μας ευσεβούς Γένους των Ρωμαίων. Ο Ορθόδοξος λαός του Πόντου ζυμώθηκε και ταυτίσθηκε με την Μονή της Παναγίας και αυτήν έβλεπε μπροστά του σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής και της πορείας του, όπως το μαρτυρεί η ποντιακή ψυχή με το χαρακτηριστικό τετράστιχο: "Εμέν Κρωμέτε λέγνε με, Kανέναν κι φογούμαι. Ση Σουμελάν την Παναγιάν θα πάγω στεφανούμαι!"».

Ειδική δε ήταν η μνεία του Οικουμενικού Πατριάρχη για τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι παρόλο που υποχρεώθηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τη γενέθλια γη τους δεν ξέχασαν τις ρίζες, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους που τα μετέφεραν στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου.

«Είπε κάποιος ότι "η εξορία δεν είναι μόνο που σε διώχνουν από την πατρίδα σου. Σε εξορίζουν και από τον ίδιο τον εαυτό σου". Ε, λοιπόν, αυτό δεν συνέβη με τους Ποντίους οι οποίοι αναγκάστηκαν πριν από 90 χρόνια να ξεριζωθούν από τις εδώ προαιώνιες εστίες τους με πόνο, αίμα και δάκρυ. Αυτοί έμειναν αυθεντικοί και γνήσιοι. «Μετέφεραν με την ψυχή τους τον πολιτισμό τους» -όπου κι᾿ αν πήγαν. Κράτησαν ζηλότυπα μέσα τους ο,τι πιο πολύτιμο, πιο άγιο, πιο ιερό, πιο όμορφο, πιο υψηλό, πιο τίμιο κληρονόμησαν από τους ηρωικούς προγόνους των. Καί όχι μόνον τα κράτησαν αλλά και τα μετέδωσαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Από γενεά σε γενεά. Μέσα στην Ελλάδα, όπου κυρίως εγκατεστάθησαν φεύγοντας απ᾿ εδώ, αλλά και στη διασπορά –παντού. Καί παντού πρόκοψαν, διέπρεψαν, διεκρίθησαν˙ διότι πίστεψαν και πιστεύουν στη θρησκεία των πατέρων τους και στα ιδανικά του Γένους μας» σημείωσε συγκινημένος ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Συγκινητικοί και θαρραλέοι λόγοι του Παναγιότατου σε μια ιστορική στιγμή που τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τον Παναγιότατο και τους ελάχιστους Ρωμηούς της Βασιλεύουσας, της Ιμβρου και της Τενέδου.

Η παντοδυναμία του Ερντογάν αποκλείεται να αποδειχθεί σε καλό του Πατριαρχείου, των Ρωμηών, των κρυπτοχριστιανών και της ανοχής προς τις μειονότητες.

Οι ταπεινές και αμαρτωλές προσευχές μας σας συνοδεύουν πάντοτε Παναγιότατε! Η σκέψη μας είναι μόνιμα μαζί σας. Ζούμε το δράμα του Πατριαρχείου και των “ελεύθερων πολιορκημένων” της Βασιλεύουσας, της Ιμβρου και της Τενέδου και αγωνιούμε για το μέλλον. Προσευχόμαστε η Παναγία να μην αφήσει τους εχθρούς του Γένους και της πίστης μας να αφανίσουν το Πατριαρχείο και ελπίζουμε ότι μια μέρα μια ορθόδοξη αδελφότητα θα εγκατασταθεί και πάλιν στην Παναγία του Σουμελά για να δοξάζει μέρα και νύχτα την Υπεραγία Θεοτόκο.
ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου