Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Πατρών Χρυσόστομος: Οι κυβερνώντες να νομοθετούν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και τις πνευματικές ρίζες του Λαού

  • Από  την Μητρόπολη
Πατρών Χρυσόστομος: Οι κυβερνώντες να νομοθετούν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και τις πνευματικές ρίζες του Λαού
"ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ
ΜΑΚΑΡΙΖΟΜΕΝ ΣΕ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ"

Τού Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

Η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τον Δεκαπενταύγουστο πανευφροσύνως και πανευβλαβώς την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, και πας άνθρωπος κλίνει γόνυ ενώπιόν της, ασπαζόμενος τα πανάχραντα και πανακήρατα χέρια της, πάνω στα οποία εβάστασε τον ενανθρωπήσαντα Υιόν και Λόγον του Θεού.


            Η αγία μορφή της είναι απείρως λαμπροτέρα από τον ήλιο. Το βλέμμα της είναι ασυγκρίτως καθαρώτερο και από τον ξάστερο ουρανό. Τα χείλη της και ο λόγος της υπέρ μέλι γλυκύτερα.
           

Η πανσεβάσμια Εικόνα της συγκεντρώνει τους πόθους μας, τις ελπίδες μας, τις χαρές και τις λύπες μας. Ενώπιόν της καταφεύγομε σε κάθε στιγμή της ζωής μας, είτε ευφρόσυνη, είτε δυσάρεστη, γιατί γνωρίζομε ότι είναι η Μεγάλη μας Μάνα. Ποιός μπορεί να μετρήση τα δάκρυα, που χύθηκαν μπροστά της στο διάβα των αιώνων; Ποιός δύναται να κατανοήση το μέγεθος της προς ημάς θαυμαστής προστασίας και ευεργεσίας της; Κανένα πρόσωπο στην ιστορία δεν άκουσε τόσες παρακλήσεις, όσες η Θεοτόκος Μαρία. Κανένα πρόσωπο δεν τιμήθηκε περισσότερο από την Παναμώμητο κόρη της Ναζαρέτ, αλλ’ ούτε και θα τιμηθή ποτέ. Κανένα πρόσωπο δεν υμνολογήθηκε ποτέ και ούτε θα υμνολογηθή, όσο η Κυρία Θεοτόκος.
           

Είναι για μας,
                                  - η Ελεούσα Μητέρα μας,
                                  - η Γλυκοφιλούσα Παρηγορήτισσά μας,
                                  - η Γοργοεπήκοος απαντοχή και καταφυγή μας,
                                    - η Σκέπη και Προστασία μας,
                                    - η προς τον Θεό Μεσίτριά μας,
                                    - η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας.
           

Οι Ορθόδοξοι Έλληνες ύψωσαν σε κάθε γωνιά της Χριστωνύμου Ελλάδος, Ναούς και Μοναστήρια στην μνήμη της. Έκτισαν σε κάθε χωριό και κάμπο, σε κάθε λόφο και βουνοκορφή, εξωκκλήσια και προσκυνητάρια, για να την τιμήσουν και να την ευχαριστήσουν για τις θερμές προς τον Υιόν και Θεόν της παρακλήσεις και ικεσίες της.
Παράλληλα όμως με την τιμή προς την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, προκειμένου να την ευχαριστήσωμε, πρέπει προ πάντων να υπηρετήσωμε τις αρετές με τις οποίες Εκείνη ήταν κεκοσμημένη.
● Να έχωμε βαθειά πίστη στον Ένα και Μόνο Αληθινό Θεό, ο οποίος εσαρκώθη διά των αγίων αιμάτων της Υπεραγίας και Αειπαρθένου Θεοτόκου, για να λυτρώση το ανθρώπινο γένος.
● Να ασκούμεθα στην ταπείνωση, η οποία είναι η βάση των αρετών, κατά τον Ιερό Πατέρα της Εκκλησίας μας Άγιον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
«ΤόύψοςτήςταπεινοφροσύνηςτήςΠαρθένουείναιθαυμαστό

καίαπόκάθετιάλλοεκπληκτικώτερο», σημειώνειοΆγιοςΝικόδημοςοΑγιορείτης. ● Να υπακούωμε στο θέλημα του Θεού, ώστε η ζωή μας να είναι εφαρμοσμένο το ιερό Ευαγγέλιο. Αν η Παναγία μας δεν έλεγε ελεύθερα το «Ναί» στο έργο της λυτρώσεως και της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, εμείς δεν θα εσωζώμεθα. Το «ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», πρέπει να ηχή στα αυτιά μας κάθε ώρα και κάθε στιγμή.
● Να ομολογούμε την Μαριάμ ως αληθή και όντως Θεοτόκον, εις πείσμα των δαιμόνων, οι οποίοι τροφοδοτούν τους αρρωστημένους νόες των αιρετικών, που βλασφημούν και αμφισβητούν την αγνότητα της Παναγίας μας και την Θεότητα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπως οι θλιβεροί απόγονοι του Αρείου, του Νεστορίου και των άλλων θεομάχων, παναγιομάχων και αγιομάχων, μέχρι τους σημερινούς Μάρτυρες του Ιεχωβά και τις όποιες άλλες αιρετικές σατανικές κινήσεις, που δρούν ανά τον κόσμο παρασύροντας τις ψυχές των ανθρώπων στον όλεθρο και την κόλαση.
● Να ζούμε με σεμνότητα, γιατί Εκείνη ήταν η Πάνσεμνος, για την οποία ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γράφει χαρακτηριστικά: «Πως να παρουσιάσω το σεμνότατο βάδισμά σου; Πως το σεμνό ντύσιμό σου; Πως το πρόσωπό σου το χαριτωμένο; Φρόνηση μεγάλη σε σώμα νέας. Ένδυμα ευγενικό και όχι εξεζητημένο. Βήμα συνετό και συγκρατημένο. Ύφος σοβαρό, γλυκύ και ιλαρότατο...».
● Να ζούμε πνευματική και Μυστηριακή ζωή, έχοντας κοινωνία με τον εκ Παρθένου Μαρίας ενανθρωπήσαντα Κύριό μας, εξομολογούμενοι και γινόμενοι όμαιμοι και σύσσωμοι Αυτού μέσα από την συμμετοχή μας στην Ευχαριστιακή Τράπεζα.
Ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, πλέκοντας της Παναγίας μας το εγκώμιο, λέγει:
«Βίος πανάμωμος, ζωή πάναγνη, άρνηση κάθε κακίας, άσκηση όλων των αρετών, σώμα λαμπρότερο από τον ήλιο, από τον ουρανό καθαρώτερη, από τους χερουβικούς θρόνους ιερώτερη... Θείος έρωτας που απερρόφησε και αφωμοίωσε κάθε άλλη επιθυμία της ψυχής... Κτήμα Θεού, ένωση με τον Θεό, που δεν χωρεί σε καμμιά ανθρώπινη σκέψη».
Να υπηρετούμε την αρετή της ελεημοσύνης, την οποία Εκείνη, η Παναγία μας δηλαδή, υπηρέτησε με όλη την δύναμη της ψυχής της. Μιά ελεημοσύνη με διττήν έννοια. Πνευματική, διά της προσευχής και της ικεσίας προς Κύριον, ώστε να ελεή όλους τους ανθρώπους, αλλά και με την υλικήν έννοια, αφού τα ελάχιστα, απλά και απέριττα ιμάτια που είχε η Παναγία μας, τα άφησε, κατά την αγία Παράδοση της Εκκλησίας μας, ως ελεημοσύνη, όταν μετέστη προς την Ζωήν.
Γι’ αυτό και στην Εορτή της θα μας δοθή η ευκαιρία, εμπράκτως να μιμηθούμε την Παναγία Μητέρα μας ως προς την αρετή της ελεημοσύνης, η οποία ανοίγει για τον άνθρωπο, μαζί με τις άλλες αρετές, τις πύλες του Παραδείσου.
Ωρίσαμε και εφέτος, η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να αφιερωθή στους πτωχούς και πένητες αδελφούς μας, οι οποίοι υποφέρουν εξ αιτίας της πολυεπίπεδης κρίσεως, που μαστίζει την Πατρίδα μας.
Αν συμβάλλωμε όλοι, με ο,τι δυνάμεθα, θα βοηθηθούν οι αδελφοί μας, που στερούνται ακόμη και των απαραιτήτων αγαθών για την επιβίωσή τους.

Αδελφοί μου και παιδιά μου, 
Υψώνω κατ' αυτάς τας ημέρας ιδιαιτέρως, τα μάτια του σώματος και της ψυχής μου προς την Παναγία μας, και την παρακαλώ από τα βάθη της καρδιάς μου, να πρεσβεύη για όλους σας, για τον ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τον πιστό Λαό του Θεού. Δέομαι για τους πατεράδες και τις μανάδες, που αγωνίζεσθε να αναστήσετε τα παιδιά σας μέσα σε ένα δύσκολο κόσμο. Ικετεύω για τους νέους και τις νέες μας, που αναζητούν ελπίδα και χαρά μέσα σε μια απέλπιδα και υλοκρατούμενη κοινωνία.
Παρακαλώ την Μητέρα του Κυρίου μας, να πρεσβεύη ώστε,
- οι άνεργοι να βρούν εργασία,
- οι απελπισμένοι την ουράνια ελπίδα,
- οι λυπημένοι την παρηγορία,
- οι πλανεμένοι τον δρόμο της αληθείας,
- οι πονεμένοι την χαρά,
- οι αμαρτωλοί τον δρόμο της μετανοίας!
            Ακόμη, εκ βάθους καρδίας την ικετεύω να φωτίζη τους νόες των Κυβερνώντων την Ελλάδα, να κατανοούν ότι ηγούνται μιάς Ορθοδόξου στην πίστη, θεοφρουρήτου, παναγιοφύλακτης και αγιοτόκου Χώρας, με ζωντανή την αγία και ιερά παράδοση και παρακαταθήκη, και να νομοθετούν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, την παράδοση και τις πνευματικές ρίζες του Λαού και προς όφελος της Πατρίδος μας.
         

Τέλος, αδελφοί μου, σας παρακαλώ να υψώσωμε τα μάτια μας, και ατενίζοντας την Πανσεβάσμια μορφή της Παναγίας μας, να την παρακαλέσωμε υπέρ των δεινώς δοκιμαζομένων Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, οι οποίοι πολλάς βασάνους και μαρτύρια υποφέρουν με την ανοχή των μεγάλων της γης, οι οποίοι τους ανθρώπους ως πρόβατα επί σφαγήν λογίζονται. Να απαλύνη ο Θεός τον πόνο τους, να τους λυτρώση από τα μαρτύρια, να λυπηθή τα ως αμνούς σφαγιαζόμενα παιδιά, αλλά και κάθε άνθρωπο όποιας ηλικίας. Να σπεύση εκεί η Παναγία μας και να παύση τον πόλεμο, το αίμα, τα δάκρυα και τις φρικτές οδύνες.
Παιδιά μου περιπόθητα και ευλογημένα, εσείς που μεγαλύνετε την Παναγία μας και την τιμάτε με την προσευχή σας και το προσκύνημά σας, με τα δάκρυά σας και το κερί που κρατάτε στα χέρια σας, με την κατά Θεόν βιοτή και πολιτεία σας, με την ορθόδοξη εν γένει διαγωγή σας, εύχομαι να έχετε πλούσια του Θεού τα αγαθά διά πρεσβειών της. Να έχετε υγεία, ουράνια χαρά, ευφροσύνη και αγαλλίαση πνευματική και το μέγα έλεος του Κυρίου μας.
Ιδιαιτέρως εύχομαι κάθε καλό, κάθε ευλογία και έτη πολλά και άγια, σε όσους και όσες εορτάζετε κατά την Εορτήν της Παναγίας μας τα ονομαστήριά σας.

Σας ασπάζομαι όλους με αγάπη πατρική.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


ΠΗΓΗ:    ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου