Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ψυχοσάββατο

Posted: June 6, 2014 at 11:06 pm, Last Updated: June 6, 2014 at 11:19 pm

«Γρηγορείτε και προσεύχεσθε», λέγει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ενώ ο απόστολος Παύλος συμβουλεύει: «Αδιαλείπτως προσεύχεσθε».
Προσεύχεται η Εκκλησία μας, οι Μοναχοί και οι Μοναχές μας στα Μοναστήρια, οι Ιερείς μας και ο πιστός Λαός διαρκώς ανά πάσα ώρα.

Προσευχόμαστε στις δύσκολες στιγμές μας, σε όλες τις καθημερινές εορτές προς τους εορτάζοντας Αγίους, προσευχόμαστε τα Ψυχοσάββατα που έχουν οριστεί από την Εκκλησία μας, προσεύχεται η Εκκλησία από την αρχή της ημέρας, στον Όρθρο, στην Θ. Λειτουργία, στις Ώρες, στον Εσπερινό, στο Απόδειπνο, στο Μεσονυκτικό.
Κάθε ημέρα της εβδομάδος είναι αφιερωμένη στην μνήμη Αγίου ή κάποιου σημαντικού για την σωτηρία μας γεγονότος της Θείας Οικονομίας: η Δευτέρα στους Αγίους Αγγέλους, η Τρίτη στον τίμιο Πρόδρομο, η Τετάρτη στην ανάμνηση της προδοσίας του Κυρίου ημών από τον Ιούδα, η Πέμπτη στους αγίους Αποστόλους, η Παρασκευή είναι ημέρα μνήμης της Σταυρώσεως του Χριστού μας. Το Σάββατο η Εκκλησία μας προσεύχεται υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των κεκοιμημένων. Τέλος, η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Η προσευχή, λοιπόν, είναι συνεχής για ολόκληρο το σώμα της Εκκλησίας μας, σε κάθε ημέρα και ώρα, σε όποιο χώρο και αν βρισκόμαστε.
Καλό είναι να σταθούμε λίγο περισσότερο σε μία ιδιαίτερη ημέρα προσευχής, την ημέρα του Ψυχοσάββατου, που όλοι μας προσευχόμαστε για τους δικούς μας ανθρώπους, που έχουν φύγει για τον ουρανό.
Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής ονομάζεται Ψυχοσάββατο.
Ο λόγος που η Εκκλησία μας καθιέρωσε το Ψυχοσάββατο, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:
Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν άγνωστοι, σε ακαθόριστο χρόνο, σε τόπους άγνωστους, στην θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς, ή όπου αλλού, και μερικοί λόγω πτώχειας ή διαφόρων άλλων λόγων δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων Μνημοσύνων, οι θείοι Πατέρες, φιλανθρώπως κινούμενοι, εθέσπισαν το Μνημόσυνο αυτό «υπέρ πάντων των απ’ αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
H Εκκλησία μας διδάσκει ότι ο θάνατος είναι ένα καθολικό γεγονός και ίσταται με δέος στο άκουσμα αυτού. Στεκόμαστε πάντες με συγκίνηση εμπρός στους τάφους των νεκρών μας, των νεκρών που είναι θαμμένοι στα Κοιμητήρια των χωριών και των πόλεών μας. Ξέρουμε καλά ότι η Εκκλησία μας αποτελείται από δύο μέρη, που συνιστούν ένα σώμα, την στρατευομένη και την θριαμβεύουσα.
Στρατευομένη Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς οι ζώντες και θριαμβεύουσα όλοι οι κεκοιμημένοι αδελφοί μας, από του Αδάμ μέχρι και της σήμερον.
Αυτούς, λοιπόν, τους κεκοιμημένους, οι οποίοι με διαφόρους τρόπους απήλθαν από τον κόσμο τούτο, μνημονεύει σήμερα η Εκκλησία μας, την ημέρα του Ψυχοσάββατου, και για αυτούς εμείς προσευχόμεθα αναξίως αυτήν την ημέρα.
Τον κάθε άνθρωπο ο Θεός τον κάλεσε κοντά Του με ξεχωριστό τρόπο, και μόνον Αυτός γνωρίζει τους βαθύτερους λόγους προς σωτηρία εκάστου, νέο ή γέροντα, άντρα ή γυναίκα, ασθενή ή υγιή, απρόοπτα και αναπάντεχα ή με φυσιολογικό θάνατο.
Όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε την ανάγκη για προσευχή υπέρ των κεκοιμημένων και, ιδίως, για εκείνους τους οποίους ελησμόνησαν ακόμη και οι ίδιοι οι συγγενείς τους και δεν τελούν για αυτούς Μνημόσυνα.
Στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, με πρωτοπόρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, τους Ιερείς μας και τους ευσεβείς χριστιανούς μας βρεθήκαμε στους Ιερούς Ναούς και τα Κοιμητήριά μας, με μόνο μέλημα την προσευχή για τους νεκρούς μας. Όλοι την ημέρα αυτή προστρέξαμε με τα κόλλυβα από νωρίς στους Ναούς μας. Ανάβοντας ένα κεράκι και προσφέροντας θυμίαμα στα μνημεία των προσφιλών μας κεκοιμημένων, ομολογία της αγάπης μας προς αυτούς και δείγμα προσευχητικής επικοινωνίας μαζί τους.
Τελειώνοντας, ευχηθήκαμε να αναπαύσει ο Θεός «εν σκηναίς δικαίων» όλους τους προαπελθόντας αδελφούς μας, κι εμάς να μας αξιώσει τέλους χριστιανικού και ειρηνικού. Aμήν.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

ΠΗΓΗ:    ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου