Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πόλεμος κατά των Χριστιανών στη Νιγηρία – Η Boko Harem έτοιμη να επιβάλλει τον ισλαμικό νόμο

Last updated on
boko-haramΠερισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νιγηρία τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η ομάδα των ένοπλων ισλαμιστών της Boko Haram έχει κηρύξει «επανάσταση» διεκδικώντας αιτήματα με πρόφαση τη φτώχεια και τη γενικευμένη διαφθορά, απαιτώντας όμως  τη θρησκευτική επικυριαρχία και την επιβολή του ισλαμικού νόμου διεκδικώντας παράλληλα νέους γεωγραφικούς «προσδιορισμούς».

Ο Zakari Matazu λίγες στιγμές μόλις αφότου επέστρεψε στο σπίτι του, άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και μέρος του τοίχου της οικίας του ράγισε και έπεσε στο πάτωμα, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο καπνού. Στη συνέχεια ακούστηκε ακόμη ένας εκκωφαντικός κρότος και τα πόδια του άρχιζαν να τρέμουν από φόβο.
“Περπάτησα έξω από το σπίτι μου, και είδα ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι και να ουρλιάζουν, και εκείνη ακριβώς τη στιγμή δεν «με κρατούσαν πλέον τα πόδια μου», και έτσι αναγκάστηκα να καθίσω στο έδαφος”, ανακάλεσε στη μνήμη του.
“Τότε ήταν που αντίκρισα την γειτόνισσά μου Mama Baby, που ούρλιαζε και έδειχνε προς το σημείο που βρισκόταν ένα κτήριο που είχε καταρρεύσει από την έκρηξη της βόμβας, λέγοντας μου ότι τα παιδιά της βρίσκονταν ανάμεσα στα συντρίμμια”
Νιγηρία: Κάτοικοι εκκενώνουν τις οικίες τους με βάρκες καθώς περνούν μέσα από σύννεφα καπνού και φλόγες που πηγάζουν από φλεγόμενο αγωγό πετρελαίου
Νιγηρία: Κάτοικοι εκκενώνουν τις οικίες τους με βάρκες καθώς περνούν μέσα από σύννεφα καπνού και φλόγες που πηγάζουν από φλεγόμενο αγωγό πετρελαίου
Ο Matazu, 29 ετών, επέζησε της διπλής βομβιστικής επίθεσης που έλαβε χώρα στις αρχές αυτού του μήνα στο Maiduguri της βορειανατολικής Νιγηρίας, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 45 ανθρώπους και οδήγησε στην καταστροφή επτά κτηρίων. Αυτό ήταν και το πλέον πρόσφατο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης Boko Haram που συντάραξε συθέμελα το πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής.
Η Boko Haram θεωρείται υπεύθυνη για τις δολοφονίες τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων τους τελευταίους δύο μήνες και περισσότερων από 130 ανθρώπων μόλις την περασμένη εβδομάδα. Η ριζοσπαστική σέκτα ισχυρίζεται ότι έχει δεσμούς με την οργάνωση al-Qaida και επιθυμεί να επιβάλλει το νόμο της σαρίας στους 170 εκατομμύρια κατοίκους της Νιγηρίας. Στις περιοχές όπου κυριαρχεί η Boko Haram δεν μπορεί να επέμβει ούτε ο Στρατός της Χώρας. Είναι ένα νέο σκληρό μάθημα για την ανθρωπότητα, και ένας ακόμη απάνθρωπος διωγμός κατά των πολύπαθων Χριστιανών της Αφρικής ..
“Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι τρομοκράτες της Boko Haram είναι αδίστακτοι όσο οποιαδήποτε άλλη ισλαμική ένοπλη ομάδα τρομοκρατών οπουδήποτε στον κόσμο”, δήλωσε ο Antony Goldman, αναλυτής της επικράτειας της Δυτικής Αφρικής της PM Consulting με έδρα το Λονδίνο. «Τους ευχαριστεί να πλήττουν μαλακούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων και σχολείων. Ορισμένοι κύκλοι εντός της Νιγηριανής Διοίκησης αναμένουν ότι η αποσταθεροποίηση θα συνεχίζει να προβληματίζει τη χώρα και τους κατοίκους για τα επόμενα 10 χρόνια”.
Το παράδοξο της Νιγηρίας εν έτει 2014 συμπυκνώνει τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ήπειρος αν σκεφθούμε το έντονο πρόβλημα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
Όμως, οι «διεκδικήσεις» των ισλαμιστών-τρομοκρατών και η επιβολή του ισλαμικού νόμου έχουν μονάχα ως πρόφαση τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, και αυτές αποτελούν απλώς την αφορμή για την εκμετάλλευση των γενικότερων αναταραχών με στόχο τον διωγμό των Χριστιανικών πληθυσμών.

pentapostagma.gr

ΠΗΓΗ:  ΚΛΙΚ

1 σχόλιο: