Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η Ρωσία καταλαμβάνει τα τελευταία ουκρανικά «προπύργια» της Κριμαίας

Armed men, believed to be Russian servicemen, supply an armoured personnel carrier (APC) in front of a Ukrainian marine base in the Crimean port city of FeodosiaΗ Ρωσία κατέλαβε τελικά και τα τελευταία ουκρανικά «προπύργια» στην Κριμαία. Σύμφωνα με δηλώσεις ουκρανών αξιωματούχων, ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ώστε να καταλάβουν ουκρανική ναυτική βάση στη Κριμαία.
Οι ρώσοι στρατιώτες πραγματοποίησαν ρίψη πυρών καθώς εισέβαλλαν στην πόλη-λιμάνι Feodosia, ενώ παράλληλα ουκρανοί αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή για να υποβληθούν σε ανάκριση, σύμφωνα με δηλώσεις στρατιώτη που βρισκόταν εντός της ναυτικής βάση και αξιωματούχου του Ουκρανικού στρατού προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι ουκρανικές σημαίες κατέβηκαν στο εσωτερικό της ναυτικής βάσης, δύο μόλις ημέρες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την αεροπορική βάση Belbek της Ουκρανίας στην Κριμαία.
Οι ρωσικές δυνάμεις, στην πραγματικότητα, είχαν ήδη καταλάβει ένα μέρος της βάσης στην Feodosia πριν από μερικές εβδομάδες, που χρησιμοποιούταν από την ανώτατη Ναυτική στρατιωτική μονάδα της Ουκρανίας (σ.σ. pentapostagma.gr – 1st Separate Marine Battalion). Οι ουκρανικές δυνάμεις, όμως, διατηρούσαν τον έλεγχο του οπλισμού, των στρατοπέδων και έτερων εγκαταστάσεων στην στρατιωτική βάση, πριν από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.
Αξιωματούχος του Ουκρανικού στρατού, ο Πρώτος Υπολοχαγός Anatoly Mozgovoy, δήλωσε τη Δευτέρα προς το Reuters μέσω τηλεφωνικής κλήσης από το εσωτερικό της βάσης της Feodosia ότι οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ και οι ουκρανοί στρατιώτες ήταν άοπλοι, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την πλήρη κατάληψη της βάσης από τις ρωσικές δυνάμεις..
“Οι δυνάμεις εισβολής χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Στο εσωτερικό της βάσης υπάρχουν πλέον, ρωσικά στρατεύματα”, δήλωσε  ο Vladislav Seleznyov, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην Κριμαία.
Ο Seleznyov δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απομάκρυναν όλους τους ουκρανούς αξιωματούχους από τη ναυτική βάση της Feodosia οδηγώντας τους σε έτερη τοποθεσία της πόλης για ανάκριση.

pentapostagma.gr

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου