Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η Χρόνια Μοναξιά αιτία θανατηφόρων ασθενειών



Βρυξέλλες Πορφύρης Δ/Σταφυλά Π για το pentapostagma.gr

Το μακροχρόνιο αίσθημα έντονης και παρατεταμένης μοναξιάς  συντελεί στην αύξηση θανατηφόρων κινδύνων για την υγεία που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.Ως παράγοντας η χρόνια μοναξιά σύμφωνα με τους ίδιους πιθανώς ευθύνεται για περισσότερους θανάτους απ΄ότι η παχυσαρκία.
Μελέτη απέδειξε ότι η χρόνια μοναξιά αποδεδειγμένα  πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ενός πρόωρου θάνατου κατά ποσοστό 14 τοις εκατό.Ακριβώς αυτός είναι ο δείκτης και για τις συνέπειες της παχυσαρκίας και σχεδόν αντίστοιχος μ΄αυτόν της φτώχειας   στην υπονόμευση της μακροπρόθεσμης ευημερίας ενός ατόμου και της μακροζωίας. Καθώς το προσδοκώμενο όριο ζωής τουλάχιστον στη Δύση έχει διευρυνθεί τα άτομα ξοδεύουν ένα μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους στη μοναξιά.
Άμεση και σημαντική συνέπεια αυτής της τάσης είναι η επιβλαβής επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής υγείας , υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η μοναξιά γίνεται oλοένα και περισσότερο ένα σύνηθες φαινόμενο καθώς οι άνθρωποι  ζουν μόνοι τους ή απομονώνονται από τους συγγενείς και τους φίλους τους, ειδικά μετά τη συνταξιοδότηση. Η έρευνα έχει καταδείξει ότι το 20 με 40 τοις εκατό των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας αισθάνονται μοναξιά κάθε στιγμή.Μια πρόσφατη έρευνα από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας διαπίστωσε ότι το 10 τοις εκατό των Βρετανών συχνά υποφέρουν από αυτό το καταστροφικό συναίσθημα  ενώ το ένα τρίτο έχουν ένα άτομο του στενού τους περιβάλλοντος που  είναι πολύ μοναχικό.Ο 1 στους 2 θεωρούν ότι γενικότερα οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο μοναχικοί.
Αντίστοιχη μελέτη σ΄ένα δείγμα 2.000 Αμερικανών άνω των 50 ετών που παρακολουθήθηκαν επί έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι ο βαθμός στον οποίο ένιωθαν μοναξιά πιθανότατα συνδέεται με το άγχος επικείμενου θανάτου εξ αιτίας κάποιας ασθένειας.Ο καθηγητής John Cacioppo , ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου , τονίζει ότι υπάρχει σημαντική κατάπτωση της σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς οι άνθρωποι γερνούν και ότι αυτή δύναται να εξισοροπιστεί μόνο από το αντίβαρο των σχέσεων που οι άνθρωποι συνεχίζουν να διατηρούν.«Συντηρούμε μύθους και κοινωνικά στερεότυπα σχετικά με την συνταξιοδότηση. Πιστεύουμε ότι συνταξιοδότηση σημαίνει ν΄ αφήσουμε τους φίλους και την οικογένεια μας και να αγοράσουμε ένα σπίτι στη Φλόριντα , όπου είναι ζεστό το κλίμα και κατ΄αυτόν τον τρόπο θα ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι παρά ποτέ.Αλλά αυτή δεν είναι ίσως η καλύτερη ιδέα , »επιμένει ο καθηγητής Cacioppo .«Το να μετακομίζουμε στη Φλώριντα για να ζήσουμε σε ένα θερμότερο κλίμα ανάμεσα σε αγνώστους , δεν είναι μια ικανοποιητική πρακτική αν αυτό ισοδυναμεί με την απώλεια επαφής με τους ανθρώπους μας”, δήλωσε στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης .
« Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να σχετίζονται με τους συναδέλφους μετά τη συνταξιοδότηση και να έχουν φίλους νιώθουν λιγότερο μόνοι … είναι μια κοινή αλήθεια για όλο τον κόσμο .Έχω πραγματοποιήσει μελέτες στην Ευρώπη και την Κίνα και δεν έχω διαπιστώσει καμία διαφορά , ανεξάρτητα από το τόπο διαμονής », είπε .Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι προτιμούν την μοναχικότητα, η μοναξιά ή η χαρά του να είσαι μόνος δεν είναι το ίδιο με το συναίσθημα της αυτοκαταστροφικής μοναξιάς που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση ,επισήμανε .
«Η  χρόνια μοναξιά συνδέεται με αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης το πρωί , η οποία πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων . Η μοναξιά συνδέεται επίσης με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος »,υποστηρίζει ο καθηγητής Cacioppo. Μια ενδεχόμενη εξήγηση για τη συσχέτισή της με την ασθένεια είναι ότι η μοναξιά φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο ελαφριά.Μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να υποφέρουν από σύντομες αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα , που πιθανόν  αντανακλούν μια νευρικότητα λόγω της μοναξιάς τους .
” Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και η κινητικότητα τους μειώνεται,διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας μοναξιάς , η οποία επαπειλεί αυτομάτως την ευημερία τους και αυξάνει  τις πιθανότητες να παρουσίασουν κατάθλιψη , μειωμένη ανοσία , και κόπωση λόγω της χειρότερης ποιότητας του ύπνου. Το σύνολο αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσε να επιταχύνει τη γήρανση τους , “κατέληξε ο καθηγητής Cacioppo . Η συμβουλή του προς τους ανθρώπους που ανησυχούν για το αίσθημα της μοναξιάς είναι : « Πάρτε λίγο χρόνο για να απολαύσετε τον εαυτό σας και να μοιραστείτε ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σας . Οι μη μοναχικοί άνθρωποι διασκεδάζουν με άλλους ανθρώπους .”

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΙNDEPENDENT 16/02/14

ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου