Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014




ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛ.  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ 

 Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διδάσκει ότι η γυναίκα είναι πλασμένη κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Χριστού, για αυτό είναι πρόσωπο άξιο τιμής και σεβασμού. Ζώντας αγνά, καθαρά, πιστά και ταπεινά χαίρεται πραγματικά την ζωή της και γίνεται αιτία δοξολογίας του Χριστού. Μπορεί να αφιερώσει εξ’ ολοκλήρου τον εαυτό της στο Χριστό ζώντας επί γης αγγελική ζωή, μπορεί και να παντρευτεί και να γίνει μία καλή σύζυγος και μία αγία μητέρα. Αλήθεια, τι ωραιότερο και τι σπουδαιότερο υπάρχει για τη γυναίκα;
Αντίθετα, ο μακράν του Χριστού κόσμος εξευτελίζει και εξαθλιώνει τη γυναίκα. Με τις εφημερίδες και τα περιοδικά, με τη μόδα, με τον κινηματογράφο και το θέατρο, με την τηλεόραση, με τα πορνοβίντεο και το ίντερνετ, με τα νυκτερινά κέντρα και με τα καρναβάλια ο κόσμος κατεξευτελίζει τη γυναίκα παρουσιάζοντάς την σαν ένα κομμάτι κρέας και σαν ένα αντικείμενο ηδονής. Τι θλιβερό και τι αξιοθρήνητο κατάντημα για τη γυναίκα!
Στις 19 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά την μνήμη μιάς μεγάλης, αλλά άγνωστης στους πολλούς, αγίας και μάρτυρος, της αγίας Ευφρασίας. Η αγία Ευφρασία γεννήθηκε και έζησε στην Νικομήδεια στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού (290 μ.Χ). Η οικογένειά της διακρινόταν για το επίσημο του γένους της, η ίδια δε η Ευφρασία έλαμπε από μεγάλη σωφροσύνη και ευσέβεια. Καταγγέλθηκε ότι πίστευε στο Χριστό και ο έπαρχος την συνέλαβε και την παρέδωσε σ’ έναν αγροίκο βάρβαρο, για να την ατιμάσει. Η Ευφρασία όμως, άλλαξε την σε βάρος της κατάσταση, υπέρ της, χρησιμοποιώντας ένα θεόπνευστο τέχνασμα. Είπε δηλαδή σ’ εκείνον το βάρβαρο, ότι αν την άφηνε απείρακτη, θα του γνώριζε κάποιο φάρμακο, που θα τον προφύλαγε στις μάχες από κάθε πληγή και από αυτού ακόμα  του ξίφους. Και πρόσθεσε: «αν θέλεις να πεισθείς για την αλήθεια των λόγων μου, κτύπα δυνατά με το ξίφος σου τον λαιμό μου και θα δείς ότι δεν θα με βλάψει». Ο βάρβαρος δοκίμασε. Το κεφάλι της Αγίας κόπηκε και έπεσε κάτω αιμόφυρτο. Αλλ’ η τιμή της σώθηκε και η αγνή παρθένος πήρε το βασιλικό στεφάνι του μαρτυρίου. Έτσι, η αγία Ευφρασία με την αγία ζωή της και με το μαρτυρικό αίμα της βροντοφωνάζει: «Όχι στον εξευτελισμό της γυναίκας». Μακάρι να την μιμηθούν όλες οι κοπέλες και όλες οι γυναίκες.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου