Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συνεχίζονται οι διωγμοί κατά Χριστιανών από ένοπλους ισλαμιστές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Last updated on Soldiers from the Chadian contingent of the Central African Multinational Force patrol in Damara 

Ένας μεταφραστής της Βίβλου που εργαζόταν στην χώρα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς επιχειρούσε να μεταφέρει την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βιώνει ένα μαζικό κύμα βίας από τον Μάρτιο του 2013, όταν και συντελέστηκε πραξικόπημα από τις ισλαμικές ομάδες ενόπλων που είναι γνωστές και ως «Seleka».
Ο Elisée Zama, μεταφραστής που εργαζόταν για την οργάνωση ACATBA, μία οργάνωση-εταίρο της Οργάνωσης Μεταφραστών της Βίβλου Wycliffe(σ.σ. pentapostagma.grWycliffe Bible Translators) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πυροβολήθηκε στην πόλη Bagui καθώς επιχειρούσε να μεταφέρει τους στενούς συγγενείς του σε ασφαλές μέρος εντός νοσοκομειακής εγκατάστασης, εν μέσω ενός εκτεταμένου κύματος βίας μεταξύ των τοπικών ομάδων και των μελών των ένοπλων Seleka.   
Η συγκεκριμένη ισλαμική ομάδα ενόπλων ανέτρεψε τον Πρόεδρο Francois Bozize τον Μάρτιο του 2013, και από την στιγμή της ανατροπής του Προέδρου της χώρας η ισλαμική ομάδα συνεχίζει να προκαλεί βία μέσω ληστειών και αιφνιδιαστικών επιθέσεων σε τοπικούς κατοίκους, και ειδικότερα κατά Χριστιανών στις πόλεις Bangui και Βossangoa. Η βία έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα, καθώς οι Seleka επιχειρούν να αποτρέψουν την ανατροπή τους (counter-coup) από Χριστιανούς κατοίκους οι οποίοι έχουν σχηματίσει μικρές ένοπλες ομάδες ως απάντηση στη βία των ένοπλων ισλαμιστών.
Η ομάδα των Seleka στοχεύει ειδικότερα κατά των Χριστιανών, με συχνές επιθέσεις σε χωριά τις νυχτερινές ώρες και με διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια με την παράλληλη δολοφονία των κατοίκων με μαχαίρια και σπαθιά. Όπως σημειώνει η Telegraph, τα μέλη των Seleka βρίσκονται σε ολόκληρο το Banguiο δηγώντας κλεμμένες μοτοσυκλέτες, για την αγορά των οποίων απαιτούνται τέσσερα χρόνια αποταμίευσης.
Η εκτεταμένη και κλιμακούμενη βία έχει οδηγήσει πολλούς Χριστιανούς στο Banguiκαι σε άλλες πόλεις να αναζητήσουν καταφύγιο σε μεγάλους κλειστούς χώρους (large enclosures) όπως νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια ώστε να αποφύγουν τις επιθέσεις από τις ομάδες των Selekao Elisee Zama βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα καθοδόν προς τη νοσοκομειακή εγκατάσταση με την οικογένειά του όταν και πυροβολήθηκε.
O Seleka αφήνει πίσω του τη σύζυγό του και τρία παιδιά.

pentapostagma.gr

ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου