Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

BÔ - YIN - RÂ Μία Αποκρυφιστική κίνησις


BÔ - YIN - RÂ  Μία Αποκρυφιστική κίνησις
BÔ - YIN - RÂ
Μία Αποκρυφιστική κίνησις
Του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Λέκτορος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Μεταξύ των αποκρυφιστικών κινήσεως που ιδρύθηκαν το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα ανήκει και η κίνηση BÔ - YIN - RÂ. Ιδρυτής της εν λόγω αποκρυφιστικής κίνησης υπήρξε ο Joseph Anton Scheiderfranken (1876-1943), ο οποίος ήταν Γερμανός μηχανικός, ζωγράφος και συγγραφέας 32 εσωτεριστικών βιβλίων, ο οποίος είχε επισκεφθεί και την Ελλάδα.
Η εν λόγω κίνηση δημιουργήθηκε ύστερα από μια μακρά περιπλάνηση του ιδρυτή της σε διάφορους αποκρυφιστικούς χώρους και θεωρίες, ενώ είχε θητεύσει και ασχοληθεί επισταμένως με τη Θεοσοφία.
Η ονομασία της κίνησης BÔ - YIN - RÂ ταυτίζεται με το ψευδώνυμό του, που σημαίνει «ένωση τριών ήχων σε τρεις συλλαβές, με τις οποίες θεωρούσε τον εαυτό του ενωμένο βάσει ηχητικών πνευματικών νόμων». Η κίνηση απέκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα, παράρτημα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ιδεολογικές θέσεις της υιοθετήθηκαν και από άλλους αποκρυφιστικούς χώρους.

Αν θελήσουμε να αξιολογήσουμε την εν λόγω αποκρυφιστική κίνηση, η οποία είναι υπαρκτή μέχρι σήμερα, πρέπει να την χαρακτηρίσουμε ως μία Νεογνωστικού τύπου ομάδα που συνδυάζει, κατά τρόπο συγκρητιστικό, στοιχεία Ανατολικών και Δυτικών εσωτεριστικών παραδόσεων και μια πανθεϊστικού χαρακτήρα διδασκαλία περί Θεού και σωτηρίας.
Ο  Joseph Anton Scheiderfranken στην κίνησή του προσπάθησε να επιτύχει τη σύζευξη διαφόρων κοινών στοιχείων των επί μέρους αποκρυφιστικών διδασκαλιών από μια διαφορετική οπτική προσέγγιση.
Ορθόδοξος Τύπος, Αριθμός Φύλλου 2011, 21 Φεβρουαρίου 2014
Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:

ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου