Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ "ΕΝΤΑΦΙΑΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


15Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομολόγο του Αχμέτ Νταβούτογλου θα συζητήσουν το σχέδιο «ενταφιασμού» της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποδοχή του Κυπριακού κράτους ως «κοινότητα».

Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αναφέροντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «κοινότητα» στη συνάντηση που είχε πρόσφατα του με τον μοιραίο Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στην Αθήνα. Είναι ο Πρόεδρος που είχε ταχθεί υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και τώρα συζητά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ν. Έρογλου το νέο «σχέδιο Ανάν».

Τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες με τον Ε. Βενιζέλο τη διέρρευσε ο ίδιος ο Α. Νταβούτογλου, λέγοντας πώς «υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Έχουν κάθε λόγο οι Τούρκοι να πανηγυρίζουν για το σχέδιο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και η Ελλάδα με την Κύπρο τρέχουν να υλοποιήσουν παραδίδοντας στην Άγκυρα «κοινότητα» και ανοίγοντας της το δρόμο να «τουρκοποιήσουν» το νησί σε χρόνο «μηδέν».  

«Οι ενδιαφερόμενες πλευρές επέδειξαν τόση ισχυρή θέληση να βοηθήσουν», είπε ο κ. Νταβούτογλου προσθέτοντας πως «τα Η.Ε., η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα και η Τουρκία, κατέβαλαν σοβαρές προσπάθειες».

Βέβαια η Ελλάδα και οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες με τον κ. Αναστασιάδη να παραδώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και από κράτος να την κάνουν «κοινότητα», παραχωρώντας ταυτόχρονα τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ στους Τουρκοκύπριους και στην Άγκυρα. 

Τούτη την ώρα (11:30) στον υπό προστασία των Ηνωμένων Εθνών χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας οι Ν. Αναστασιάδης και Ν. Έρογλου, παρουσία της ειδικής συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαιμ επικυρώνουν το κοινό ανακοινωθέν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό σε μία εντελώς διαφορετικά όμως βάση. Σε αυτή που θέλει δύο κοινότητες.

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή σε Άγκυρα και Αθήνα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα δέχεται δηλαδή το ρόλο του εγγυητή και νομιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους σε μία διαδικασία ανάδειξης δύο κοινοτήτων.

Ποιες κοινότητες; Πάγια θέση της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι ότι το Κυπριακό μετά το 1974 είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής τμήματος ενός κράτους και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεταξύ του κυπριακού κράτους και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Δηλαδή έχουμε ένα κράτος και μία κοινότητα που συνομιλούν, όχι δύο κοινότητες, όπως μας είπε ο Α. Σαμαράς, υιοθετώντας πλήρως την φρασεολογία της Άγκυρας που δεν αναγνωρίζει το κυπριακό κράτος!

Αυτή τη φρασεολογία χρησιμοποίησε και ο Τούρκος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας πώς, «από εδώ και πέρα θα βοηθήσει το κοινό ανακοινωθέν τις δύο πλευρές στη διαδικασία των δύο κοινοτήτων». Είναι αυτός που θα δεχθεί ο κ. Βενιζέλος για να διαπραγματευτεί μαζί του.

Το μόνο θετικό είναι ότι η όποια λύση στο θέμα του Κυπριακού θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ας δώσει φώτιση ο Θεός στο λαό να μην περάσει το νέο «σχέδιο Ανάν», όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, με τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να αποδέχονται την «κοινότητα». 


ΠΗΓΗ: ΑΓΙΟΡ. ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου