Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ Ή ΧΑΛΙΚΙΑ;

 ΤΟΥ ΝΙΚΟΛ. ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

Αν κάποιος έμπορος περνούσε από τη γειτονιά σας και διαλαλούσε το εμπόρευμα του φωνάζοντας: «Ελάτε κυρίες και κύριοι, να πάρετε υπέροχα διαμάντια και ωραία χαλίκια». Τι θα προτιμούσατε; Διαμάντια ή χαλίκια;
Θα μου πείτε: «Χαζούς μας πέρασες και μας κάνεις αυτή την ερώτηση; Είναι ποτέ δυνατόν ένας άνθρωπος, όσο χαζός κι αν είναι, να προτιμήσει ανάμεσα στα διαμάντια και στα χαλίκια, τα χαλίκια;».
Οι ερωτήσεις σας είναι πολύ λογικές. Πράγματι κανένας άνθρωπος δεν θα προτιμούσε ανάμεσα στα διαμάντια και στα χαλίκια, τα χαλίκια. Ασφαλώς θα προτιμούσε με όλη του την καρδιά τα διαμάντια.
Αυτό συμβαίνει με τα υλικά διαμάντια και τα χαλίκια. Τι συμβαίνει όμως με τα πνευματικά διαμάντια και τα πνευματικά χαλίκια; Πνευματικά διαμάντια είναι η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας, οι βίοι των Αγίων και γενικά όλα τα Ορθόδοξα πνευματικά βιβλία. Πνευματικά χαλίκια είναι η χωρίς Χριστόν φιλοσοφία, η χωρίς Χριστόν ψυχολογία, η χωρίς Χριστόν κοινωνιολογία, ο χωρίς Χριστόν ουμανισμός = ανθρωπισμός, και γενικότερα όλες οι χωρίς Χριστόν ιδεολογίες. Και τίθεται το ερώτημα: «Τι προτιμούν οι άνθρωποι; Τα πνευματικά διαμάντια ή τα πνευματικά χαλίκια;».
Η απάντηση είναι πολύ πικρή και απογοητευτική. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προτιμούν τα πνευματικά διαμάντια, αλλά τα πνευματικά χαλίκια. Και τι κερδίζουν μ’ αυτή την επιλογή τους; Απολύτως τίποτε. Μάλλον χάνουν. Χάνουν κι αυτή τη μάταιη ζωή και το σπουδαιότερο χάνουν και την αιώνια ζωή.
Αντίθετα όσοι προτιμούν τα πνευματικά διαμάντια, χαίρονται πραγματικά και την επίγεια ζωή τους, αλλά έχουν και την ελπίδα να χαίρονται και την αιώνια ζωή κοντά στο Θεάνθρωπο Ιησού, ο οποίος, όπως γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Καθολική επιστολή του, είναι ο Αληθινός Θεός και Ζωή Αιώνιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου