Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ποιες είναι οι 7 χειρότερες τροφές για τα δόντια σου;

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για λαμπερά δόντια είναι το καλό πλύσιμο πρωί και βράδυ αλλά και η σωστή διατροφή... Δες παρακάτω ποιες είναι οι 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις προκειμένου να έχεις ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.
1. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό δε σημαίνει μόνο ότι κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια, αλλά και ότι η ζάχαρη "ταϊζει" τα βακτήρια στο στόμα σου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική διάβρωση. Η λύση, βέβαια, δεν είναι να μην τρως αποξηραμένα φρούτα αλλά να πλένεις τα δόντια σου μετά από αυτά.

2. Ποτά με ζάχαρη

Τα ζαχαρώδη ποτά, όπως είναι τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, είναι πολύ κακά για τα δόντια ειδικά αν τα πίνεις πολύ σιγά. Το να πίνεις ένα αναψυκτικό με τις ώρες κάνει πολύ κακό στα δόντια σου αντιθέτως είναι πολύ καλύτερο να το πίνεις γρήγορα.

3. Σκληρές καραμέλες

Για τον ίδιο λόγο που δεν είναι καλά τα αναψυκτικά για τα δόντια δεν είναι και οι σκληρές καραμέλες. Αυτές δεν κολλάνε μόνο στα δόντια αλλά μένουν και πολύ ώρα στο στόμα σου καθώς χρειάζονται αρκετή ώρα για να λιώσουν.

4. Αλκοόλ

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς αλλά το αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ κακό για τα δόντια σου καθώς μειώνει την παραγωγή φυσικού σάλιου. Το σάλιο είναι αυτό που βοηθάει στο ξέπλυμα του στόματος από το φαγητό. Έτσι, όταν λόγω του αλκοόλ μειώνεται η ποσότητά του στο στόμα σου, αυτό δεν ξεπλένεται όπως θα έπρεπε.

5. Λεμόνι και όξινες τροφές

Τροφές υψηλές σε οξέα, όπως είναι το λεμόνι ή οι ντομάτες μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους. Μπορείς, όμως, να φας τις συγκεκριμένες τροφές και στη συνέχεια να πλύνεις τα δόντια σου. Το λεμόνι δεν είναι μόνο όξινο αλλά περιέχει και ζάχαρη. Έτσι, οι άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε σκέτα λεμόνια ή λάιμ καλό θα είναι μετά να ξεπλένουν το στόμα τους.

6. Αμυλούχα τρόφιμα

Οι αμυλούχες τροφές, όπως είναι τα πατατάκια και το λευκό ψωμί, κολλάνε ανάμεσα στα δόντια τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα.

7. Καφές

Ροφήματα, όπως είναι ο καφές και το τσάι, δημιουργούν λεκέδες στα δόντια και τα κάνουν πιο κολλώδη με αποτέλεσμα να κολλάνε πιο εύκολα τροφές πάνω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου