Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Συγκλονιστικές οι εξελίξεις στην Τουρκία.

-Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν μας άκουσαν (η κυβέρνηση Ερντογάν). Τώρα θα δείτε την πτώση της αυτοκρατορίας...».
-Ο Ερντογάν απειλεί με απέλαση τον αμερικανό πρέσβη.
-Κατάρα του Φετουλάχ Γκιουλέν στον Ερντογάν.
Ξένο δάκτυλο πίσω από τις αποκαλύψεις για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που συγκλονίζει την Τουρκία ανακάλυψε ο Tayyip
Erdoğan ενώ τα τουρκικά social media κατακλύζονται από αντι-αμερικανικά και αντι-ισραηλινά μηνύματα. «Αυτές τις τελευταίες ημέρες, πολύ περιέργως, πρεσβευτές αναμιγνύνονται σε μερικές προκλητικές πράξεις. Τους απευθύνομαι από εδώ, κάντε τη δουλειά σας, αν ξεφύγετε από το εύρος των καθηκόντων σας, μπορεί να επεκταθείτε στην περιοχή της δικαιοδοσίας της κυβέρνησής μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε οπαδούς του ΑΚΡ στη Σαμψούντα, τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Στο στόχαστρο του Erdoğan βρίσκεται ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Francis J. Ricciardone, στον οποίο αποδίδονται δηλώσεις περί σαφούς ανάμιξης της Ουάσιγκτον στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς. Συγκεκριμένα, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Akşam, Star και Yeni Şafak υποστηρίζουν σε σημερινά, πανομοιότυπα δημοσιεύματά τους ότι ο Αμερικανός πρέσβης, απευθυνόμενος σε Ευρωπαίους ομολόγους του στις 17 Δεκεμβρίου (ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν οι πρώτες συλλήψεις) φέρεται να δήλωσε ότι «τους ζητήσαμε να σταματήσουν τις συναλλαγές της (κρατικής) Halkbank με το Ιράν. Δεν μας άκουσαν. Τώρα θα δείτε την πτώση της αυτοκρατορίας...».
Η οργή της ισλαμικής κυβέρνησης κορυφώθηκε όταν ο Francis Ricciardone κάλεσε δύο ημέρες αργότερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu και τον αντιπρόεδρο του CHP Faruk Loğoğlu στην αμερικανική πρεσβεία, μία επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ως έκπληξη από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ έσπευσε πάντως να αρνηθεί μέσω Twitter πως έχει οποιονδήποτε ρόλο στην εν λόγω έρευνα ενώ χαρακτήρισε ψευδείς τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Αμερικανό πρέσβη.

Κατάρες από Fethullah Gülen
Κατάρες στους υπευθύνους για την αποπομπή αξιωματικών της Τουρκικής Αστυνομίας που εμπλέκονται στη διερεύνηση του σκανδάλου διαφθοράς εξαπέλυσε ο κληρικός Fethullah Gülen. «…Εκείνοι που δεν βλέπουν τον κλέφτη, αλλά κυνηγάνε αυτούς που προσπαθούν να πιάσουν τον κλέφτη, που δεν βλέπουν το έγκλημα αλλά επιχειρούν να δυσφημίσουν άλλους με το να κατηγορούν αθώους ανθρώπους- ας ρίξει ο Θεός φωτιά στα σπίτια τους, να καταστρέψει τα σπίτια τους, να σπάσει την ενότητά τους», δήλωσε ο Gülen σε ηχογραφημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε την Παρασκευή σε μία από τις ιστοσελίδες του.

Κλυδωνισμοί στην οικονομία
Στο μεταξύ, η πολιτική κρίση προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην τουρκική λίρα. Την Πέμπτη, η ισοτιμία της υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ και οι απόδοση των 10ετών τουρκικών ομολόγων ανήλθε στο 10,12% έναντι 10,19%, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ (EUR/TRY) διαπραγματεύεται στα 2.8300, την ώρα που η ισοτιμία του δολαρίου με την τούρκικη λίρα βρίσκεται στα 2.0900. Επίσης, το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους αυξήθηκε χθες σε υψηλό 3,5 μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Markit, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Τουρκίας την επόμενη πενταετία αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης από την προηγούμενη συνεδρίαση στις 220 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο από το τέλος Σεπτεμβρίου.


http://strategyreports.wordpress.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου