Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η ΝΕΑ ΕΥΓΟΝΙΚΗ: Σφοδρές οι αντιδράσεις κατά της τεχνολογίας γέννησης «παιδιών κατά παραγγελία»

 
Η επιστημονική κατακραυγή συνεχίζεται σχετικά με την απόδοση πατέντας στην Αμερικανική εταιρεία 23andMe για την εξειδικευμένη τεχνολογία προβλεπτικής γενετικής. Μέσω της χρησιμοποίησης της Υπολογιστικής Τεχνολογίας Κληρονόμησης Οικογενειακών Χαρακτηριστικών (σ.σ. pentapostagma.gr - Family Traits Inheritor Calculator) οι πελάτες-γονείς θα έχουν την ικανότητα να υπολογίζουν την πιθανότητα απόκτησης παιδιού με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά.    
Αρκετοί επιστήμονες βιοηθικής εξαπέλυσαν δριμεία κριτική. Οι Sigrid Sterckx et al (σ.σ pentapostagma.gr – και οι συνεργάτες του) αρθρογραφώντας στο επιστημονικό έντυπο Genetics in Medicine, προειδοποίησαν ότι η συγκεκριμένη γενετική εξέταση μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία «παιδιών κατά παραγγελία»:

“Αυτό που προτείνει η εταιρεία 23andMe είναι η χρησιμοποίηση μίας μεθόδου μέσω της οποίας οι επικείμενοι δότες σπερματοζωαρίων και δότριες ωαρίων θα επιλέγονται με στόχο να αυξηθούν οι πιθανότητες γέννησης ενός μωρού με τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι μελλοντικοί γονείς, με την επιλογή να βασίζεται σε τεχνολογία μέσω υπολογιστή που θα συγκρίνει τα γενοτυπικά δεδομένα της δότριας ωαρίων με αυτά του δότη σπέρματος”

Αν και η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει εκτεταμένα στην πράξη, η εφαρμογή της πατέντας της 23andMe εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο να υλοποιηθεί ευρύτατα από τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Ένας άντρας θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε αρκετές πιθανές δότριες ωαρίων και να επιλέγει τα ωάρια που θα παράγουν τα επιθυμητά γενετικά χαρακτηριστικά – το ίδιο θα ισχύει και για μία γυναίκα που θα επιλέγει ανάμεσα στους «κατάλληλους» δωρητές σπέρματος.

Η 23andMe ισχυρίζεται, πάντως, ότι η Υπολογιστική Τεχνολογία Κληρονόμησης Οικογενειακών Χαρακτηριστικών δεν αποτελεί ένα εργαλείο για την δημιουργία παιδιών κατά παραγγελία. Αποτελεί σύμφωνα με την εταιρεία: «έναν ευχάριστο μέσο για εσάς και τον/την σύντροφό σας να δείτε ποια είδη χαρακτηριστικών θα κληρονομήσει το παιδί σας» όπως αναφέρεται στο επίσημο blog της 23andMe , με τους εκπρόσωπους της εταιρείας να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας και εμπορικής εκμετάλλευσης «ευγονικών εργαλείων».

Βέβαια, η εταιρεία δεν πείθει κανέναν – οι σχολιαστές και ορθοί παρατηρητές των εξελίξεων έχουν άλλη άποψη: “Θα ήταν άκρως αντιδεοντολογικό για την εταιρεία 23andMe ή οποιαδήποτε κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης να παράσχει υπηρεσίες βασισμένες σε αυτήν την πατέντα,” δήλωσε ο Marcy Darnovsky, του Κέντρου Γενετικής και Κοινωνίας “Η διαδικασία αντιστοιχεί στην αγορά δότη κατά παραγγελία σε μία προσπάθεια να γεννηθούν παιδιά κατά παραγγελία. Πιστεύουμε ότι ο φορέας ευρεσιτεχνιών έκανε ένα σοβαρότατο λάθος με το να επιτρέψει την απονομή πατέντας σε μία διαδικασία που οδηγεί στην επιλογή «καταλόγου από δότες» ώστε να επιλεχθούν τα γενετικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού»

pentapostagma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου