Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ένοπλοι μουσουλμάνοι σπέρνουν τον τρόμο στον χριστιανικό πληθυσμό αιγυπτιακής πόλης: «Ή γίνεστε μουσουλμάνοι, ή πληρώνετε χαράτσι ή σας σκοτώνουμε»



Ισλαμιστές έχουν καταλάβει μια νότια Αιγυπτιακή πόλη, προβαίνοντας σε βανδαλισμούς χριστιανικών κτιρίων και τρομοκρατώντας τον Κοπτικό πληθυσμό της.

Από τότε που ο Αιγύπτιος πρόεδρος Mohammed Morsi ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου, οι Ισλαμιστές έχουν αποκλείσει την Dalga, μια πόλη 120.000 ατόμων, 20.000 από τους οποίους είναι Χριστιανοί. Αμέσως μόλις ο Morsi αναγκάστηκε να παραιτηθεί, οι εισβολείς λεηλάτησαν χριστιανικά ιδρύματα, κλέβοντας αρχαίες εικόνες και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και καίγοντας κτίρια, αφού είχαν τελειώσει την λεηλασία.

Ο πατέρας Ιωάννης, Κόπτης Ορθόδοξος ιερέας δήλωσε στο Associated Press ότι οι ενέργειες των ισλαμιστών είχαν σκοπό να τσακίσουν το χριστιανικό πληθυσμό.



"Δεν θέλουν να δουν χριστιανό να έχει κάποια δύναμη, δεν έχει σημασία πόσο μικρή θα είναι", είπε ο Ιωάννης. "Το μόνο που θέλουν να δουν είναι να είμαστε φτωχοί χωρίς χρήματα, ή κάποια εμπορική επιχείρηση για να είμαστε υπερήφανοι".







Εκτός από την απώλεια των εκκλησιών τους, πολλοί Χριστιανοί έχασαν τα σπίτια τους και οι μικρές τους επιχειρήσεις δέχτηκαν επιθέσεις, πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν. Έναν Χριστιανό που πυροβολούσε στον αέρα από την οροφή του κτιρίου για να τρομάξει τα μέλη της συμμορίας φέρεται να τον έσυραν μακριά και να τον δολοφόνησαν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν 40 οικογένειες να εγκαταλείψουν την πόλη, από τότε ξεκίνησε η βία. Πολλοί από εκείνους που παρέμειναν έχουν αναγκαστεί να δωροδοκήσουν τους μουσουλμάνους για να τους προστατεύσουν από τη βία. Οι χριστιανές γυναίκες, δέχονται συχνά λεκτικές παρενοχλήσεις από τους μουσουλμάνους, και κλείνονται μέσα για να αποφύγουν τα πιο δυσάρεστα, αν και πολλοί άνδρες ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια και κάνουν το ίδιο.

"Οι Κόπτες στην Dalga ζουν σε απόλυτη ταπείνωση", δήλωσε στο Associated Press ο Ezzat Ibrahim, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ζουν μέσα στη φρίκη και δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή».



Τα περισσότερα χριστιανικά καταστήματα έχουν κλείσει και κάποιες εκκλησίες έχουν σταματήσει τις κυριακάτικες λειτουργίες. Όσες παραμένουν ανοικτές βλέπουν δραματική μείωση στα μέλη τους. Σε μία εκκλησία που συνήθως έρχονται κατά μέσο όρο 500 άτομα την εβδομάδα, μόνο 25 εμφανίστηκαν πρόσφατα σε μια λειτουργία.

Ο χριστιανικός πληθυσμός στην Dalga έχει αναγκαστεί επίσης να πληρώσει ένα φόρο "υποταγής" στους ισλαμιστές. Ο φόρος επιβάλλεται σε οποιονδήποτε μη μουσουλμάνο που αρνείται να ασπαστεί το Ισλάμ.


Ο φόρος αυτός, που είναι γνωστός ως «jizya» (ισλαμικός κεφαλικός φόρος ή το γνωστό ‘χαράτσι’), έχει ιστορικές ρίζες στο πολιτικό Ισλάμ. Ο Αμερικανός συγγραφέας Raymond Ibrahim, ο οποίος έχει Κοπτική καταγωγή, είπε ότι το jizya ήταν αυτό που «οι κατακτημένοι μη μουσουλμάνοι ιστορικά έπρεπε να πληρώσουν στους μουσουλμάνους αφέντες τους» για την επιβίωσή τους."

Αν ένας μη μουσουλμάνος προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, δεν δίνει πλέον φόρο.

Ο πατέρας Yunis Shawqi δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν και το ποσό ποικίλλει, ο φόρος αφορά όλους τους Χριστιανούς Κόπτες.

«Το ποσό του φόρου και η μέθοδος πληρωμής διαφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο του χωριού, έτσι ώστε, ορισμένοι πληρώνουν 200 αιγυπτιακές λίρες για κάθε μέρα, ενώ άλλοι 500 αιγυπτιακές λίρες για κάθε μέρα," λέει ο Shawqi.

Από τότε που οι ισλαμιστές κατέλαβαν την Dalga, ο στρατός μόνο δύο φορές προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές. Και τις δύο φορές έφυγαν αφού δέχθηκαν βροχή από πυροβολισμούς.

«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση του πανικού που υπάρχει», δηλώνει ο Ishak Ibrahim. «Κάθεσαι και περιμένεις ότι οποιαδήποτε στιγμή δεκάδες ένοπλοι άνθρωποι μπορεί να σου επιτεθούν στο σπίτι σου, και ίσως σε σκοτώσουν."

Παρ’όλη την βία, οι Χριστιανοί αρνούνται να απαντήσουν με βία.

«Ακόμη και αν είχαμε όπλα, θα ήμασταν απρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο π. Ιωάννης. "Εμείς δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε μια ζωή. Πυροβολισμός στον αέρα μπορεί να είναι το όριο μας».
 
πηγή: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου