Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ !!! ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ... ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ;;;

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΦΕΣΙΑ, ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΡΑΒΙΝΟΥΣ, ΚΑΙ …ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΦΕΣΙΑ, ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΡΑΒΙΝΟΥΣ, ΚΑΙ …ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ο  ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό κέντρο αναπολώντας την.. εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, (για την εποχή αυτή φυσικά ο αξιότιμος κ δήμαρχος αγνοεί σημαντικά πράγματα και καλά θα κάνει να τα μάθει έστω και καθυστερημένα), ονειρεύεται ο αξιότιμος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ Μπουτάρης, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, (11/8).


Σαν «αιχμή του δόρατος» αυτής της Θεσσαλονίκης θεώρει ο κ δήμαρχος την περίφημη πλατεία Ελευθερίας η οποία θεωρείται ιστορική και για τους Εβραίους που από εκεί ξεκίνησαν για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως αλλά και για τους Νεότουρκους, (τους μεγάλους σφαγείς του ελληνισμού της Μικράς Ασίας), γιατί εκεί ανακηρύχτηκε η λεγομένη «επανάσταση» των Νεότουρκων το 1908. Αλλά ο αξιότιμος κ δήμαρχος δεν σταματά εδώ. Αφού ανέλυσε το σχέδιο του για την πλατεία στην τουρκική εφημερίδα με πρώτο στόχο την απομάκρυνση της αφετηρίας των αστικών λεωφορείων, (αλήθεια που θα τα πάει ;), τόνισε πως η Θεσσαλονίκη είναι ένα μνημείο για τους Οθωμανούς, Εβραίους, αλλά και…Σλάβους και για τον λόγο αυτό η Θεσσαλονίκη που είναι κοινή κληρονομιά όλων αυτών, (!!!), θα γεμίσει μνημεία που θα τονίζουν αυτή την κληρονομιά. Στο ίδιο δημοσίευμα ο αξιότιμος κ δήμαρχος διαψεύδει κατηγορηματικά την ιστορική αναφορά ότι ο Λευκός Πύργος κτίστηκε από χριστιανικές δυνάμεις, (οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο κτίσμα ήταν από τους Βενετούς), αλλά από τους Τούρκους. Βέβαια εδώ παραλείπει να μας αναφέρει ότι η ονομασία του ήταν «Kanlı Kule», δηλαδή, «Ματωμένος Πύργος» από το αίμα των χριστιανών που μαρτύρησαν εκεί μέσα κυρίως μετά την επανάσταση του 1821 όπου ο ελληνικός πληθυσμός της πόλης σφαγιάστηκε με τον πιο άγριο τρόπο από τους Τούρκους. Όλα αυτά, όπως ισχυρίστηκε ο κ δήμαρχος, θα γίνουν για να τονιστεί η πολυθρησκευτικότητα της πόλης και να προσελκύσει τουρίστες από την Τουρκία ενώ ανέφερε ότι θα επιδιώξει την απ’ ευθείας σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης Κωνσταντινούπολης.

Αλήθεια όλα αυτά τα ωραία επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο αξιότιμος κ δήμαρχος μάλλον δεν ζει στην σημερινή εποχή με τα εκατομμύρια φανατικών μουσουλμάνων λαθρομεταναστών που έχουν κατακλείσει την χώρα, αλλά μάλλον πιστεύει ότι βρίσκετε στην… Οθωμανική εποχή. Αλλά και από την εποχή εκείνη φαίνεται πως αγνοεί  βασικά πράγματα. Αν διαβάσει λίγη ιστορία για την πόλη του την Θεσσαλονίκη, θα καταλάβει ότι η δήθεν πολύπολιτισμικότητα της είναι ένα πολύ ωραίο παραμύθι. Η Θεσσαλονίκη δεν ήταν πολυπολιτισμική αλλά πολύ-γκέτο πόλη και η κάθε κοινότητα ήταν αυστηρά περιχαρακωμένη στα όρια της ενώ κάθε απόπειρα για σύναψη σχέσεων με σκοπό τον γάμο από μέλη διαφορετικών κοινοτήτων ήταν από τη αρχή βαριά καταδικασμένη, (ας θυμηθεί την κάπως νεότερη ιστορία της βίλας Μπιάνκας και την αντίδραση των Εβραίων όταν μια εβραιοπούλα θέλησε να παντρευτεί ένα Έλληνα αξιωματικό). Μάλιστα οι Εβραίοι ήταν ίσως οι πιο ρατσιστές από τις άλλες κοινότητες αφού ακόμα και μέχρι σήμερα οι επιμιξίες παρά τις εξαιρέσεις θεωρούνται σαν κατά το απόβλητο, (στον πόλεμο βέβαια έγιναν πολλοί μεικτοί γάμοι για λόγους σωτηρίας των Εβραίων από τους γερμανούς).

Ο κ Μπουτάρης ας κοιτάξει καλύτερα να λύσει τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης με ένα μετρό που έχει καταντήσει το γεφύρι της Άρτας βασανίζοντας την αγορά και τους κατοίκους της πόλης, με τα σκουπίδια που συχνά πλημμυρίζουν σαν γραφικό στοιχείο τους δρόμους,   με την παραλία που στο μεγαλύτερο μέρος παραμένει χρόνια αποκλεισμένη για τα έργα που ακόμα να τελειώσουν, (αλήθεια έχετε δει παραλία που μπροστά της να κτίζουν «προστατευτικά» τείχη αποκλείοντας την θέα της θάλασσας από το εσωτερικό ;)  και τόσα άλλα. Αν βέβαια θέλει να ξαναβγεί δήμαρχος αν και αυτό το όνειρο μάλλον απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου