Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΒΑΣ. ΑΛΕΞΑΚΗ


1Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσιεύει σήμερα επιστολή-απάντηση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στη συνέντευξη του συγγραφέα Β.Αλεξάκη.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
«Αξιότιμε Κύριε Διευθυντά, στην έγκριτη Εφημερίδα Σας της 7ης/7/2013 και στη σελ. 11 στη στήλη "Πρόσωπα" δημοσιεύεται συνέντευξη υπό τον τίτλο: "Η απαισιοδοξία αναιρεί κάθε πρωτοβουλία" του γνωστού συγγραφέα κ. Βασ. Αλεξάκη στον δημοσιογράφο κ. Γ. Κιούση, στην οποία σε σχετική ερώτηση γιατί οι νέοι θα έπρεπε να "καταλαμβάνουν εκκλησίες" καταγράφεται η απάντηση του κ. Αλεξάκη:

"Μου κάνει εντύπωση που τόσα χρόνια όλα αυτά τα κινήματα των νέων δεν έχουν αμφισβητήσει το ρόλο της Εκκλησίας, που είναι μια επιχείρηση η Εκκλησία της Ελλάδος και χαίρει της εύνοιας του κράτους. Η επιείκεια της νεολαίας απέναντι στον κλήρο είναι ακατανόητη. Εχουμε ένα βουνό από λεφτά, αυτά της Εκκλησίας, και εμείς ζητιανεύουμε στους πρόποδες αυτού του βουνού".
Οι αυθαίρετες και αξιωματικές θέσεις του κ. Αλεξάκη και η "σοφή" ερώτηση του κ. Κιούση για την "κατάληψη" των Εκκλησιών αναδεικνύει δυστυχώς για τους συγκεκριμένους παχυλή άγνοια της πραγματικότητας, άγνοια της ιστορίας και ασφαλώς άγνοια του δικαιικού συστήματος των κρατών δικαίου, διότι όπως αντιλαμβάνεσθε οι Εκκλησίες και οι Ι. Μονές ανήκουν στον λαό του Θεού, υπάρχουν για τον λαό του Θεού και οικοδομήθηκαν από τον λαό του Θεού, αποτελούν δε ΝΠΔΔ και είναι κατά το αστικό μας δίκαιο εκτός συναλλαγής που σημαίνει ότι ανήκουν στο Κράτος ως τιμαλφέστατα πνευματικά και πολιτισμικά αγαθά.

Το δήθεν "βουνό από λεφτά" του κ. Αλεξάκη και η δήθεν "επιχείρηση" που χαίρει δήθεν της ευνοίας του Κράτους ενδεικτικά στην περίπτωση της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις και η οποία συντηρεί 17 συσσίτια τα οποία προσφέρουν καθημερινώς 4.000 μερίδες φαγητού, Ραδιοφωνικό Σταθμό 24ώρου λειτουργίας, Εκπαιδευτήρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νεανικές Κατασκηνώσεις με 2.000 νέους και νέες, Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο με βοηθήματα σε απόρους και ασθενείς, Σχολές Μουσικής και Αγιογραφίας χωρίς καμία επιδότηση για όλα αυτά από το Κράτος και χωρίς περιουσιακή υποδομή, μετά την οικονομική χρήση του 2012, κατέλιπε το δυσθεώρητο υπόλοιπο των 9.969,05 ευρώ. Σημειωθήτω ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Εκκλησία φορολογείται όπως όλα τα ΝΠΔΔ.

Λησμονεί ο πολυτάλαντος κ. Αλεξάκης την ιστορική διαπίστωση του θεωρητικού των Σοβιέτ Λουνατσάρσκι, ότι από τον άνθρωπο δεν μπορείς να αφαιρέσεις τη μεταφυσική αναγωγή όπως και το αίσθημα της ελευθερίας και της ιδιοκτησίας γιατί ο άνθρωπος δεν είναι ασυνείδητος και άλογος κρίκος μιας αλυσίδας τυχαιότητας, αλλά ένθεο πρόσωπο που καλείται διηνεκώς σε αναγωγή από την κτίση στον κτίσαντα και λησμονεί ωσαύτως την ιστορική πραγματικότητα ότι το μικρό έθνος των Ελλήνων δεν είναι σήμερα το υπόλοιπο της Ευρωπαϊκής Τουρκίας γιατί η Εκκλησία με το αίμα των παιδιών της πότισε το δέντρο της ελευθερίας και διατήρησε την πνευματική και εθνική ιδιοπροσωπεία του σκλαβωμένου γένους.

Τέλος, με πολλή εκτίμηση στον κ. Αλεξάκη και στον κ. Κιούση θα παρακαλούσα να εγκύψουν στα πραγματικά και νομικά περιστατικά της ανιδρύσεως του νεωτέρου Ελληνικού Κράτους καθώς και στη δικαιική αρχή του εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικος που καθιερώνεται με το άρθρο 51 για να διακριβώσουν ότι το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας που κατείχε επί 1.500 χρόνια η Εκκλησία, δόθηκε για την ανίδρυση της Νέας Ελληνικής Πολιτείας και επομένως κάθε λόγος όπως οι παραπάνω που αναφέρονται, αποτελεί εκδήλωση απόλυτης αγνωμοσύνης και έλλειψης ευαισθησίας και αισθήματος δικαίου που δεν συνάδουν σε ανθρώπους του πνεύματος».

Μετά τιμής

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ


ΠΗΓΗ:   http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25353:o-mitropolitis&catid=288:eipan&Itemid=787

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου