Η ιστορία του Βραζιλιάνου δισεκατομμυριούχου, που έχασε ποσό μαμούθ μέσα σε λίγους μήνες. Πώς οδηγήθηκε στην καταστροφή
Ο Βραζιλιάνος δισεκατομμυριούχος Eike Batista μέχρι πριν 16 μήνες ήταν ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Σκοπός του ήταν να καταφέρει να ξεπεράσει ακόμα και τον Μεξικανό Carlos Slim.
Μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχασε σχεδόν τα πάντα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το Bloomberg, έχασε 33 δισεκατομμύρια δολάρια!
Η Πετρελαϊκή ναυαρχίδα του  Batista OGX Petroleo & Gas Participacoes SA, έχασε το 90% της χρηματιστηριακής της  αξίας της κατά το τελευταίο έτος, αφήνοντας τον τελικά με περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς είναι υποχρεωμένος να πληρώσει και τα χρέη προς τους επενδυτές.
Αυτό αποτελεί μια τεράστια απώλεια για τον Βραζιλιάνο δισεκατομμυριούχο, για τον οποίο μόλις πέρσι το Forbes είχε εκτιμήσει ότι έχει περιουσία ύψους 34 δισ. δολαρίων.
Ο Batista είναι υποχρεωμένος να κάνει μια αναδιάρθρωση της υπερχρεωμένης πετρελαϊκής, εξορυκτικής , και ενεργειακής του αυτοκρατορίας. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να πουλήσει ή ακόμα και να κλείσει ορισμένες από τις εισηγμένες εταιρειών του.
Αρχικά, ο Batista ξεκίνησε παραδίνοντας τον έλεγχο της ενεργειακής του εταιρείας, MPX, στην συν-επενδύτρια του ομίλου του, Eon, την μεγαλύτερη σε πωλήσεις εταιρεία κοινής ωφελείας της Γερμανίας.
Επόμενη προς πώληση είναι η εξορυκτική εταιρία MMX, η οποία ελέγχει και το λιμάνι Porto Sudeste κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
“Εγώ θα τιμήσω όλες τις υποχρεώσεις μου. Δεν θα αφήσω ανεξόφλητο κανένα από τα χρέη μου”  ανέφερε στην εφημερίδα Valor Economico.
Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires index οι απώλειες του  Batista είναι οι μεγαλύτερες που έχουν υπάρξει ποτέ σε προσωπικό επίπεδο.
Πηγή: Huffington Post, Bloomberg
mykonospress.gr