Σάββατο 31 Αυγούστου 2013


Θρίλερ με την εξαφάνιση 502 παιδιών από το ίδρυμα "Αγία Βαρβάρα" - Αγνοούνται από το 1998 - Τα πωλούσαν προς 500€ το ένα;

- Τα περισσότερα ήταν παιδιά των φαναριών που κατέληξαν στο ίδρυμα "Αγία Βαρβάρα" μετά από επιχείρηση σκούπα
- 502 παιδιά εξαφανίστηκαν την περίοδο 1998 -2001
- Κανείς δεν ξέρει αν επέστρεψαν στα φανάρια ή αν δόθηκαν σε κυκλώματα εμπορίας οργάνων
- Πωλήθηκαν προς 500€ το ένα σε δουλεμπορους καταγγέλει ελβετική οργάνωση
- "Πήδηξαν τα κάγκελα και έφυγαν" είπαν από το ίδρυμα στη βουλευτή Μ.Γιαννακάκη
- Νέα έρευνα από μηδενική βάση διέταξε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Εδώ και 15 χρόνια, ούτε ένα, ούτε δύο αλλά...502 παιδιά εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα "Αγία Βαρβάρα" στη Νέα Σμύρνη οπου φιλοξενούνταν, λες και ειναι βελόνες που κάπου παράπεσαν, λες και δεν έχουν ψυχή...

Το κέντρο προστασίας ανήλικων παιδιών "Αγία Βαρβάρα" στην Νέα Σμύρνη - ΦΩΤΟ NEWSIT
Το κέντρο προστασίας ανήλικων παιδιών "Αγία Βαρβάρα" στην Νέα Σμύρνη - ΦΩΤΟ NEWSIT

Τα ανήλικα, τα περισσότερα παιδιά των φαναριών, εξαφανίστηκαν το 1998 και εκτοτε παραμένουν παιδιά φαντάσματα.

Από τα φανάρια στα...αζήτητα

Το 1998 ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης δίνει εντολή να γίνει επιχείρηση σκούπα για την πάταξη της παιδικής εκμετάλλευσης. Να μαζευτούν δηλαδή από το δρόμο τα παιδιά των φαναριών, θύματα κυκλωμάτων επαιτείας. Αφορμή είχε αποτελέσει ένα τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με δύο παιδιά από την Αλβανία τα οποία ήταν παιδιά των φαναριών.

Κατά την επιχείρηση σκούπα συγκεντρώθηκαν 615 παιδιά στην πλειοψηφία τους Αλβανικής καταγωγής

Τα παιδιά προωθήθηκαν στο ίδρυμα - παιδόπολη "Αγία Βαρβάρα" που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη και είναι Κέντρο Προστασίας ανήλικων παιδιών.

Είναι να απορεί κανείς πως εξαφανίστηκαν 502 παιδιά δίχως κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό - ΦΩΤΟ NEWSIT
Είναι να απορεί κανείς πως εξαφανίστηκαν 502 παιδιά δίχως κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό - ΦΩΤΟ NEWSIT

Πρόκειται για το παλιό Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο το οποίο διοικητικά ανήκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας.

Κάποια από τα παιδιά αυτά επαναπατρίστηκαν στην Αλβανία καθώς βρέθηκαν οι οικογένειες τους και παραδόθηκαν σε αυτές. Περίπου 60 ακόμη παιδιά κατέληξαν είτε σε ορφανοτροφεία της Ελλάδας είτε δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες.

Η μοίρα όμως για 502 παιδιά εξακολούθησε να είναι σκληρή καθώς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα δίχως κανείς να ενδιαφερθεί γι΄αυτά, δίχως κανείς να τα αναζητήσει, δίχως να υπάρχουν πουθενά σε κανένα μητρώο, σε καμία λίστα.

Ελβετική οργάνωση κατήγγειλε πως τα παιδιά πωλήθηκαν 500 ευρώ το ένα σε δουλεμπόρους

Το 2002 η ελβετική Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Terres des Hommes" ενάντια στην παιδική εκμετάλλευση ξεκίνησε έρευνες για τα παιδιά των φαναριών από την Αλβανία σε όλη την Ευρώπη.

Διαπίστωσε οτι στο διάστημα 1998 -2001 εξαφανίστηκαν απο το ελληνικό  ίδρυμα τα παιδιά και κατήγγειλε οτι πολλά από αυτά είχαν επανακτηθεί από δουλεμπόρους οι οποίοι αγόρασαν 500 ευρώ το καθένα από κάποιους εργαζόμενους του ιδρύματος με σκοπό την οικονομική τους εκμεταλλευσή, την χρήση τους στην πορνεία και την πώληση των οργάνων τους.

Τότε ξεκίνησε έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη στην Ελλάδα ο οποίος κατέληξε σε πόρισμα τον Μάρτιο του 2004 σύμφωνα με το οποίο δεν διαπιστώθηκε αγοραπωλησία των παιδιών.

Το 2007 εντελώς ξαφνικά σταματά και η έρευνα που είχε ανατεθεί απο το 2003 σε εισαγγελέα και ανακριτή
Ωστόσο διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στη ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, στη φιλοξενία των παιδιών και στη φύλαξη τους ενώ απέδωσε και ευθύνες στις ηγεσίες των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εργασίας και Πρόνοιας για το χειρισμό τους στο θέμα.

Νέα έρευνα από μηδενική βάση διέταξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Τον Ιούνιο του 2012 το θέμα επανέφερε στη δημοσιότητα η Επιτροπή για τα δικαιώματα και την προστασία του παιδιού του ΟΗΕ. Πριν δύο μήνες, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη η οποία ασχολείται τα τελευταία 6 χρόνια με το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης.


ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ: http://www.youtube.com/watch?v=J-QI3dTQnFw

Οπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Γιαννακάκη μιλώντας στο Newsit "κάθε φορά που προσπάθησα να πάρω απαντήσεις από το ίδρυμα έπεφτα σε τοίχο. Μου είπαν μάλιστα οτι τα παιδιά πήδηξαν τα κάγκελα και έφυγαν".

Χθες το απόγευμα ανατέθηκε η έρευνα σε νέο εισαγγελέα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου απάντησε στις αρχες του περασμένου Αυγούστου οτι δεν έχει καμία ενημέρωση και διέταξε νέα έρευνα από μηδενική βάση.

Θα μάθουμε ποτέ τι απέγιναν αυτά τα παιδιά; Θα μάθουμε ποιοι και γιατί έβαλαν βίαια αυτά τα παιδιά στον άγριο κόσμο των ενηλίκων στιγματίζοντας για πάντα τις αθώες παιδικές τους ψυχές;



ΠΗΓΗ:   http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=235219&catid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου