Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΛΕΕΕΕΣ ;;;;;

Το κίνημα της αντίδρασης στην Τουρκία

Τα δραματικά γεγονότα μέσα από 45 φωτογραφίες


Κυριολεκτικά βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που έφεραν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμέτωπο με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002.


Εκατοντάδες είναι οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την καταστροφή του πάρκου που σχεδιάζουν οι αρχές ώστε να ανεγερθεί στο σημείο ένα εμπορικό κέντρο.

Το βράδυ της Παρασκευής το κέντρο της Κωνσταντινούπολης έγινε πεδίο «μάχης» με τις δυνάμεις καταστολής να επιστρατεύουν εκτοξευτήρες νερού, γκλομπ και σπρέι πιπεριού και εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο απαντούσε με καταιγισμό από πέτρες και μολότοφ. Ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονταν και σε άλλες συνοικίες της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Κωνσταντινούπολη κατά τα βίαια επεισόδια, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.000. Οι αρχές στην Τουρκία δεν αναφέρουν ακόμη νεκρούς, ενώ σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν πάνω από 1.700 προσαγωγές και υπήρξαν 79 τραυματισμοί.

Οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σημείο, καθώς η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, και υποχώρησαν σε κοντινούς δρόμους.

Η κατάσταση στην πλατεία Ταξίμ έδειχνε να εκτονώνεται μετά τη απόφαση να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την πλατεία Ταξίμ, αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Χιλιάδες κόσμος ήταν μέσα στο πάρκο μετά από πέντε μέρες διαδηλώσεων. Πολλοί μιλούν για μια πρώτη ήττα του Ερντογάν.

Στην Άγκυρα σποραδικά συνεχίζονταν τα επεισόδια ενώ σε 20 πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις συμπαράστασης.

Σάλος προκλήθηκε στην Τουρκία με βίντεο που δείχνει τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομία να παρασύρει έναν Τούρκο διαδηλωτή. Όπως φαίνεται σε αυτό, άνδρας προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από έναν κάδο έτσι ώστε να προφυλαχθεί από τη ρίψη νερού της αστυνομίας.

Ωστόσο δεν είδε πως από τα αριστερά του ερχόταν ένα όχημα της αστυνομίας για να απομακρύνει τους κάδους και τα κάγκελα από το δρόμο, με αποτέλεσμα να τον παρασύρει.

Αμέσως οι υπόλοιποι διαδηλωτές περικύκλωσαν το όχημα διαμαρτυρόμενοι για το χτύπημα εναντίον του, ο οποίος τελικά γλίτωσε τα χειρότερα.

Οι διαδηλώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε κίνημα διαμαρτυρίας κατά του αυξανόμενου, όπως καταγγέλλεται, αυταρχισμού του Ταγίπ Ερντογάν, της κουλτούρας των απαγορεύσεων του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος και του νεοοθωμανικού οράματός του κι εξαπλώθηκαν σε άλλες δώδεκα πόλεις εκτός από την Κωνσταντινούπολη. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρωθυπουργός απτόητος διακήρυξε ότι τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου θα προχωρήσουν και ανέφερε ότι η κινητοποίηση έχει πάρει ιδεολογική μορφή. Κατήγγειλε ως παράνομες τις διαδηλώσεις και επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στους διαδηλωτές υποστηρίζοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την ανέγερση εμπορικού κέντρου σ' εκείνο το σημείο και υπογράμμισε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία Ταξίμ για να διατηρήσει την τάξη, αν και παραδέχθηκε ότι μπορεί να έγινε υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος Γκιουλ απηύθυνε έκκληση στην κοινή λογική και στην ωριμότητα διαδηλωτών και κυβέρνησης προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Την υπέρμετρη χρήση βίας εις βάρος των διαδηλωτών καταδίκασε η Κομισιόν ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ανησυχούμε για τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία διέλυσε το πλήθος στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Πιστεύουμε ότι η μακροχρόνια σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία της Τουρκίας εξασφαλίζεται με τη διαφύλαξη των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την «εκτεταμένη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες, μέσα από το φακό του Reuters, από τα επεισόδια στην Τουρκία…


























































































ΠΗΓΗ:   http://himaira.blogspot.com/2013/06/blog-post_2471.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+himaira+%28Himaira%29&utm_content=Yahoo!+Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου