Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΠΤΥΧΙΟ …ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ (!!!)


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΗΣ
ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΠΤΥΧΙΟ
…ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ (!!!)
Κώστας Ναυπλιώτης

Όσοι ασχολούνται με θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας γνωρίζουν τις επίμονες προσπάθειες της οργάνωσης Μαχαρίσι να δημιουργήσει ένα επιστημονικοφανές προσωπείο με σκοπό να διεισδύσει σε εκπαιδευτικούς φορείς αλλά και θεραπευτικά ιδρύματα.
Θυμούνται ασφαλώς και την αποτυχημένη, ευτυχώς, προσπάθειά τους να εγκαταστήσουν στην Κρήτη το «Μινωικό Πανεπιστήμιο Παγκόσμιας Ειρήνης», το οποίο ασφαλώς θα αποτελούσε παράρτημα του MIU (Διεθνές Πανεπιστήμιο Μαχαρίσι), στο οποίο θα προωθούσαν την  «Τεχνική» του Υπερβατικού Διαλογισμού», ή «Επιστήμη της Δημιουργικής Διάνοιας» ή «Τεχνολογία του Ενοποιημένου Πεδίου» ή «Βεδική Επιστήμη και Τεχνολογία».
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ;
Διαβάζουμε στο περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ1 της Πανελλήνιας Ενώσεως Γονέων:
Είναι άραγε ο «Υπερβατικός Διαλογισμός» (ΥΔ) πράγματι επιστήμη;
Πρωτίστως πρέπει να πούμε ότι σε καταλόγους σεκτών (παραθρησκευτικών ομάδων) πού έχουν συνταχθεί από Κρατικούς φορείς του εξωτερικού (βλέπε κείμενο Γαλλικής Εθνοσυνελεύσεως), η κίνηση του ΥΔ του Μαχαρίσι χαρακτηρίζεται ως σέκτα. Η Ομοσπονδιακή Γερμανική Κυβέρνηση κατατάσσει την κίνηση αυτή στις «θρησκείες Νεότητος» (εφημ.
Moncher Merkuz 27.9.78). Στις ΗΠΑ μια δικαστική απόφαση του 1977 θεώρησε ότι ο ΥΔ έχει χαρακτηριστικά θρησκείας και απαγόρευσε τη διδασκαλία του στα σχολεία.
Εξ άλλου η οργάνωση αυτή διδάσκει (επιβάλλει) τον διαλογισμό και μάλιστα δύο φορές την ημέρα. Ο διαλογισμός όμως δεν είναι μια απλή επιστημονική μέθοδος της «πρακτικής ψυχολογίας» πού βοηθάει τον «ασκούμενο» σ' αυτόν ή «και τους άλλους» «να καταπολεμήσουν δραστικά τόσο το στρες όσο και το άγχος», όπως υποστηρίζουν, αλλά μιά γκουρουϊστική «μέθοδος» πού οδηγεί στην «αυτοπραγμάτωση».
Πόσο επιστημονικός μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός ο θίασος των θαυματοποιών, όταν συμβουλεύεται την Ινδική αστρολογία προκειμένου να αγοράσει ή να πουλήσει κάτι; Διαβάζουμε στο ΔΙΑΛΟΓΟ ότι «Όταν τον Νοέμβριο του 1996 το παράρτημα του Μαχαρίσι στην Αθήνα αγόρασε χώρο για να εγκαταστήσει το Κέντρο του, φρόντισε να κάνει την αγορά «σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μαχαρίσι Σταπάτυα Βέδα (αρχιτεκτονική των Βεδών), ενώ η κατάλληλη μέρα και ώρα για την αγορά, την μετακόμιση και τα εγκαίνια, έγιναν σύμφωνα με τις υποδείξεις της Μαχαρίσι Τζυότις» (ινδική αστρολογία) (Τα Νέα του ΥΔ, χειμώνας 1997)».2
Yogic Flying άλλη μια τεχνική του Υ.Δ.,… και όμως νομίζουν ότι πετάνε…
Η σχέση του με την yoga flying και την Αγιουρβέδα είναι ακόμα ένα στοιχείο που προβληματίζει όποιον δεν πείθεται από το επιστημονικοφανές προσωπείο. Γράφει ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ: «Ακόμη ο ΥΔ υπόσχεται την «τέλεια υγεία» μέσω της Αγιουρβέδα, «του πιο ολοκληρωμένου επιστημονικού συστήματος Φυσικής Ιατρικής». Όμως η Αγιουρβέδα κατά τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, σημαίνει «ζωή και γνώση» και δίνει κατεύθυνση «σε όλους αυτούς πού αποζητούν την αληθινή γνώση» και δεν έχει αυτοσκοπό την υγεία, άλλα «να αναζήτηση το πραγματικό νόημα της ζωής» (Οδηγός Σύγχρονης Θεραπευτικής 1999, σελ. 23)».3
Aπόσπασμα από το κείμενο της Γαλλικής Εθνοσυνελεύσεως που χαρακτηρίζει ως Σέκτα τον Υ.Δ
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
Οι υποσχέσεις της οργάνωσης ότι είναι μια φυσική επιστημονική μέθοδος που σε 15 λεπτά μπορεί να εξαλείψει το άγχος, τη νευρικότητα, τις αυπνίες και να προσφέρει υγεία και ευεξία στο άτομο, φαίνεται ότι δεν έπεισαν τις Αμερικανικές αρχές που το 1977 ο ΥΔ. αναγνωρίστηκε, μέσω δικαστικής απόφασης, σαν θρησκευτική κίνηση και δεν επιτρέπεται πλέον να διδάσκεται σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια. Το ίδιο και η  Ομοσπονδιακή Γερμανική Κυβέρνηση κατατάσσει την κίνηση αυτή στις «θρησκείες Νεότητος» (εφημ. Moncher Merkuz 27.9.78) αλλά και στη Γαλλία χαρακτηρίζεται ως σέκτα (βλέπε κείμενο Γαλλικής Εθνοσυνελεύσεως).
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ 
Στον ΔΙΑΛΟΓΟ4 διαβάζουμε για τα 7 βήματα του προγράμματος του ΥΔ. Στο τελευταίο βήμα ο μαθητής θα λάβει και το μάντραμ, μια συγκεκριμένη, μυστική ηχητική λέξη, με την οποία ο μαθητής πρέπει από εδώ και στο εξής να διαλογίζεται. Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της τελετουργίας γί­νεται επίσης σαφής, όταν ο μαθητής προτρέπεται να κάνει θυσίες στην διάρκεια του Πούγια (τελετουργικού μύησης), να βγάλει τα παπούτσια του και να υποκλί­νεται μπροστά στην φωτογραφία του Guru Dev (του γκουρού διδάσκαλου του Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι), αλλά και να ελέγχει τις εμ­πειρίες που είχε στη διάρκεια του διαλογισμού του με βάση δεδομένα ερωτηματολόγια. Συνιστάται στον μαθητή να διαλογίζεται ομαδικά.

 
«Θέλουμε μια ανίκητη Γερμανία! ανίκητη Γερμανία», αναφωνεί ο «Raja5 της Γερμανίας», ντυμένος με ένα λευκό χιτώνα και χρυσό στέμμα. «Τι εννοείς;» φωνάζει το κοινό. «Ο Χίτλερ ήθελε μια ανίκητη Γερμανία!» «Ναι, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε!».
Η ομιλία του David Lynch στο Βερολίνο για την προώθηση του  «πανεπιστημίου-πύργου» του Υ.Δ, μετατράπηκε σε φιάσκο από τον φίλο του, τον «Raja της Γερμανίας», που αναφέρθηκε στην ανίκητη Γερμανία που απέτυχε να φτιάξει ο Χίτλερ αλλά θα τα καταφέρει ο Υ.Δ. Με το αζημίωτο φυσικά μιας και το κόστος των μαθημάτων ανά μαθητή ήταν 2.500 δολάρια!6
Guru Dev
ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ …ΘΕΟΥ!
Για να ξεκαθαρίσουμε ακόμη περισσότερο το τοπίο από την ομίχλη της επιστημονικοφάνειας του Υ.Δ., μεταφέρουμε από την ιστοσελίδα ενός πρώην οπαδού του Υ.Δ., ένα απόσπασμα από τον όρκο που υπέγραψε όταν έγινε Διδάσκαλος του Υ.Δ.:
«Είναι η τύχη μου,  [το όνομα του πεθαμένου δασκάλου του Μαχαρίσι], που έγινα αποδεκτή για να υπηρετήσω την Ιερά Παράδοση και να διανέμω το φως του Θεού σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Είναι χαρά μου να αναλάβω την ευθύνη της εκπροσώπησης της Ιεράς Παραδόσεως σε όλη της την αγνότητα, όπως έχει δοθεί σε μένα από τον Maharishi και υπόσχομαι στο βωμό σας, Guru Dev, ότι με όλη την καρδιά και το μυαλό μου θα λειτουργώ πάντα στο πλαίσιο των Οργανισμών που ιδρύθηκαν από τον Maharishi»... Κάθε δάσκαλος του Υ.Δ. το υπογράφει αυτό! Γιατί λοιπόν ισχυρίζονται  ότι δεν είναι θρησκεία; 
BARRY LYNN Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ
«ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ»
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο Μπάρυ Λυν και οι Americans United8  μάχονται ενάντια στην ανάμιξη της εκκλησίας στην κοινωνικο-πολιτική  δραστηριότητα της Αμερικής. Ο ίδιος έχει επιτύχει πολλές νίκες σε αυτόν τον τομέα όπως π.χ η κατάργηση της προσευχής στα Δημόσια σχολεία, αλλά σε αντίθεση με τους εν Ελλάδι ομοϊδεάτες του οι οποίοι πασχίζουν μόνο για τον εξοβελισμό της Ορθόδοξης διδασκαλίας από την εκπαίδευση και κάνουν τα στραβά μάτια σε διάφορες γκουρουϊστικές τεχνικές, έχει αγωνιστεί και για την απόρριψη του Υ.Δ όταν και όπου υιοθετήθηκε από το Δημόσιο Αμερικανικό Σχολείο. Έτσι το 1979 οι Americans United και άλλες ομάδες κέρδισαν δικαστική υπόθεση αμφισβητώντας την χρήση του Υ.Δ σε ένα νέο δημόσιο σχολείο του New Jersey.
Με την απόφαση του 1979, Malnak κατά Maharishi Mahesh Yogi, το 3ο περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ διέταξε να αφαιρεθεί η διδασκαλία και η χρήση του Υ.Δ από τα δημόσια σχολεία του  Maplewood και του  Νιού Τζέρσεϊ. Οι «διδάσκαλοι»  του Υ.Δ είχαν ισχυριστεί ότι οι πεποιθήσεις τους είναι μια «αληθινή επιστήμη» και όχι θρησκεία. Κατά τη διάρκεια όμως της αγορεύσεως, ένας από τους δικαστές τόνισε ότι η τελετή του Υ.Δ περιελάμβανε τη φράση, «Guru στην δόξα του Brahma, Guru στη δόξα του Βισνού, Guru στη δόξα του μεγάλου Κυρίου Shiva, Guru στη δόξα της προσωποποιημένης υπερβατικής πληρότητας του Brahman Του, στον στολισμένο με δόξα Shri Guru Dev, Υποκλίνομαι».
Το δικαστήριο αποφάνθηκε αργότερα ότι οι εξασκούντες τον Υ.Δ., πήραν μια αγελάδα και της έβαλαν ταμπέλλα που έγραφε «άλογο»! 9
O Maharishi και η ηθοποιός Mia Farrow
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ  ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Γιατί ήρθε στα χέρια μας προκήρυξη του Πανεπιστημίου Αθηνών με την οποία ζητά να προσλάβει έναν «εκπαιδευτή στρες» με αντικείμενο ενασχόλησης «Εκμάθηση ειδικών τεχνικών χαλάρωσης & διαχείρισης του στρες»  για τις ανάγκες της Πράξης του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης με μεθόδους διαχείρισης του στρες για αλλαγή του τρόπου ζωής και υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, σε υπερτασικά άτομα στην κοινότητα
Τα απαραίτητα προσόντα:  να είναι απόφοιτος ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΔΕ και να έχει πιστοποιημένες σπουδές στη διδασκαλία του Υπερβατικού Διαλογισμού!
Ζητείται δε σαν επιθυμητό προσόν η «Ικανότητα και προηγούμενη εμπειρία στην εκπαίδευση και εφαρμογή του Υπερβατικού Διαλογισμού».
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η Πράξη έχει προϋπολογισμό  938.950,00€ και 636.265,98 για το Υποέργο που μας αφορά, θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Ο Υ.Δ;
Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να προβληματιστούμε με την ευκολία που κάποιοι συνεχίζουν να πετούν τα χρήματα του Ελληνικού λαού σε αντιεπιστημονικές μεθόδους, ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί ως σέκτες10 και θρησκευτικά συστήματα! Υιοθετώντας το σκεπτικό των εμπνευστών του προγράμματος μπορούμε να φανταστούμε ότι η  ημέρα που θα προσλάβουν σαμάνους ως θεραπευτές και χαρτορίχτρες ως συμβούλους του Πανεπιστημίου, δεν είναι μακρυά. Καθόλου μάλιστα αν συγκρίνοντας την μέθοδο του ΥΔ με την καφετζού της γειτονιά η σύγκριση θα τρομάξει την καφετζού!

Δύο παραδείγματα «ντελίβερι» μελέτης από Αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα: 1) Το Norwich University11 και 2) το σχολείο Winnebago12. Αν νομίζετε ότι οι «μελέτες» είναι αντικειμενικές προσέξτε ότι έλαβαν κάποιο ποσό αυτά τα δυο ιδρύματα, σύμφωνα με την Έκθεση του Ιδρύματος David Lynch κατά το έτος 2011.
Ο Υ.Δ. ισχυρίζεται ότι μπορεί να ρυθμίσει επιτυχώς την πίεση του αίματος προς όφελος του ασθενούς χωρίς φάρμακα και εξαντλητικές δίαιτες. Παρόλα αυτά όμως εκτός από τις «ντελίβερι» επιστημονικές μελέτες που γίνονται κατά παραγγελία του «Ιδρύματος Ντέϊβιντ Λίντς, για την Ενσυνείδητη Εκπαίδευση και Παγκόσμια Ειρήνη» δεν υπάρχει αντικειμενική έρευνα που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς και να βασίζεται σε συγκεκριμένα επιστημονικά συμπεράσματα και όχι στο φαινόμενο placebo.
 
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ….
Ο γνωστός σκηνοθέτης David Lynch μέσω του ιδρύματός του προσπαθεί με «νύχια και δόντια» να καθιερώσει το θρησκευτικό σύστημα του ΥΔ ως επιστημονική μέθοδο και μάλιστα σαν μάθημα για ολόκληρη την εκπαιδευτική κλίμακα παγκοσμίως! Το ίδρυμα παρέχει υποτροφίες σε 100.000 μαθητές, δασκάλους και γονείς, σε 30 χώρες, με στόχο την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων στις τεχνικές διαλογισμού του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι.13
Το 2006, το ίδρυμα David Lynch προσέφερε 175.000 δολάρια σε ένα δημόσιο γυμνάσιο στο Marin County στην Καλιφόρνια, για να διδάσκει τον Υ.Δ. ως έλεγχο της πίεσης, πράγμα που τελικά δεν επετεύχθει επειδή πολλοί γονείς παραπονέθηκαν.
Το περιοδικό Newsweek ανέφερε ότι το ίδρυμα Lynch έχει ρίξει 5.000.000 δολάρια στην «έρευνα» του Υ.Δ. και ότι διευθύνει εθελοντικά προγράμματα σε 21 σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ! 14
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έκθεση του Ιδρύματος David Lynch για το 2011, δόθηκε το ποσό των 9,011 δολαρίων υπό μορφή δωρεάς. 15
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  • Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 636.265,98€ και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους. Το ποσό αυτό για όσους γνωρίζουν τι ποσά δίνονται για ερευνητικά προγράμματα είναι ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ, ειδικά όταν δίνεται α) εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης, η οποία μαστίζει (κυριολεκτικά) τους Έλληνες και β) λόγω της αντιεπιστημονικής φύσης του ίδιου του έργου και μάλιστα δια της εφαρμογής θρησκευτικών τεχνικών όπως του Υ.Δ.  
  • Στη Γαλλία η κίνηση του Υ.Δ. έχει χαρακτηριστεί ως καταστροφική λατρεία - σέκτα. Στην Ελλάδα όταν το πανεπιστήμιο Αθηνών νομιμοποιεί τα «πτυχία σπουδών» του Υ.Δ. δεν νομιμοποιεί και την καταστροφική  αυτή λατρεία ανοίγοντας τους Ασκούς του Αιόλου για τη νομιμοποποίηση άλλων αντιεπιστημονικών ή θρησκευτικών πρακτικών σκοτεινών χώρων όπως ο υπνωτισμός, ο πνευματισμός (channeling), η τηλεκίνηση, η τηλεπάθεια, η αστρολογία ή και το διάβασμα του φλυτζανιού;
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας και την αγωνία μας για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Κάνουμε έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα να μην επιτρέψει την άλωση του Πανεπιστημιακού μας Ιδρύματος από αντιεπιστημονικές και γκουρουιστικές μεθόδους που όχι μόνο δεν συνάδουν με το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων καθηγητών αλλά προσπαθούν με πλάγιο τρόπο να αλώσουν το σημαντικότατο αυτό χώρο για τον οποίο κάθε Έλληνας είναι περήφανος, το Ελληνικό Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο Αθηνών.



  1. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 30   http://www.egolpion.com/maharishi_dialogismos.el.aspx
  2. Όπ.παρ.
  3. Όπ.παρ.
  4. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 40  http://www.egolpion.com/yperv_dialogismos.el.aspx
  5. Ράτζα είναι ο ινδικός όρος για τον μονάρχη της Kshatriya (μιας από τις 4 κοινωνικές τάξεις του Ινδουισμού, όπως περιγράφονται στις Βέδες). Ξεκάθαρο για άλλη μια φορά το θρησκευτικό υπόβαθρο του Υ.Δ.
  6. DAVID LYNCH LECTURE IN BERLIN TURNS INTO CHAOS (VIDEO) http://nosedef.blogspot.gr/2007/11/david-lynch-lecture-in-berlin-turns.html
  7. Is TM a religion? http://www.suggestibility.org/religion.php
  8. AMERICANS UNITED FOR SEPARATION OF CHURCH AND STATE https://www.au.org
  9. Winnebago school benefits from Transcendental Meditation εδώ
  10. AU NOM DE LA COMMISSION D'ENQUÊTE (1) SUR LES SECTES, εδώ
  11. http://www.tm.org/blog/research/norwich-university-studies-benefits-of-tm/
  12. http://www.globalgoodnews.com/education-news-a.html?art=125549205720858385
  13. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ www.egolpion.com/meditation_schools.el.aspx
  14. Transcendental Meditation Spreading In Public Schools, Reports Newsweek Magazine εδώ
  15. DAVID LYNCH FOUNDATION ANNUAL REPORT 2010 – 2011 εδώ

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ:



Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον       www.egolpion.com
16   ΙΟΥΝΙΟΥ   2013

Read more: http://www.egolpion.com/tm_ekpa.el.aspx#ixzz2WxoBLl2t

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου