Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


ΔΕΙΤΕ ΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ. ΓΙΑ ΔΕ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
(Μήνυμα που λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου)


   Ζητήσαμε από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας (ΕΚΠΑ) κ. Μιχάλη Ράλλη να μας σχολιάσει με λίγα λόγια το περιεχόμενο των επιστολών αυτών και μας απάντησε τα εξής:

Αυτές οι επιστολές είναι αποδεικτικές της ικανότητας της ομοιοπαθητικής να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα σε αυτοϊάσιμα και ψυχοσωματικά νοσήματα μέσω του φαινομένου του εικονικού φαρμάκου (placebo). Σημειωτέον ο αριθμός των επιστολών είναι εννέα και ξεκινούν από το 2005. Αναρωτιέται κανείς  σε τόσα χρόνια έγιναν καλά τόσοι λίγοι άνθρωποι (ένας περίπου ανά έτος) ή τόσοι λίγοι εδέχθησαν να γράψουν επιστολή; Όλα τα αναφερόμενα είναι  αυτοϊάσιμα ή/και ψυχοσωματικά νοσήματα.
Αν πάρουμε με βάση αυτά που γράφουν έχουμε μία περίπτωση ενός δύτου ο οποίος συχνά παθαίνει και ούτως ή άλλως ιώντο και πριν την ομοιοπαθητική τα ελαφρά οιδήματα στα αυτιά του, επόμενη περίπτωση προφανώς αλλεργίας για την οποία γνωρίζουμε την σημασία του ψυχολογικού παράγοντα, άλλη με πόνους στην μέση επίσης γνωστή ψυχοσωματική και αυτοϊάσιμη συνήθως νόσος, άλλη περίπτωση δεν διευκρινίζει το πρόβλημα αναφέροντας ότι έπασχε κατά καιρούς από  διάφορα (!!!), άλλη από το καθαρώς ψυχικό φαινόμενο της  καταθλίψεως συνοδευομένης από ανορεξία, άλλη από βήχα φαινόμενο κατά κανόνα τελείως παροδικό.
Από που λοιπόν προκύπτει η αξία της ομοιοπαθητικής σαν «θεραπευτικής»  μεθόδου; Από αυτά τα οποία ούτως ή άλλως είτε θα εθεραπεύοντο είτε θα υποχωρούσαν τα συμπτώματα.  Τον βήχα τον «εθεράπευσε» από ότι φαίνεται μάλιστα από το τηλέφωνο μετά από ερωτήσεις. Φυσικά, αφού κατά κανόνα  δεν ασκούν την φυσική ψηλάφιση ούτε καν ακροώνται τον ασθενή.  Επίσης να αναφερθεί ότι όπως γράφεται στην επικεφαλίδα των επιστολών οι όροι  είτε «προσωπική δήλωση» είτε «ευχαριστήριος επιστολή» ομοιάζει να προκύπτει ότι αυτό εζητήθη από τον  «θεράποντα».
Σίγουρα πάντως λείπουν τα επιστημονικά κριτήρια τα οποία να βασίζονται σε μία στοιχειώδη στατιστική. Εδώ απλώς αναφέρονται εννέα περιπτώσεις.

Μιχάλης Ράλλης
Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας
Τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον       www.egolpion.com 
6   ΜΑΪΟΥ  2013

Read more: http://www.egolpion.com/omologies_omoiopa8itiki.el.aspx#ixzz2T00CsmDd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου