Σάββατο 11 Μαΐου 2013

«Κήρυξη πολέμου» οι νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία








Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν εκ νέου στο στρατιωτικό κέντρο ερευνών της Jamraya, στα περίχωρα της Δαμασκού.

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή ισραηλινών μαχητικών κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας τα ξημερώματα. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στόχος της νέας επίθεσης ήταν οι εγκαταστάσεις του κέντρου στρατιωτικών ερευνών της Jamraya, βόρεια της Δαμασκού, μία αποθήκη οπλισμού στην ίδια περιοχή και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων στην Al Sabura, δυτικά της πρωτεύουσας. Αραβικές πηγές ανέφεραν επίσης προσβολή θέσεων της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που διοικείται από το Maher Assad, αδελφό του προέδρου της χώρας. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο φορτίο με τακτικά βαλλιστικά βλήματα Fateh-110, ιρανικής προέλευσης, τα οποία φέρονται ότι προορίζονταν για την Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων συνιστούν «κήρυξη πολέμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Faisal al Mekdad, υπογραμμίζοντας ότι η Συρία θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ «στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο».
Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σημειώνει ότι «η επίθεση (αυτή) επιβεβαιώνει την άμεση στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ στις τρομοκρατικές ομάδες και στους εξτρεμιστές της Al Nusra, μιας από τις πτέρυγες της Al Qaeda, μετά την αποτυχία τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη». «Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι αυτός που επωφελείται, η κινητήριος δύναμη και μερικές φορές ο εκτελεστής τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στην Συρία κατά του κράτους και του λαού», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει πως «η επίθεση αυτή προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες και σοβαρές καταστροφές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι».

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τayyip Erdogan προέβη σε μια από τις πιο σφοδρές φραστικές επιθέσεις εναντίον του Bashar Assad. «Θα πληρώσετε ένα πολύ, πολύ βαρύ τίμημα για το θάρρος που επιδείξατε στα βρέφη στις κούνιες τους, αλλά δεν ήσασταν ικανός να το επιδείξετε σε κανέναν άλλο», δήλωσε ο Εrdogan, μιλώντας ενώπιον βουλευτών και μελών του κυβερνώντος κόμματος. «Εάν το θέλει ο Θεός, θα φυλακίσουμε αυτόν τον σφαγέα, αυτός ο δολοφόνος θα τιμωρηθεί με την ποινή που του αξίζει από τη διεθνή κοινότητα. Και θα υμνούμε τον Αλλάχ γι’ αυτό», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η Άγκυρα είχε ειρωνευτεί την Δαμασκό τον Ιανουάριο, όταν είχε σημειωθεί η πρώτη ισραηλινή επιδρομή κατά της Jamraya με τον υπουργό Εξωτερικών Αhmet Davutoglu να διερωτάται γιατί ο συριακός στρατός δεν αντέδρασε, λέγοντας χαρακτηριστικά «γιατί δεν πέταγαν κανένα χαλίκι;».


 πηγή: strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου