Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

27 Μαΐου 2013
Αυτά είναι τα 29 πιο υγιεινά τρόφιμα του πλανήτη!!!
Ο ακόλουθος 'κατάλογος υγιών τροφίμων' αποτελείται από 29 τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να σας προκαλέσουν ένα 'θρεπτικό σοκ' καθώς επίσης να μειώσουν, σύμφωνα με μελέτες, τον κίνδυνο για μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Μαζί με κάθε μια από τις περιγραφές προτείνεται και ένας τρόπος ενσωμάτωσης αυτών των τροφίμων στο διαιτολόγιό σας.




Βερίκοκα
η βήτα-καροτίνη βοηθάει στην αποτροπή των ζημιών που προκαλούν οι ελέυθερες ρίζες και προστατεύει τα μάτια. Το σώμα μετατρέπει επίσης τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α, που μπορεί να βοηθήσει στην απόκρουση μερικών καρκίνων, ειδικά του δέρματος. Ένα βερίκοκο έχει 17 θερμίδες, 0 λίπος, 1 γραμμάριο ίνας. Τρώγονται αποξηραμένα ή εάν προτιμάτε φρέσκα. Αγοράστε τα όταν είναι ακόμα σκληρά διότι μόλις μαλακώσουν χάνουν μερικές από τις θρεπτικές ουσίες.




Αβοκάντο
Το περιεχόμενο ελαϊκό οξύ, ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ, βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και βελτιώνει τα επίπεδα των HDL. Επιπρόσθετα περιέχει σημαντικές ποσότητες ινών. Μια φέτα έχει 81 θερμίδες, 8 γραμμάρια λίπους και 3 γραμμάρια ίνας. Δοκιμάστε μερικές φέτες αβοκάντο αντί για μαγιονέζα στα σάντουιτς.
Δείτε: Η διατροφική αξία και χρήσεις του αβοκάντο.




Σμέουρα
To περιεχόμενο ελαγικό οξύ, βοηθά στην αναστολή της αύξησης καρκινικών κυττάρων. Αυτό το είδος μούρων περιέχουν επίσης βιταμίνη C και υψηλά επίπεδα φυτικών ινών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα φλυτζάνι έχει μόνο 60 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους και 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Συνδυάζεται με γιαούρτι.



Μάνγκο
Ένα μέτριο μάνγκο περιέχει 57mg βιταμίνης C, σχεδόν ολόκληρη την συνιστώμενη καθημερινή δόση σας. Αυτή η αντιοξειδωτική ένωση βοηθάει στην αποτροπή της αρθρίτιδας βοηθάει στην γρήγορη επούλωση πληγών και την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μάνγκο περιέχουν περισσότερες από 8.000 IU βιταμίνης Α (ως βήτα-καροτίνη). Ένα μάνγκο έχει 135 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους και 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Κόψτε και σερβίρετε επάνω σε πράσινα φύλλα. Θα πετύχετε η σαλάτα σας να μοιάζει με επιδόρπιο!





Κανταλούπε (είδος πεπονιού)
Περιέχει βιταμίνη C (117 mg σε μισό πεπόνι, σχεδόν δύο φορές περισσότερη την συνιστώμενη καθημερινή δόση) και βήτα-καροτίνη. Και οι δυο ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπρόσθετα, μισό πεπόνι περιέχει 853 mg καλίου - σχεδόν δύο φορές περισσότερο απ' ό,τι μια μπανάνα, η οποία βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος. Μισό πεπόνι έχει 97 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Κόψτε το σε κύβους, ψύξτε τους και σπάστε τους στο μπλέντερ δημιουργώντας κάτι σαν παγωτό ή γρανίτα.




Χυμός των βακκινιών (cranberries)
Βοηθάει στην μείωση των μολύνσεων με την αναστολή της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων. Ένα φλυτζάνι έχει 144 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους και 0 γραμμάρια φυτικών ινών. Για να φτιάξετε ένα νόστιμο αναψυκτικό αγοράστε 100% συμπυκνωμένο χυμό και χρησιμοποιήστε τον για να δώσετε γεύση σε νερό χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.
Δείτε περισσότερα για τα βακκίνια και τις θαυμαστές τους ιδιότητες!


Ντομάτα Το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι οι τομάτες μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του εντέρου στο μισό εάν καταναλώνονται καθημερινά. Μια τομάτα έχει 26 θερμίδες, 0 λίπος και 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Καταναλώνετε φέτες τομάτας με ελαιόλαδο, διότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν τρώγεται με λίπος





Σταφίδες
Αυτοί οι 'μικροί πολύτιμοι λίθοι' είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, η οποία βοηθά το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς λειτουργία προβληματική σε πολλές γυναίκες. Μισό φλυτζάνι σταφίδες περιέχει 218 θερμίδες, 0 λίπος και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Καταναλώνετε τις με δημητριακά σαν πρωϊνό. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα τις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση




Σύκα Αποτελούν καλή πηγή καλίου και φυτικών ινών, περιέχουν επίσης βιταμίνη B6, η οποία εμπλέκεται στις διαδικασίες παραγωγής της σεροτονίνης που εμπλέκεται με τη σειρά της σε διαδικασίες ελέγχου της διάθεσης. Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και παρεμποδίζει τη διατήρηση της σπαργής των κυττάρων. Για όσες γυναίκες αντισυλλυπτικά χάπια καλό είναι να καταναλώνουν σύκα για να αναπληρώνουν τη χαμένες ποσότητες βιταμίνης Β6. Ένα σύκο έχει 37 έως 48 θερμίδες, 0 λίπος και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα φρέσκα σύκα όπως και τα αποξηραμένα είναι εύγευστα και καταναλώνονται πολύ ευχάριστα






Λεμόνια
Το λιμονένιο, οι φουροκουμαρίνες και η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου. Μια 'σκελίδα' περιέχει 2 θερμίδες, 0 λίπος και 0 φυτικές ίνες. Αγοράστε τα και χρησιμοποιήστε τα για να προσδώσετε άρωμα και γεύση στις σαλάτες, τα ψάρια, τα φασόλια και τα λαχανικά χωρίς την έγνοια των θερμίδων.
Δείτε περισσότερα για το λεμόνι και τις εκπληκτικές του ιδιότητες!!




Κρεμμύδια
Η περιεχόμενη κερκετίνη είναι ένα από τα ισχυρότερα φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες παρουσιάζουν ότι βοηθά στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου. Ένα φλυτζάνι τεμαχισμένα κρεμμύδια έχει 61 θερμίδες, 0 λίπος και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια για μέγιστη φυτο-προστατευτική δράση ή εάν δεν σας αρέσει να 'κλαίτε' μαράνετέ τα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετέ τα με ρύζι ή με άλλα λαχανικά.






Αγκινάρες
Αυτά τα ασυνήθιστα λαχανικά περιέχουν την ένωση σιλιμαρίν, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος. Επιπρόσθετα το υψηλό ποσοστό των φυτικών ινών βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Μια μέση αγκινάρα έχει 60 θερμίδες, 0 λίπος και 7 γραμμάρια φυτικών ινών. Αχνίστε τις πάνω από νερό που βράζει για 30-40 λεπτά και περιχύστε τις με λεμόνι. Βγάλτε ένα ένα τα φύλλα και φάτε το σαρκώδες τμήμα της βάσης τους. Όταν φτάσετε στην καρδιά, έχετε βρεί το καλύτερο τμήμα!. Γευτείτε τις και ωμές.





Πιπερόριζα - Τζίντζερ
Οι ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των τζιντζερολών (gingerols) μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των ημικρανιών και τον πόνο από την αρθρίτιδα με την παρεμπόδιση ορισμένων προσταγλαδινών. Ένα κουταλάκι του γλυκού του φρέσκιας πιπερόριζας έχει μόνο 1 θερμίδα, 0 λίπος και 0 φυτικές ίνες. Ξεφλουδίστε τη σκληρή καφετιά εξωτερική επιφάνεια (δέρμα) ψιλοκόψτε μια ποσότητα στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα που μαγειρεύτετε.





Μπρόκολο
H ίνδολ-3-καρβινόλη και το σουλφοραφάνιο που περιέχονται στο μπρόκολο βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Το μπρόκολο έχει επίσης βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη. Ένα φλυτζάνι τεμαχισμένο μπρόκολο έχει 25 θερμίδες, 0 λίπος και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Μην ψήνετε πολύ τα μπρόκολα. Αντίθετα αχνίζετέ τα ελαφριά στον ατμό για να διατηρούν τις θρεπτικές τους ουσίες. Στίψτε ένα φρέσκο λεμόνι από πάνω και δοκιμάστε.





Σπανάκι

Η περιεχόμενη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καρωτινοειδή και οι 2 ενώσεις, βοηθούν στην προστασία των ματιών ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ανθρώπων. Μάλιστα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι με συστηματική κατανάλωση βοηθά στην μη εκδήλωση κάποιων σημείων γήρανσης. Ένα φλυτζάνι σπανάκι έχει 7 θερμίδες, 0 λίπος και 1 γραμμάριο φυτικών. Προσθέστε τα φύλλα στη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και σκόρδο






Κινεζικό λάχανο (Bok Choy)
Περιέχει ενώσεις που βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του στήθους. Επίσης τα ινδόλια και οι ισοθειανικές ενώσεις χαμηλώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων και άρα βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Ένα φλυτζάνι θα σας δώσει επίσης 158mg του ασβεστίου (16 τοις εκατό της καθημερινής συνιστώμενης απαίτησής σας) για να βοηθήσει, να κτυπήσει την οστεοπόρωση. Ένα φλυτζάνι έχει 20 θερμίδες, 0 λίπος και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Τεμαχίστε τα πράσινα τμήματα και τους χυμώδης άσπρους μίσχους και σωτάρετέ τα ελαφρά πρίν το σερβίρισμα.
Και το γνωστό μας λάχανο είναι εξίσου υγιεινό!




Κολοκύθα
Η (χειμερινή) κολοκύθα έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο της μήτρας. Ένα φλυτζάνι έχει 80 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους και 6 γραμμάρια φυτικών ινών. Κόψτε και βγάλτε τους όποιους σπόρους υπάρχουν και ψήστε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, κατόπιν πασπαλίστε με κανέλα.



Κάρδαμο Περιέχει σημαντικές ποσότητες βήτα-καροτίνης και βιταμινών C και Ε. Βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στον κόλπο. Ένα φλυτζάνι έχει περίπου 4 θερμίδες, 0 λίπος και 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Μην μαγειρέψετε αυτά τα λαχανικά αλλά χρησιμοποιήστε τα για να διακοσμήσετε σάντουιτς ή να προσθέσετε μια πικάντικη γεύση στη σαλάτα.




Σκόρδο
Οι ενώσεις θείου που δίνουν στο σκόρδο την πικάντικη γεύση μπορεί επίσης να μειώσει την LDL χοληστερόλη, να χαμηλώσει την πίεση του αίματος και να μειώσει ακόμη και τον κίνδυνό για τον καρκίνο του στομάχου και του εντέρου. Ένα 'κεφάλι' περιέχει 4 θερμίδες, 0 λίπος και 0 φυτικών ινών. Ψήστε ένα ολόκληρο κεφάλι για 15 έως 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γλυκάνει αλείψτε το στο ψωμί αντί για βούτυρο.




Κινόα (Chenopodium quinoa wild)
Μισό φλυτζάνι μαγειρευμένο quinoa έχει 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σιτάρι, συν σίδηρο, ριβοφλαβίνη και μαγνήσιο. Μισό φλυτζάνι έχει 318 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Προσθέστε στη το στη σούπα για αύξηση πρωτεϊνών.(Σημείωσις: Το κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική και ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και το καλαμπόκι. Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη θρεπτική του αξία και για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Το κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, φώσφορο, έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς με τη διαφορά ότι πρώτα το ζεματίζουμε και το ξεπλένουμε. Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα συστατικό που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Βράζεται σε διπλάσια ποσότητα νερού).




Σιτάρι
Ένα κουτάλι της σούπας σας δίνει περίπου 7% της καθημερινής συνιστώμενης δόσης μαγνησίου. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε. Ένα κουτάλι της σούπας περιέχει 27 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους και 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Φάτε το με γιαούρτι, φρούτα ή δημητριακά




Φακές
Μισό φλυτζάνι περιέχει μεγάλη συγκέντρωση ισοφλαβονών που μπορούν να εμποδίσουν τους καρκίνους που προκαλούνται από αυξημένες συγκεντρώσεις οιστρογόνων (π.χ. καρκίνος του μαστού), συν το ότι περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς και 9 γραμμάρια πρωτεΐνών. Μισό φλυτζάνι περιέχει 115 θερμίδες, 0 λίπος και 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι ισοφλαβόνες είναι ανθεκτικές στην επεξεργασία οπότε μπορείτε να τις αγοράσετε σε διάφορες επεξεργασμένες μορφές. Πάρτε τις στη δουλειά για ένα πρωτεϊνούχο μεσημεριανό γεύμα.




Φυστίκια

Μελέτες δείχνουν ότι τα φυστίκια, που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθένειες της καρδιάς σε ποσοστό 20%. Μια ουγγιά έχει 166 θερμίδες, 14 γραμμάρια λίπους και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Κρατάτε ένα πακέτο φυστίκια στην τσάντα σας, την τσάντα γυμναστικής ή το πορτοφόλι σας για ένα πρωτεϊνούχο φαγώσιμο μετά από εξαντλητική εργασία, κολατσιό ή δείπνο.



Φασόλια pinto Μισό φλυτζάνι περιέχει περισσότερα από 25% της καθημερινής απαίτησης φολικού οξέος, που βοηθάει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Mισό φλυτζάνι (κονσέρβα) έχει 103 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους και 6 γραμμάρια φυτικών ινών.


Γάλα
Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2) είναι παράγοντας που συμβάλλει στην καλή όραση και μαζί με την βιταμίνη Α βοηθάνε στην βελτίωση εκζεμάτων και αλλεργιών. Επιπρόσθετα προσλαμβάνετε ασβέστιο και βιταμίνη D. Ένα φλυτζάνι έχει 86 θερμίδες, 0 λίπος και 0 φυτικές ίνες. Οι απόψεις για το γάλα διίστανται: Γάλα ή Δηλητήριο;


Γιαούρτι Οι καλλιέργειες βακτηρίων προλαμβάνουν τις μολύνσεις από ζύμες ενώ το περιεχόμενο ασβέστιο ενισχύει τα οστά. Ένα φλυτζάνι έχει 155 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια φυτικών ινών. Αγοράστε τον τύπο του γιαουρτιού που σας αρέσει (άσπρο γιαούρτι) και προσθέστε φρούτα κρατώντας θερμίδες και ζάχαρη χαμηλά. Εάν είστε αλεργικός στη λακτόζη, μην φοβάστε το γιαούρτι.



Οστρακόδερμα (μαλάκια, μύδια)
Περιέχουν βιταμίνη B12 για την υποστήρίξη των νευρικών και των εγκεφαλικών λειτουργούν, σίδηρο και τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο και κάλιο. Τρεις ουγγιές έχουν 126 έως 146 θερμίδες, 2 έως 4 γραμμάρια λίπους και 0 φυτικών ινών.


Σολομός Τα ψάρια που ζουν σε κρύα ύδατα όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος είναι πολύ καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείώση του κινδύνου καρδιακής ασθένειας. Μια μερίδα 3 ουγγιών (μαγειρεμένης) έχει 127 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους και 0 φυτικών ινών. Μαρινάρετε τα φιλέτα με πιπερόριζα και ψήστε έως ότου τα ψάρια ξεφλουδίζουν εύκολα.


Καβούρι Μεγάλη πηγή βιταμίνης B12 και ψευδάργυρου για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μερίδα 3 ουγγιών έχει 84 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους και 0 φυτικών ινών. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή του σούσι.
www.agrool.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου