Τρίτη 16 Απριλίου 2013

16 Απριλίου 2013

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!!! Απανωτές εκρήξεις στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης!!! (PHOTOS+VIDEO)
Τον τρόμο και τον πανικό έσπειρε η συντονισμένη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης και η οποία είχε σαν συνέπεια τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε δίπλα στη γραμμή τραυματισμού, ενώ η δεύτερη ακολούθησε δευτερόλεπτα μετά και μόλις λίγα μέτρα μακριά, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη επίθεση, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, όπως μετέδωσε το CNN, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ( με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ένα από τα θύματα είναι ένα 8χρονο παιδί) και άλλοι 28 τραυματίστηκαν σημειώνοντας ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα «ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών που οδήγησαν σε σοβαρές σωματικές βλάβες».
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πληροφορίες που μεταδίδουν άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 100 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι ακρωτηριασμένοι και σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.
Λίγο μετά τις 23.30 (ώρα Ελλάδος) πηγές από την αστυνομία και το FBI επιβεβαίωναν το γεγονός ότι πρόκειται για βομβιστικές επιθέσεις, ενώ, οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης αναφέρουν ότι λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας συμπλήρωσε, ακόμη, ότι σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη στη βιβλιοθήκη JFK, ωστόσο, αργότερα αποδείχθηκε ότι τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονται και η έκρηξη στη βιβλιοθήκη προήλθε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι δεν έχουν βρεθεί άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε διάφορα σημεία της πόλης.
Εκλεισε το αεροδρόμιο της Βοστόνης, εκκενώθηκε το Harvard
Σε ισχύ τέθηκαν προσωρινοί περιορισμοί των πτήσεων στη Βοστόνη, έχει εκκενωθεί το πανεπιστήμιο Ηarvard ενώ αυστηρά είναι τα μέτρα της ασφαλείας σε όλους τους δημόσιους χώρους των μεγαλουπόλεων των ΗΠΑ.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως έκλεισε και  το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην πόλη ώστε να αποφευχθεί πιθανή ασύρματη πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών.
Ομπάμα: Οι ένοχοι θα συλληφθούν και θα λογοδοτήσουν
Στο σύντομο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην πόλη της Βοστόνης και τις οικογένειες των θυμάτων ξεκαθάρισε ότι οι αμερικανικές αρχές θα βρουν τους ενόχους και θα τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν.
O πρόεδρος, μιλώντας από το Λευκό Οίκο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς του κατοίκους της πόλης και ανέφερε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του βρίσκονται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων.
«Σας διαβεβαιώνω ότι θα διερευνήσουμε εκ βαθέων την υπόθεση και ο ένοχος ή οι ένοχοι θα συλληφθούν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» ήταν το μήνυμα του προέδρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν καμία πληροφόρηση ή ενδείξεις για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση.
Τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι η πόλη της Βοστόνης και οι κάτοικοί της είναι σκληροί και περήφανοι, θα αντεπεξέλθουν και θα ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση και πρόσθεσε ότι σε τέτοιες στιγμές δεν υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί παρά μόνο Αμερικανοί και το έθνος είναι και πρέπει να μείνει ενωμένο.
Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα είναι ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά λέξεις όπως «τρομοκράτες», «τρομοκρατική επίθεση» και γενικά ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, κάτι που έκαναν νωρίτερα και άλλοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους.
Το γεγονός, μάλιστα, σχολίασαν με έκπληξη και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ενημερωθεί για το συμβάν από τον διευθυντή του FBI, Μπομπ Μιούλερ και την επικεφαλής του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας,Τζάνετ Ναπολιτάνο.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Ομπάμα ζήτησε «ενεργή διερεύνηση και αντιμετώπιση του περιστατικού στη Βοστώνη», καθώς και συνεχή συντονισμό των κρατικών πολιτειακών παραγόντων με τους τοπικούς αξιωματούχους στη Βοστόνη.
«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στην γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Ομπάμα ενημερώθηκε για τις εκρήξεις που προκάλεσαν τουλάχιστον δύο νεκρούς και 23 τραυματίες, σύμφωνα με την Αστυνομία της Βοστόνης, και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές. Οι αρχές, μάλιστα, βρίσκονται σε επιφυλακή και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.
Μπάιντεν: Οι προσευχές μας στους ανθρώπους της Βοστόνης
Πριν το διάγγελμα του προέδρου η αμερικανική αντιπροεδρία έκανε λόγο για «βομβιστικές επιθέσεις» επβεβαιώνοντας και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι οι ΗΠΑ δέχθηκαν νέα επίθεση δώδεκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ενώ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι προσευχές μας απευθύνονται στους ανθρώπους στη Βοστόνη που τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές εκρήξεις».
Λίγο αργότερα, στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης του μαραθωνίου στο facebook αναρτήθηκε μία ανακοίνωση η οποία επίσης αναφέρεται σε βομβιστική ενέργεια. «Δύο βόμβες εξεράγησαν κοντά στην γραμμή του τερματισμού του σημερινού μαραθωνίου δρόμου της Βοστόνης. Εργαζόμαστε από κοινού με τις Αρχές εφαρμογής του νόμου ώστε να αντιληφθούμε τί ακριβώς συνέβη», αναφέρεται στο κείμενο.
Στην περιοχή ξενοδοχείου κοντά στη γραμμή τερματισμού σημειώθηκαν οι εκρήξεις
«Εγινε τουλάχιστον μια έκρηξη, η αστυνομία, η πυροσβεστική και η υπηρεσία πρώτων βοηθειών έσπευσαν στην περιοχή. Δεν έχουμε καμία ένδειξη για το πόσοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί» δήλωσε μια εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Βοστόνης.
Οι νικητές είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ χιλιάδες άλλοι δρομείς εξακολουθούσαν ακόμη να τρέχουν στην διαδρομή του Μαραθωνίου.
Μετά τις εκρήξεις επικράτησε χάος, με συμμετέχοντες του Μαραθωνίου και το κοινό να ξεσπούν σε κλάματα και να τρέχουν αιμόφυρτοι προς διάφορες κατευθύνσεις.
Οι εικόνες της τηλεόρασης έδειξαν τον καπνό τα ασθενοφόρα και την αστυνομία κοντά στη γραμμή του τερματισμού, όπου οι θεατές παρακολουθούσαν από τις κερκίδες.
Σύμφωνα με τη Chicagotribune η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον αριθμό 637 της Boylston Street, ενώ το FoxNews μεταδίδει ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του ξενοδοχείου «Fairmount Copley Plaza Hotel», το οποίο βρίσκεται κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης.
Αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στο NBC ανέφεραν ότι αφού άκουσαν τις δύο εκρήξεις είδαν καπνό να βγαίνει από ένα κτίριο δίπλα στη δημοτική βιβλιοθήκη της Βοστώνης.
Στο σημείο, όπως αναφέρουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχουν σπεύσει οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ενώ ο χώρος γύρω από το ξενοδοχείο, όπου πιθανότατα σημειώθηκε η έκρηξη έχει αποκλεισθεί.
Στο σημείο στήθηκαν αυτοσχέδιες τέντες με γιατρούς που προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.







www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου