Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

«Όποιος δεν έχει κρίση, αφήνεται στο έλεος άλλων»

Νίκος Λυγερός - Όποιος δεν έχει κρίση, αφήνεται στο έλεος άλλων
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Γιώργο Κιούση, Ελευθεροτυπία 3/3/13.

«Η ευφυΐα είναι η σύζυγος, η φαντασία είναι η ερωμένη και η μνήμη είναι η υπηρέτρια» συνήθιζε να λέει ο Βικτόρ Ουγκό. Για τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, «ιδιοφυΐα ίσως είναι η δυνατότητα να πεις κάτι πολύ βαθυστόχαστο με απλό τρόπο».
Τι κρύβεται πίσω από ένα ταπεινά διατυπωμένο βιογραφικό; Στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας  στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

Πολυπράγμων


Ένας πολυτάλαντος 42χρονος, Βολιώτης στην καταγωγή, με ένα σωρό αριθμητικές υπεροχές: δημιουργός πολλών γνωστών τεστ ευφυΐας, όπως τα G-test, Eureka Test και Archimedes Test, ιδρυτής της οργάνωσης «The Pi Society» στην οποία εγγράφονται όσοι το IQ τους ξεπερνά το 176, ειδικός καθηγητής προικισμένων παιδιών, τεχνικός διερμηνέας, ζωγράφος, ποιητής, σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων. Ο Νίκος Λυγερός μας μιλά για τη χαρισματικότητα, τη μετριότητα, την εξουσία, την κρίση, τη στρατηγική.

Πώς θα ζωγραφίζατε την εποχή μας;

- Θα έβαζα ένα λευκό σταυρό πάνω στο γκρίζο της μιζέριας και θα έβαφα μ' ένα απέραντο γαλάζιο τον ελληνικό λαό για να δει τον ήλιο της Δικαιοσύνης.

Με ποια θεατρική παράσταση ταιριάζει το σημερινό σκηνικό της χώρας μας;

- «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ.

Σε εποχές μέτριων αναστημάτων πώς νιώθει κάποιος με IQ 189;

- Πάντα με τον ίδιο τρόπο, διότι η μετριότητα μας αφήνει αδιάφορους. Σημασία δεν έχουν οι πολλοί που είναι λίγοι, αλλά οι λίγοι που είναι σπάνιοι και που πράττουν το πρέπον έργο για την πατρίδα και την ανθρωπότητα μέσω του χρόνου.

Λένε ότι το μεγαλύτερο πάθος σας είναι το Κυπριακό...

- Το Κυπριακό είναι ένα από τα πάθη μου.

Ποιον θα θέλατε πρόεδρο στην Κύπρο;

- Θα ήθελα κάποιον που είναι νεκρός, αλλά στη θρησκεία μας μόνο ένας έχει την ικανότητα να επανέλθει, κατά συνέπεια δεν περιμένω τίποτα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τον κυπριακό λαό, μόνο με την ανάγκη.

Επιμένετε στο ότι η βλακεία είναι η κυριαρχία της μάζας;

- Δεν υπάρχει λόγος να επιμένω, η απασχόλησή μας αρχίζει από τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι και μετά, διότι αφορά αποκλειστικά το παρελθόν και το μέλλον και ποτέ το παρόν.

Εξουσία και ουσία

Την ευφυΐα τη φοβάται η εξουσία;

- Η εξουσία όταν είναι ανίκανη φοβάται την ουσία που είναι ο πυρήνας της σκέψης, κατά συνέπεια απαγορεύει τη νοημοσύνη και αυτό είναι διαχρονικό, η αλλαγή, η πολιτική δεν αλλάζει τίποτα, γι' αυτό και συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας.

Θεωρείτε ευφυείς όσους διαφεντεύουν τις τύχες μας σήμερα;

- Όποιος δεν έχει κρίση ποντάρει στην τύχη και αφήνεται στο έλεος των άλλων. Εμείς απλώς ακολουθούμε το νοητικό σχήμα του Καζαντζάκη και κατά συνέπεια λειτουργούμε μόνο στο πλαίσιο της ανάγκης, όπου δεν υπάρχει κανείς αφέντης, μόνο ελεύθεροι άνθρωποι.

Ποια προσωπικότητα θαυμάζετε και γιατί;

- Δεν θαυμάζω μία, αλλά τους σπάνιους. Ο Αρχιμήδης, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Αϊνστάιν είναι ανθρώπινα μοντέλα - ιδιοφυΐες που δημιούργησαν με το έργο τους την πραγματικότητά μας, διότι κατάφεραν να μετατρέψουν το αδιανόητο σε ουτοπία, αυτή σε όραμα, το οποίο με την πράξη τους έγινε ο κόσμος μας. Κανένας απ' αυτούς δεν ήταν εγκλωβισμένος μέσα στην κοινωνία του, ήταν όλοι ελεύθεροι, διότι είχαν αποφασίσει να εργαστούν για όλη την ανθρωπότητα μέσω του μοντέλου του ελληνισμού και του ουμανισμού.

Υπάρχει μαθηματικό μοντέλο για να βγούμε από την κρίση;

- Το μαθηματικό μοντέλο υπάρχει και έχει νόημα με την έννοια ότι δεν παραμένει θεωρητικό και εφαρμόζεται στην Ελλάδα μας. Σημασία δεν έχει όμως η μορφοκλασματική ανάλυση, η θεωρία των συνόλων μερικής διάταξης και η θεωρία παιγνίων, αλλά το τι προτείνουν όταν αναλύουμε αυτά τα μαθηματικά, και το αποτέλεσμα είναι απλό: αξιοποίηση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Λαός της μνήμης»

Ως στρατηγικός αναλυτής, πιστεύετε ότι το στρατηγικό μας βάθος είναι ο χρόνος;

- Δεν ήμασταν ποτέ ένας λαός του χώρου, γι' αυτό και ο Ελληνισμός είναι κομμάτι του χρόνου. Είμαστε ένας λαός της μνήμης και της αντίστασης. Και ξέρουμε εκ των έσω ότι ο χρόνος είναι ο χώρος της αντίστασης. Επινοήσαμε τη στρατηγική, για να αντιμετωπίσουμε ως λίγοι τους πολλούς που ήθελαν να μας κατακτήσουν, να μας καταστρέψουν ή να μας γενοκτονήσουν κι έπειτα από αιώνες είμαστε ακόμα εδώ, γκρινιάρηδες, όπως πάντα, αλλά ζωντανοί και ελεύθεροι, ενώ άλλοι έχουν όχι μόνο πεθάνει αλλά και ξεχαστεί. Έχουμε το βάρος της μνήμης, το σκληρό του ήλιου και το μεγάλο της θάλασσας, αλλά και το στρατηγικό βάθος του χρόνου.

Το μέλλον μας είναι η νοημοσύνη μας;

- Το μέλλον μας ήταν πάντα η νοημοσύνη μας και αυτό το αποδεικνύει το παρελθόν μας. Ένας μικρός λαός που παραμένει ζωντανός, ενώ τον πολιορκούν μεγάλες δυνάμεις και αυτοκρατορίες, δεν μπορεί να είναι λίγος, πρέπει να είναι σπάνιος. Και αυτή η σπανιότητα προέρχεται από τη νοημοσύνη μας, γιατί δίχως αυτή δεν θα είχαμε προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα, ενώ ξέρετε ότι όπου και αν κοιτάξετε θα βρείτε κομμάτια μας. Και ο λόγος είναι απλός: ανθρωπότητας δώρο, ο Ελληνισμός!
Τρέλα είναι απλά μια άλλη μορφή της συνείδησης


ΠΗΓΗ:   http://himaira.blogspot.com/2013/03/blog-post_1494.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου