Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Κάνε τον Η/Υ σου να δουλεύει σαν καινούργιος




Νευριάζεις κάθε φορά που κολλάει ο υπολογιστής σου;

Θέλεις να τον πετάξεις στα σκουπίδια και να αγοράσεις καινουργιο αλλά σκέφτεστε τα χρήματα; 

Νομίζεις ότι χρειάζεσαι επειγόντως επίσκεψη στον τεχνικό;

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για τη συντήρηση του υπολογιστή σου και ίσως γλιτώσεις μερικά έξοδα.1) Καθαρισμός από σκόνες

Η σκόνη που μαζεύεται στο εσωτερικό του κουτιού αποτελεί ένα σοβαρό λόγο να υπολειτουργεί το pc μας.
Έτσι, επιβάλλεται μια φορά το εξάμηνο / χρόνο να φροντίζουμε να καθαρίζουμε το εσωτερικό του pc μας ώστε να το βοηθάμε να ανασαίνει.

- Πρώτα αποσυνδέστε το pc από την τροφοδοσία ρεύματος και ανοίξτε το κουτί.

- Απομακρύνετε προσεκτικά το μεγάλο όγκο σκόνης χρησιμοποιώντας κάποιο προϊόν με πεπιεσμένο αέρα (κάτι σαν σπρέι αέρα) που θα βρείτε σε καταστήματα με Η/Υ. Ειδάλλως χρησιμοποιήστε κομπρεσέρ αέρα ή ηλεκτρική σκούπα.

- Αφού απομακρύνετε τον μεγάλο όγκο σκόνης χρησιμοποιήστε κάποιο πινέλο για να "ξεκολλήσετε" κομμάτια σκόνης από δύσκολα σημεία όπως επεξεργαστής, ανεμιστηράκια κλπ.

- Φροντίστε να καθαρίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα την ψήκτρα του επεξεργαστή. Χωρίς απότομες κινήσεις και βιαστικά.

Δείτε τα παρακάτω βοηθητικά βίντεο





2) Ελέγξτε / διορθώστε το σκληρό δίσκο από σφάλματα (Check Disk)

- Ανοίξτε ένα παράθυρο Command Prompt κάνοντας κλικ στο κουμπί "Start/Εκκίνηση" (κάτω αριστερά), και στο πεδίο "Αναζήτηση/Search" γράψτε "cmd" και πατήστε enter (ή πηγαίνετε "Start/Εκκίνηση", "Προγράμματα/All Ptograms", "Βοηθήματα/Accessories" και "Command Promtp").

- Στο παράθυρο Command Prompt που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε "chkdsk C: /r /f" (όπου C: το γράμμα του δίσκου σας) και πατήστε enter.



Αν σας βγάλει κάποιο μήνυμα για να γίνει ο έλεγχος στην επόμενη εκκίνηση του υπολογιστή πατήστε "ν"(ναι)/"y"(yes).



Eπανεκκινήστε τον υπολογιστή.

Ο έλεγχος θα αρχίσει πρίν μπείτε στα Windows και ίσως διαρκέσει κάποια/ες ώρα/ώρες γι'αυτό αφήστε το pc ανοιχτό ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

***Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία γιά κάθε σκληρό δίσκο σας, αλλάζοντας στην εντολή "chkdsk C: /r /f" το γράμμα "C", με το γράμμα που αντιστοιχεί στο δίσκο σας π.χ. "D".


3) Διαγράψτε προσωρινά αρχεία του λειτουργικού και των browsers (temporarily files / ιστορικό / μνήμες cache / cookies)

Καλό είναι κατά καιρούς να διαγράφουμε τα προσωρινά αρχεία του λειτουργικού (Windows) και των browsers (mozilla, internet explorer, chrome) γιατί τις περισσότερες φορές εκεί μέσα κρύβονται ιοί, malwares, spywares και κακόβουλα λογισμικά τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά με ένα απλό antivirus και ευθύνονται κυρίως για τυχόν κολλήματα/lagαρίσματα του συστήματος μας είτε στο σερφάρισμα είτε σε άλλες διεργασίες που εκτελούμε.

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά από αυτό το βήμα θα χάσετε τυχόν αποθηκευμένους κωδικούς και ιστορικό ιστοσελίδων που έχετε στον browser σας (Mozilla, Internet explorer, Chrome).

Κατεβάστε το πρόγραμμα CCleaner.

- Κάντε το εγκατάσταση.

Άν είναι ανοιχτός κάποιος browser (Mozilla, Chrome, Internet explorer) κλείστε τον.

Ανοίξτε το πρόγραμμα "CCleaner" και στην πρώτη οθόνη πατήστε "Analyze" και κατόπιν "Run Cleaner".

- Επιβεβαιώστε με "Ναι" για διαγραφή αν σας ρωτηθεί.

Επαναλάβετε άλλη μια φορά.


4) Έλεγχος με πρόγραμμα antivirus

Το antivirus είναι πρόγραμμα απαραίτητο σε κάθε υπολογιστή. Μας βοηθάει να κρατάμε τον υπολογιστή μας "καθαρό" από κακόβουλα λογισμικά. Δηλαδή ιούς.
Πρέπει να το κρατάτε ενημερωμένο με τις τελευταίες ενημερώσεις και να κάνετε "Full Scan" (Πλήρη σάρωση) του υπολογιστή για ιούς. Αν βαριέστε να περιμένετε τόσες ώρες που διαρκεί μπορείτε να το αφήσετε π.χ. ένα βράδυ ανοιχτό ή πρίν φύγετε για τη δουλειά.

Αν δεν έχετε antivirus ή έχει λήξει αυτό που έχετε, μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο δωρεάν από το internet:


**Προσοχή: Αν θέλετε να εγκαταστήσετε κάποιο καινούργιο antivirus βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει πρώτα απεγκατάσταση/uninstall το ήδη υπάρχον.

Αφού τελειώσετε με την "εγκατάσταση/install" του Antivirus φροντίστε να κάνετε "Update/ενημέρωση" και κατόπιν "Full Scan" του συστήματός σας.


5) Έλεγχος με προγράμματα Antispyware / Antimalware

Τα πιό συνηθισμένα "είδη ιών" που εισβάλουν στον υπολογιστή μας ακόμα και με απλό σερφάρισμα είναι τα λεγόμενα Spywares και Malwares τα οποια δεν γίνονται αντιληπτά από τα κοινά antivirus.
Πλέον είναι οι πιο συχνές "απειλές" που εντοπίζουμε στο σύστημά μας.

Αν παρατηρείτε κάποιο "κόλλημα" ή lagαρισμα κατά τη διάρκεια του browsing στο internet είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται κάτι τέτοιο.

Για να ελέγξουμε και να απαλλαγούμε από αυτού του είδους τις "απειλές" πρέπει να έχουμε και τα κατάλληλα προγράμματα τα οποία βρίσκουμε δωρεάν στο διαδίκτυο. Τα καλύτερα από αυτά είναι τα εξής:



Προτείνουμε να κατεβάσετε και τα τρία από αυτά. Δεν υπάρχει περιορισμός ως πρός την παράλληλη χρήση τους.

Αφού τα εγκαταστήσετε κάντε "Ενημέρωση / Update" και τρέξτε "Πλήρη σάρωση / Full Scan" του συστήματος.

Εφόσον βρεθούν απειλές επιλέξτε να τις απομακρύνετε.

 

6) Ενημέρωση των Windows / Windows update

Φροντίστε να εγκαθιστάτε τις τελευταίες ενημερώσεις/updates των Windows ώστε να εξασφαλίζετε την απαράμιλλη λειτουργία του λειτουργικού συστήματος:

Πηγαίνετε "Εκκίνηση/Start", "Πίνακας Ελέγχου/Control panel", "Σύστημα και ασφάλεια/System and security" και "Ενημέρωση των Windows/Windows update".

Πατήστε "Έλεγχος για ενημερώσεις/Check for updates", περιμένετε λίγο και κατόπιν ακολουθήστε την διαδικασία εγκατάστασης.














Γιώργος Φ. από Rafailhellas.com Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου