Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



 Του Μάνου Χατζηγιάννη

Στάχτη στα μάτια κλήρου και λαού επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση και να δείξει πως δήθεν έχει ενσκύψει πάνω από τα προβλήματα της Εκκλησίας.
Η κίνηση-ματ του Αρχιεπισκόπου με το Χριστουγεννιάιτκο μήνυμά του, όπως πρώτο το «Αγιορείτικο βήμα» είχε αποκαλύψει, στρίμωξε το Μαξίμου.
Από τότε όμως έχουν περάσει δύο μήνες περίπου και το αίτημα του Αρχιεπισκόπου για άρση των εμποδίων από πλευράς Πολιτείας προκειμένου να διαθέσει η Εκκλησία τη γη της σε όσους θέλουν να την καλλιεργήσουν δεν ικανοποιήθηκε από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Αντ΄αυτού η κυβέρνηση προκειμένου να μην έχει απέναντί της τον Αρχιεπίσκοπο και την Ελλαδική Εκκλησία εν γένει έχει βάλει μπρος ένα άλλο σχέδιο.

Οι συναντήσεις

Πληθαίνουν οι επαφές εκκλησιαστικών και κυβερνητικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα, αλλά αποτέλεσμα επί της ουσίας δεν υπάρχει. Έτσι η κυβέρνηση από τη μια κερδίζει χρόνο και από την άλλη δείχνει προς τα έξω πως πορεύεται χέρι-χέρι με την Εκκλησία , ιδίως δε σε αυτήν την περίοδο που και ο ΣΥΡΙΖΑ-παρά τα ατοπήματα Κουράκη-έχιει πλησιάσει πολύ στη...Μονή Πετράκη.

Το παιχνίδι των κυβερνώντων, λοιπόν, έχει ως βάση τις τακτικές συναντήσεις. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για παράδειγμα συναντήθηκε δύο φορές ο Αρχιεπίσκοπος με τον Φώτη Κουβέλη.Μια ανεπίσημα και μια επίσημα.  Η “αριστερά της κυβέρνησης" και η “δεξιά του Κυρίου” φαίνεται πως βρήκαν κοινό παρονομαστή στις φιλανθρωπικές ανησυχίες.

Η δράση όμως της Εκκλησίας με τα συσσίτια, τη συλλογή ρούχων και τροφίμων και την κάθε λογής άλλη βοήθεια προς το συνάνθρωπο έχει υποκαταστήσει πλήρως την ανύπαρκτη κυβερνητική πρόνοια. Για την κυβέρνηση όμως όσο η Εκκλησία δρα αποτελεσματικά όσον αφορά στο κοινωνικό έργο, τόσο δε φαίνεται πολύ η παντελής κρατική ανυπαρξία.

Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας συζητήθηκε και σε μια άλλη συνάντηση. Με αφορμή τα “γενέθλια” του κ. Ιερώνυμου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο το δείπνο του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον κ. Σαμαρά μπορεί να έμοιαζε εθιμοτυπικό με μια πρώτη  ματιά πλην όμως υπαγόταν πλήρως στο σχέδιο της κυβέρνησης να έχει...από κοντά την Εκκλησία χωρίς όμως την ίδια στιγμή να ικανοποιεί αιτήματά της.

Τον ίδιο ακριβώς στόχο έχει και η Επιτροπή  για την μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η πρώτη συνάντηση των μελών της Επιτροπής έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αλλά μέχρι εκεί...
Ενδαφέρον έχει πως στην εν λόγω Επιτροπή από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν μεταξύ άλλων :
α)ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στου οποίου τις αρμοδιότητες υπάγεται και το ΣΔΟΕ, που ψάχνει για τα “πλούσια ράσα”
β)Ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης υπέυθυνος για την καρτα του πολίτη και τη νέα ταυτότητα
γ)ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης με αρμοδιότητες τα φωτοβολταΪκά, στα οποία θέλησε να επενδύσει η Εκκλησία.

Ομως στην εν λόγω επιτροπή δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει  προκειμένου να γίνει πράξη η διάθεση και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής γης σε εν δυνάμει αγρότες.

Ολα τα παραπάνω λοιπόν αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθιμένη να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Εκκλησίας αλλά απλώς επιδιώκει να φανεί πως τα μελετά....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου