Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η ομολογία "λάθους" του ΔΝΤ ανοίγει το δρόμο για αλλαγές στο μνημόνιο !

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όσο φέρνουμε αποτελέσματα,τόσο αλλάζουν οι όροι-κοντά η αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση


Την ώρα που το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και η ΔΗΜΑΡ η οποία στηρίζει την κυβέρνηση, ζητούν αλλαγές στο μνημόνιο μετά την επίσημη παραδοχή από το ΔΝΤ ότι έχει υπολογίσει με λανθασμένο τρόπο τις συνέπειες των μέτρων στην οικονομία, πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για “ανοχή” από την τρόικα και δυνατότητα αλλαγής ορισμένων μέτρων, σε περίπτωση που η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη των προβλέψεων.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν θέλουν να ανοίξουν επισήμως κεφάλαιο “επαναδιαπραγμάτευσης” του μνημονίου, διότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε εξαρχής ένα μεγάλο κεφάλαιο συζητήσεων, αλλά και αναγκαίων εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια, πράγμα που, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.
Επισήμαιναν επίσης ότι μπορεί το ΔΝΤ να παραδέχεται το λάθος και να έχει πιο ελαστική στάση, αλλά η η Γερμανία έχει διαφορετική στάση απέναντι στο θέμα.
 

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα το ενδεχόμενο αλλαγών ή ακόμα και παράτασης ορισμένων χρονικών περιθωρίων για την υλοποίηση των στόχων σε περίπτωση που η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη των προβλέψεων.
Για επερχόμενες εξελίξεις και αλλαγή όρων του μνημονίου έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, απαντώντας σε ερώτηση για την παραδοχή της λάθος συνταγής από το ΔΝΤ.
«Χαιρόμαστε που ήρθαν στα λόγια μας . Από το 2010 λέγαμε ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε τότε δεν μπορούσε να βγει. Στη συνέχεια βέβαια, το 2012 έπρεπε να σώσουμε τη χώρα, να μην αφήσουμε να φτάσουμε στην χρεοκοπεία, να μην φτάσουμε στην έξοδο από την ευρωζώνη , στην καταστροφή. Η διαβούλευση είναι συνεχής. Δεν έχει σταματήσει. Και όσο ενισχύεται η διαπραγματευτική μας θέση, και ενισχύεται όσο φέρνουμε αποτελέσματα, αποδεικνύουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, τόσο αλλάζουν οι όροι.
Ένα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Φ.Π.Α. στην εστίαση. Από την αρχή το παλεύουμε με επιχειρήματα και τώρα που ξέρουμε ότι βρίσκεται πολύ κοντά η στιγμή που θα το δεχτούν οι εταίροι μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κεδίκογλου.
Την ίδια ώρα μετά τις έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Φώτης Κουβέλης στην κοπή πίτας της παράταξης του, επανέλαβε ότι «η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να απεξαρτηθεί από τις ρυθμίσεις των μνημονίων» και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη είναι το κρίσιμο μέγεθος.
Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει με συγκεκριμένα αποτελέσματα, μετρήσιμα στην καθημερινή ζωή των πολιτών, να ανταποκριθεί στις ευθύνες που έχει αναλάβει και να αποδείξει ότι η χρονιά αυτή είναι η τελευταία χρονιά των θυσιών.
Την άμεση κατάργηση της εφαρμογής του μνημονίου ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του και
διερωτήθηκε γιατί δεν κάνει κάτι η Κυβέρνηση μετά την παραδοχή του "λάθους" του ΔΝΤ.
«Φτάσαμε στο να παραδέχονται οι δανειστές το λάθος και η κυβέρνηση να επιμένει στο λάθος. Τι άλλο περιμένει η κυβέρνηση για να θέσει θέμα στους εταίρους; Για ποιο λόγο θα πρέπει να συνεχίζουμε την εφαρμογή του λάθους; Επειδή ο κ. Σαμαράς είπε «ουδείς αναμάρτητος; Επειδή δεν θέλει να χαλάσει τη προεκλογική εκστρατεία της κ. Μέρκελ; Και καταδικάζει έναν ολόκληρο λαό, μια ολόκληρη χώρα σε μαρασμό και σε εξευτελισμό, επειδή έχει ο ίδιος αναλάβει την ευθύνη και την ιδιοκτησία του προγράμματος;».
Και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν την έναρξη του πρώτου προσυνεδρίου του κόμματος στην Καβάλα, ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αποτροπής ανάπτυξης της χώρας. «Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει χωρίς μνημόνια και οι Έλληνες μπορούν από μόνοι τους να φέρουν την ανάπτυξη στον τόπο τους», επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου