Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το κάπνισμα αυξάνει αντί να μειώνει το άγχος σύμφωνα με επιστημονική μελέτη



A smoker holds a cigarette in central Sydney on August 15.
Καταρρίφθηκε ακόμη ένας μύθος που συνδέεται με το κάπνισμα: παρά την κοινή αντίληψη ότι το κάπνισμα λειτουργεί ως αγχολυτικό, νέα επιστημονική μελέτη απέδειξε ότι τα άτομα που διακόπτουν με επιτυχία το κάπνισμα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσουν τα επίπεδα άγχους τους.

"Η πεποίθηση ότι το κάπνισμα λειτουργεί ως αγχολυτικό είναι πάρα πολύ διαδεδομένη, αλλά σχεδόν βέβαια λανθασμένη. Ακριβώς το αντίστροφο είναι αληθές: το κάπνισμα είναι πιθανότατα αγχογόνο’’, δήλωσαν Βρετανοί ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του
Cambridge και του Κολλεγίου King σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.

“Οι καπνιστές δικαιούνται να γνωρίζουν αυτό το γεγονός και να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η εμπειρία που βιώνουν είναι παραπλανητική," αναφέρει η έκθεση των Βρετανών ερευνητών.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε περίπου 500 καπνιστές οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος σε κλινικές του
NHS (Ε.Σ.Υ της Βρετανίας) σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας.

Στην αρχή της μελέτης μετρήθηκαν και ελέγχθηκαν τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων. Οι καπνιστές έλαβαν επιθέματα νικοτίνης και πραγματοποίησαν εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους ερευνητές. Μόλις έξι μήνες αφότου ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος, το 68% των συμμετεχόντων συνέχιζαν να απέχουν από το κάπνισμα, και - το πιο σημαντικό- έδειχναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπήρξε μία σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των επιπέδων άγχους των συμμετεχόντων που διέκοψαν το κάπνισμα συγκριτικά με αυτούς που συνέχιζαν να καπνίζουν.
 
“Η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ πιθανόν να μειώνει το άγχος και η θετική αυτή επίδραση είναι μεγαλύτερη σε όσους πάσχουν από οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή, οι οποίοι καπνίζουν ώστε να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα επίπεδα άγχους που βιώνουν,” συμπέραναν οι ερευνητές. Παρόλα αυτά, μία αποτυχημένη απόπειρα διακοπης του καπνίσματος ενδέχεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αυξήσει - έστω και σε μέτριο βαθμό - τα επίπεδα άγχους του καπνιστή.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου