Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο "ΜΑΜΩΝΑΣ", ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ !!!

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ: ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ


1 «Το χρήμα είναι η νέα θρησκεία. Την ακολουθούμε σαν ναρκωμένοι, όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Ξέρουμε ότι οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, όμως συνεχίζουμε» δήλωσε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, με αφορμή την τιμητική εκδήλωση-προβολή της ταινίας του «Το Κεφάλαιο».

«Όλοι μπορούμε να αποτελέσουμε τα πρότυπα του εαυτού μας. Εγώ δεν θέλω να είμαι πρότυπο. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μας έχουν μάθει -τουλάχιστον στη δική μου γενιά- πως είμαστε ένα μικρό κράτος, είμαστε μικροί, είμαστε μικροί, τι μπορούμε να κάνουμε; Αυτή η επανάληψη της έννοιας του μικρού ήταν συνεχής. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε μικροί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όχι μόνο στο εξωτερικό. Κι εδώ, στη 'μικρή' μας χώρα» δήλωσε επίσης από το αμφιθέατρο της αίθουσας τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
«Θέλησα να δώσουμε ένα πρότυπο στους φοιτητές. Ένα πρόσωπο, μία προσωπικότητα που να τους πείσει με το έργο του πως αξίζει τον κόπο να μείνουμε και να συνεχίσουμε...» είπε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, προλογίζοντας την εκδήλωση ένα 24ωρο πριν την αναγόρευση του Έλληνα σκηνοθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

«Θέλησα να κάνω μία ταινία για το χρήμα. Για το ρόλο που παίζει, όχι μόνο στην πολιτική αλλά κυρίως στην ψυχολογία των ανθρώπων και το πόσο τους αλλάζει. Άρχισα να το σκέφτομαι λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Χρειάστηκαν περί τα τρία χρόνια να ολοκληρώσω το σενάριο και η κρίση ξέσπασε. Τώρα βρισκόμαστε μέσα στην καταστροφή» είπε ο Κώστας Γαβράς.
Για την «ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών» που επέβαλε η νέα τάξη πραγμάτων, το νέο δόγμα των διεθνών αγορών, τη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση» ή την «τραπεζική παγκοσμιοποίηση»,την «ολιγαρχία του πλούτου» και τις «συναλλαγές χωρίς προϊόν» έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στη συζήτηση: ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μωυσής Σιδηρόπουλος, ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δημήτρης Μάρδας και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Άρης Στυλιανού.
Σήμερα ο Κώστας Γαβράς θα δώσει, αποκλειστικά για τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, masterclass για τη μεθοδολογία της σκηνοθετικής του οπτικής και «γλώσσας».


ΠΗΓΗ:   http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15676:k%CE%BFtas-gabras-t&catid=288:eipan&Itemid=787

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου