Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΣΟΚ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΨΥΧΑΡΗ ΣΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. ΚΑΤΙ "ΨΗΝΕΤΑΙ" ΣΤΟΝ ΔΟΛ;




Αίσθηση προκάλεσε η κριτική που άσκησε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης. «Άκουσα την συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στο CNN που είπε ότι μαθαίνει από τα λάθη των προκατόχων του. Σε ό,τι αφορά πάντως την υπερ –φορολόγηση στους συμπολίτες μας φαίνεται ότι δεν έχει διδαχτεί τίποτα από αυτά τα λάθη», ...
είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη βουλή.  Μάλιστα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί τα  έσοδα από τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.  Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα αλλά καταγράφηκε και αύξηση κατά 20% το α' εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Τα στοιχεία, όμως, δεν δείχνουν αντίστοιχη πορεία για τα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης αλλά ούτε και για την κατανάλωση του καυσίμου.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,  το α' 20ήμερο του 2013 τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασαν σε 44,5 εκατ. ευρώ έναντι 37,1 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2012. Η αύξηση εσόδων οφείλεται, πάντως, στην κατακόρυφη αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, αφού οι ποσότητες κατέγραψαν κάθετη πτώση, η οποία ξεπερνά το 80%. Από το πετρέλαιο κίνησης τον Ιανουάριο του 2012 εισπράχθηκαν 72,9 εκατ., ενώ το α' 20ήμερο του τρέχοντος φετινού μήνα εισπράχθηκαν 38,9 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας μείωση περίπου 30%.
Ωστόσο, ο κ. Ψυχάρης τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
«Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.  Οι αριθμοί λένε για αύξηση εσόδων όμως αν ήταν ο φόρος μικρότερος θα παίρναμε περισσότερα… Πέρα από τους αριθμούς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάρχει οργή στους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο κόσμος μπορεί να ζήσει χωρίς αυτοκίνητο αλλά δεν μπορεί να ζήσει αν δεν ζεσταίνεται», είπε χαρακτηριστικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου