Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


15 Λίγα 24ωρα μετά την απίστευτη ομολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή ότι έχει «δανειστεί» και πιθανότατα έχει υπεξαιρέσει απόρρητα αμυντικά σχέδια της χώρας σε ψηφιακή φωτοτυπία, το «Defencenet.gr» έρχεται να θυμίσει την υπόθεση αγνώστων χάκερς που επιτέθηκαν στο γραφείο του ενώ ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, σπάζοντας την πρώτη περίμετρο ασφαλείας και αποκτώντας πρόσβαση σε ευαίσθητα υπηρεσιακά-στρατιωτικά δεδομένα.
Η «χακί» υπηρεσία του ηλεκτρονικού εγκλήματος είχε τότε δώσει την εξήγηση πώς αιτία του κακού ήταν, είτε η είσοδος ενός «κακόβουλου λογισμικού» εν αγνοία των χρηστών που έβαλαν στους υπολογιστές USB στικς... είτε λόγω του γεγονότος ότι οι 170 υπολογιστές μέσω των οποίων είχαν τη δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο ο υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πάνος Μπεγλίτης και οι στενοί συνεργάτες τους που επλήγησαν από την επίθεση μπορούσαν να «σερφάρουν» τόσο με το στρατιωτικό δίκτυο όσο και από ανεξάρτητες γραμμές «adsl». 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν λοιπόν από το συνδυασμό των δύο αυτών θεμάτων είναι πολλά και πρέπει επειγόντως να απαντηθούν για την ασφάλεια της άμυνας της χώρας. Ήδη ο κ. Βενιζέλος με την παράνομη διακράτηση απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων μετά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει υποπέσει σε πλείστα αδικήματα, τα οποία έπρεπε να έχουν αυτομάτως προκαλέσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Τώρα όμως γεννάται ένα ακόμη μείζον θέμα πέραν της παράβασης των κανόνων ασφαλείας. Μήπως η ψηφιακή φωτοτυπία των σχεδίων της άμυνας της χώρας που έλαβε και διατηρεί στο σπίτι του, κατά ομολογία του, συνέπεσε με την τότε επίθεση των χακερς στους υπολογιστές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

Προς απάντηση του ερωτήματος αυτού πρέπει να κινηθούν άμεσα και οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές και ειδικότερα η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ. Όταν έγινε η επίθεση, στις 30 Νοεμβρίου του 2010, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπουργικών γραφείων, οι χάκερς πέρασαν με επιτυχία την πρώτη περίμετρο ασφαλείας. Στρατιωτικές πηγές ωστόσο έλεγαν ότι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση μόνο σε αδιαβάθμητες πληροφορίες. Ποτέ όμως δεν αποδείχθηκε αν ήταν όντως έτσι ή αν «αλιεύτηκαν» από τους χάκερς και διαβαθμισμένα απόρρητα έγγραφα.

Για δύο ολόκληρα 24ωρα το e-δίκτυο μέσω του οποίου είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης ήταν «πεσμένο», ενώ οι περίπου 170 ηλεκτρονικοί υπολογιστές είχαν βγει εκτός ενεργείας μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου του 2010. Το πιο ανησυχητικό δε στοιχείο ήταν πώς οι ειδικοί κατέληξαν πώς η κυβερνοεπίθεση δεν έγινε μέσα από το Πεντάγωνο, χωρίς όμως να μπορέσουν να διευκρινίσουν αν οι χάκερς έδρασαν από κάποια περιοχή της Ελλάδας ή από το εξωτερικό (για παράδειγμα την Τουρκία).

Είναι δε γεγονός πώς, η συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση ήταν αυτή που οδήγησε στην ενίσχυση της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και αποτέλεσε την αφορμή για το σχεδιασμό της άσκησης «Πανόπτης» που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες μεταξύ των αρμόδιων φορέων (ΓΕΕΘΑ, ΕΥΠ, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ. και ακαδημαϊκών φορέων). Μήπως γιατί έγινε υποκλοπή και απόρρητων εγγράφων; 

Mάλιστα τότε, ο κ. Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι, «από το υπουργείο Άμυνας δεν διακινείται καμία πληροφορία που άπτεται της εθνικής ασφάλειας μέσω του διαδικτύου και ότι τα συστήματα που αφορούν σε τέτοιες πληροφορίες δεν συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το διαδίκτυο». Αξιωματικοί δε έλεγαν πώς για λόγους ασφαλείας μέχρι και οι θύρες για τα «στικάκια» έχουν κλείσει στα γραφεία υποστήριξης του Πενταγώνου. Δεν ξέρουμε βέβαια αν αυτό είχε γίνει πριν ή μετά την λήψη της ψηφιακής φωτοτυπίας των απόρρητων αμυντικών σχεδίων από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. 


ΠΗΓΗ:   http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15289:ta-aporrita-amu&catid=284:politika&Itemid=780

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου