Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ... ΓΔΕΡΝΟΥΝ !!!

«STERN»: Ιδού τα τζάκια που ξεζουμίζουν τους Έλληνες

Γράφει ο ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗΣ
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ένας ανελέητος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, στον οποίο θέση λαμβάνει και η εγχώρια διαπλοκή, αλλά κυρίως ξεκινά από ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία έχουν στο πλευρό τους και τους «εδώ «πρόθυμους» να συνδράμουν…
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης αυτής, η οποία σιγά-σιγά λαμβάνει χαρακτηριστικά ανοικτού και σκληρού πολέμου, αλλά προς το παρόν γίνεται κυρίως πίσω από τις «κουρτίνες», βρίσκεται κατ’ ουσίαν το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το παιχνίδι πολέμου, όπως όλα καταμαρτυρούν, ξεκινά δυναμικά απ’ έξω, καθώς οι δανειστές μας επιδιώκουν να διαλύσουν την ελληνική ελίτ και να την αντικαταστήσουν με τους «δικούς τους», νέους μεγιστάνες – επιχειρηματίες, που θα πλαισιώνονται από «πρόθυμους Έλληνες» και οι οποίοι θα αναλάβουν την ανασυγκρότηση της χώρας και συνάμα την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου.
Εκτενές άρθρο για τα «πανίσχυρα οικονομικά τζάκια» περιλαμβάνει το γερμανικό περιοδικό «Stern» στο εορταστικό τεύχος που κυκλοφορεί με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων» και ισχυρίζεται ότι εδώ και πολλές γενιές 2.000 οικογένειες διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα και αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

Μάλιστα, η επίθεση αυτή στο ελληνικό επιχειρηματικό κατεστημένο ενισχύει τα σενάρια που φέρουν τους δανειστές και την τρόικα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα που οικοδομήθηκαν στη Μεταπολίτευση.

Το δημοσίευμα ξεκινάει από τον εκδότη της εφημερίδας «Έθνος» μέτοχο του Mega, κ. Φώτη Μπόμπολα, τον οποίο οι συντάκτες του άρθρου επισκέπτονται στο γραφείο του:
«Ο Φώτης Μπόμπολας έχει μπροστά από το γραφείο του τέσσερις οθόνες υπολογιστών εγκατεστημένες στον απέναντι τοίχο, ο οποίος φέρει μια ξύλινη επένδυση. Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται στα κεντρικά ενός αρχηγείου. Η γραμματέας του, Λυδία, του φέρνει φραπέ. Ο Μπόμπολας, ετών 52, με κοντοκουρεμένα μαλλιά, στρίβει ένα τσιγάρο. Καπνίζει Ολντ Χόλμπορν. Το πουκάμισό του είναι ανοιχτό στο στήθος, στον καρπό του χεριού του δεν φέρει κανένα ρολόι. ‘‘Προτιμώ να κρατώ χαμηλό προφίλ’’ διατείνεται ο ίδιος. Ο Μπόμπολας είναι ένας από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα. Στην οικογενειακή αυτοκρατορία ανήκουν ο εκδοτικός κολοσσός Πήγασος, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας, εταιρείες ανακύκλωσης, ορυχεία χρυσού, ακίνητα. Συνολική αξία: μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπόμπολας δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Ακόμη και τώρα αισθάνεται άβολα: ‘‘Δεν βλέπετε; Η χώρα εκρήγνυται’’.
Η οικογένειά του αισθάνεται έντονα τη λαϊκή οργή. Και αυτό γιατί η πολυεθνική Ελλάκτωρ απαιτεί για τη διέλευση των αυτοκινητοδρόμων της υψηλά διόδια, παρότι το κράτος έχει επιχορηγήσει το έργο ως επί το πλείστον με χρήματα των φορολογουμένων. Η Αττική Οδός κοστίζει 2,80 ευρώ, ενώ γύρω στα 250.000 αυτοκίνητα τη διασχίζουν καθημερινά. Όποιος θέλει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο για Θεσσαλονίκη χρειάζεται 25 ευρώ. Μια πρωτοβουλία πολιτών με το όνομα ‘‘Δεν πληρώνω διόδια’’ πριονίζει κάθε τόσο τις μπάρες των διοδίων. ‘‘Είναι αναρχικοί’’ βρίζει ο Μπόμπολας».

Πανίσχυρα τζάκια
«Η οικογένειά του ανήκει σε μια χούφτα από σχεδόν πανίσχυρα ελληνικά τζάκια, τα οποία εδώ και πολλές γενιές διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τώρα, όμως, που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντ’ αυτού, επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας, σπεκουλάρουν με νέες κρατικές αναθέσεις έργων, ενώ άλλοι παραμονεύουν για ευκαιρίες που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας. Ήδη, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης νοίκιασε για το ευτελές ποσό των 50 σεντ ανά τ.μ. και για 90 χρόνια το πιο πολυτελές Shopping-Mall στην Αθήνα».
Το άρθρο συνεχίζει σχετικά με τον Φώτη Μπόμπολα:
«Στο ερώτημα αν έχει έλθει η ώρα για τους ζάμπλουτους Έλληνες να δείξουν αλληλεγγύη, ο Μπόμπολας αντιδρά εκνευρισμένος: ‘‘Μα, τι θέλετε; Οι μετοχές μας είναι στον πάτο. Οι επιχειρήσεις μας πάσχουν ακριβώς το ίδιο, όπως και η υπόλοιπη χώρα’’. Τι θα λέγατε για τη φορολόγηση των πλουσίων; ‘‘Τι αφελής σκέψη. Το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκει πάντα τρόπους να αποφύγει τους φόρους. Αυτό είναι το τίμημα της παγκοσμιοποίησης’’.
Ο Μπόμπολας διευθύνει επισήμως την οικογενειακή του πολυεθνική εταιρεία μαζί με τον αδελφό του. Όμως, ο πραγματικός πατριάρχης είναι ο πατέρας, Γεώργιος, η φωτογραφία του οποίου φιγουράρει σε ασημένιο πλαίσιο πάνω στο κομοδίνο. Λέγεται ότι ο Γεώργιος Μπόμπολας κατάφερε να πάρει την πρώτη κρατική ανάθεση έργου όταν η κατασκευαστική του εταιρεία δεν κατείχε ακόμη ούτε καν μπουλντόζα. Η μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία γι’ αυτόν ήταν η Ολυμπιάδα του 2004. Τότε η Ελλάκτωρ κατασκεύασε το μεγαλύτερο μέρος του αθηναϊκού μετρό, χωρίς να υπάρξει καμία δημόσια προκήρυξη επί του έργου. Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, ο Μπόμπολας ήταν και πάλι μέσα στο παιχνίδι. Ένα από τα μεγαλύτερα ‘‘χτυπήματα’’ της οικογένειας είναι η αγορά των κρατικών ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική για 11 εκατομμύρια ευρώ. Η αξία των κοιτασμάτων χρυσού ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ».

Για τη ΝΔ
«Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα, απλώς η κατανομή του πλούτου είναι άνιση. Τα 80% του ιδιωτικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια μόνο 2.000 οικογενειών. Γύρω στα 200 δισ. ευρώ αυτού του κεφαλαίου βρίσκονται σε ξένες τράπεζες. Επισήμως μόνο εννέα πρόσωπα δηλώνουν στην Ελλάδα εισόδημα άνω των 700.000 ευρώ το έτος. Η επονομαζόμενη ‘‘λίστα Λαγκάρντ’’, με τα ονόματα 2.059 Ελλήνων που κατέχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, κρατήθηκε για πάνω από δύο χρόνια μυστική».
Σύμφωνα πάντα με το έγκριτο περιοδικό «Stern», «φαίνεται να υπάρχει συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου. Η εν λόγω λίστα δεν είχε καμία συνέπεια για τους πλουσίους, εκτός ενός δημοσιογράφου που αντιμετώπισε δυσκολίες (βλ. Κώστας Βαξεβάνης). Επειδή δημοσίευσε όλα τα ονόματα της λίστας στο περιοδικό «Hot Doc», συνελήφθη από μια ομάδα άμεσης δράσης 50 αστυνομικών και απειλείται με διετή φυλάκιση λόγω παραβίασης δικαιωμάτων της ιδιωτικής σφαίρας».

Τι λέει για τον Λαυρεντιάδη
«Είναι αναμενόμενο ότι με την πίεση που ασκείται από την πλευρά της Ευρώπης βαθμιαία κάτι αρχίζει να αλλάζει: την τελευταία βδομάδα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για τη σύλληψη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος διατηρούσε το 31% της Pronton Bank και η οποία διασώθηκε από το κράτος με τη βοήθεια 900 εκατ. ευρώ. Λέγεται ότι ο ίδιος μεταβίβασε εν τω μεταξύ στο εξωτερικό 700 εκατ. ευρώ».
Ο καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών Σεραφείμ Σεφεριάδης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συγκρίνει την αθηναϊκή ολιγαρχία με την ιταλική μαφία: «Έχει παντού τους ανθρώπους της: έναν αδελφό στην Αριστερά, έναν στη Δεξιά, έναν στο δημαρχείο και έναν εντός της Εκκλησίας. Οι ζάμπλουτοι Έλληνες εξαγοράζουν τους πολιτικούς μέσω της χρηματοδότησης των εκλογικών τους αγώνων. Η εξουσία που ασκούν μέσω των μίντια τούς καθιστά απρόσβλητους». Στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, που έχει τεράστια επιρροή, συμμετέχουν δύο τζάκια: Ο Μπόμπολας και η εκδοτική δυναστεία του Λαμπράκη. Ο γιος του μεγαλύτερου μετόχου της τελευταίας εκλέχθηκε βουλευτής με τη ΝΔ.

Τι λέει για τον Κόκκαλη
«Η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας είναι μια από τις βασικές αξιώσεις των χρηματοδοτών της Ελλάδας. ‘‘Έτσι όμως όπως αυτή λαμβάνει χώρα είναι παράλογη’’, διατείνεται ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). Μερικοί επιλεγμένοι επενδυτές αγοράζουν κρατική περιουσία και εμφανίζονται ως εθνοσωτήρες. Για την πλέον επικερδή κρατική επιχείρηση του ΟΠΑΠ, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, ενδιαφέρεται ο Σωκράτης Κόκκαλης. Η Intralot είναι μια από τις ηγετικές εταιρείες στην ανάπτυξη των συστημάτων λόττο.
Ο Κόκκαλης, μια από τις πλέον αμφισβητούμενες ολιγαρχικές προσωπικότητες στην Ελλάδα, υπήρξε συνεργάτης της ανατολικογερμανικής Στάζι με τα ψευδώνυμα ‘‘κρόκους’’ και ‘‘κασκάντε’’. Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία όπου η οικογένειά του προσέφυγε το 1949 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Η περιουσία του έχει υπολογιστεί στα 2 δισ. δολάρια. Οι φήμες γύρω από το πρόσωπό του θα μπορούσαν να προέρχονται από κάποιο μυθιστόρημα με σπιούνους. Όταν έγινε δημοσίως γνωστό ότι η Siemens λάδωσε, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, με 100 εκατ. ευρώ Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους, η γερμανική εισαγγελική αρχή, ερευνώντας τα αρχεία της εταιρείας, προσέκρουσε σε ένα αμφίβολο όνομα με το κωδικό ‘‘Κύριο Κ.’’. Υποθέτει ότι πρόκειται για τον Σωκράτη Κόκκαλη».

Η Γιάννα Αγγελοπούλου
«Άλλοι πάλι επιχειρηματίες εξαφανίζονται στο εξωτερικό, όπως, λόγου χάρη, η διαβόητη Άννα Αγγελοπούλου, η πρώην πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία ακούει στο όνομα Lady G, όνoμα που της έδωσε ο ελληνικός κίτρινος Τύπος» γράφει το περιοδικό για την πρώην ισχυρή κυρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου «ίδρυσε το Ίδρυμα Αγγελόπουλος, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασφαλίσει την περιουσία της. Έτσι, εξ αποστάσεως μπορούσε πλέον να παρακολουθεί γαλήνια πως η ελληνική Βουλή ψήφισε ένα από τα σκληρότερα πακέτα λιτότητας ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά από την επιβολή των νέων μέτρων, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε λιγότερο από 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ σε οικογένειες με εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ ετησίως κόπηκαν τα επιδόματα παιδιών».

Ο όμιλος Λάτση
«Ο Σπύρος Λάτσης είναι αυτός που κατέχει αδιαφιλονίκητα την πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων μεγιστάνων. Ο ελληνικός Τύπος τον αποκαλεί ‘‘σιωπηλό Κροίσο’’. Στην αυτοκρατορία του ανήκουν τράπεζες, συμπλοιοκτησίες και διυλιστήρια. Ιδρύθηκε από τον πατέρα του, Γιάννη, έναν σύντροφο του περιώνυμου Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Γιάννης Λάτσης, γνωστός με το παρατσούκλι ‘‘Καπετάν Γιάννης’’, εμφανίστηκε κατά την υποδοχή της Βασίλισσας της Αγγλίας με λευκό ναυτικό καπέλο. Όταν ο γιος του, Σπύρος, μετέβη στο Λονδίνο για να σπουδάσει φιλοσοφία, ο Καπετάνιος τον περιγελούσε. Όμως, εκείνος πολλαπλασίασε πριν από την οικονομική κρίση την αξία της οικογενειακής επιχείρησης κατά 8 δισ. ευρώ. Ζει, ως επί το πλείστον, στην Ελβετία. Η θαλαμηγός του ‘‘Αλέξανδρος’’ είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Πάνω σε αυτή χαλάρωσαν ο Τζορτζ Μπους, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Μπαρόζο. Επειδή ο τελευταίος έκανε διακοπές με την οικογένειά του στην εν λόγω θαλαμηγό, η Ευρωβουλή τον τιμώρησε με ψήφο δυσπιστίας.

Η Eurobank του Λάτση κατείχε μέχρι πρότινος τα μεγαλύτερα μερίδια των ελληνικών κρατικών ομολόγων: 12 δισ. ευρώ. Η εταιρεία καταπιστεύσεων, η οποία αποφασίζει για τις ιδιωτικοποιήσεις της ελληνικής κρατικής περιουσίας, στελεχώθηκε με πρώην μάνατζερ του ομίλου. Εκτός από το ‘‘χτύπημα’’ που αφορά στο πολυτελές ακίνητο Shopping-Mall στο Μαρούσι, είναι πολύ πιθανό ο Λάτσης να αγοράσει και την κρατική επιχείρηση Hellenic Petrolium σε ποσοστό 100%. Για το ‘‘Helliniko Project’’, μια περιοχή περίπου 600 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο της Αθήνας, ο Λάτσης είναι επίσης φαβορί. Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην παραλία του Αγίου Κοσμά, θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα της Ευρώπης. Εκεί μέλλεται να χτιστούν κυρίως γραφεία, κατοικίες και να διαμορφωθεί ένα γιγάντιο πάρκο αναψυχής». Μια «Ντίσνεϊλαντ της Μεσογείου», όπως υπόσχεται το διαφημιστικό.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται δηλώσεις του Σάββα Ρομπόλη, καθηγητή Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Είναι σχεδόν αδύνατον να αποδειχτούν οι παράνομες ραδιουργίες των ολιγαρχικών δυνάμεων [...] Δεν είναι μόνον που έχουν παντού τους ανθρώπους τους. Οι νόμοι έχουν γραφτεί εδώ και πολλές γενιές γι’ αυτούς. Δεν χρειάζεται καν να εξαπατήσουν την Εφορία, αφού απαλλάσσονται ούτως ή άλλως από τους φόρους».
Κάθε χρόνο η Βουλή ανακοινώνει –όπως άλλωστε και το 2012– φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεφοπλιστές. Διότι, αυτοί απειλούν με απόσυρση του στόλου τους και τη διακίνησή του κάτω από άλλη σημαία. Βέβαια, επισήμως δεν υπάρχουν κανενός είδους συνδέσεις μεταξύ των ολιγαρχικών και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ούτε συναντήσεις και αποδεικτικές φωτογραφίες. Στη μαρίνα του Φλοίσβου, όμως, τη μεγαλύτερη της Αθήνας, όπου αγκυροβολούν ακόμη και θαλαμηγοί 100 μέτρων «μπορεί κανείς να δει όλους τους πολιτικούς μας» όπως αφηγείται ο πρώην φύλακας του λιμανιού Μάκης Νάστατος, ιδίως «όταν κατά τα Σαββατοκύριακα τα μεγάλα πάρτι ανάβουν για τα καλά».
Για το πόσο μακριά φτάνει εντέλει η επιρροή αυτής της ελληνικής ολιγαρχίας γνωρίζει καλά ο Γιάννης Δερμιτζάκης, ο οποίος κατέχει διυλιστήριο ανακύκλωσης παλαιού ορυκτέλαιου στη Θεσσαλονίκη. Ο Δερμιτζάκης είναι ένας ηλικιωμένος κύριος χαμηλών τόνων που φέρει το κινητό σε μια δερμάτινη θήκη πάνω στη ζώνη του παντελονιού του. Έως το 2004 οι δουλειές του πήγαιναν καλά. Μετά ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που απαιτούσε άδεια για τη συλλογή χρησιμοποιημένων ορυκτέλαιων.
Ο Δερμιτζάκης έκανε αμέσως αίτηση, όμως, ματαίως περίμενε: «Πρώτα μου είπαν ότι τα χαρτιά μου ξεχάστηκαν στη γραμματεία του υπουργού Προστασίας Περιβάλλοντος. Μετά μου είπαν ότι το διυλιστήριο θα έπρεπε να επανεξεταστεί. Βέβαια, αυτό ήταν τελείως καινούργιο. Τελικά, απευθύνθηκα σε έναν φίλο του υπουργού, ο οποίος μου διεμήνυσε τα εξής: πρόκειται για σκοτεινή υπόθεση και θα κάνω καλά να την ξεχάσω». Εν τω μεταξύ, η αγορά απόβλητων ορυκτέλαιων –μιλάμε για 35.000 τόνους ετησίως– καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από το ολιγαρχικό τζάκι του Βαρδινογιάννη. Ο Δερμιτζάκης στέκεται στο κατώφλι της πτώχευσης.
Ακόμη και η παγκόσμια πολυεθνική εταιρεία Shell γονάτισε μπροστά στον Βαρδινογιάννη. Από το 2015, στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πρατήρια βενζίνης της Shell. Η οικογενειακή πολυεθνική την αγόρασε για 219 εκατομμύρια ευρώ. Συνεχώς νέοι, εν μέρει συζητήσιμοι, νόμοι κατέστησαν τη δουλειά μη αποδοτική για τη Shell.
Στην αρχή απαγόρευσαν στη Shell να εισάγει δική της βενζίνη. Όταν αυτή η ρύθμιση άλλαξε κατόπιν πίεσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήλθε ένας νέος νόμος που εξανάγκαζε τη Shell να διατηρεί σε ντεπό μεγάλες ποσότητες βενζίνης ως «εθνικό απόθεμα ασφαλείας». Η Shell παραιτήθηκε…

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη
«Ο αρχηγός της οικογένειας Βαρδινογιάννη, Βαρδής, κατοικεί σε μια μεσογειακή βίλα στο αθηναϊκό αριστοκρατικό προάστιο Εκάλη. Μπροστά στην πύλη στέκεται ένας φύλακας. Στην ερώτηση αν ο κύριος είναι διαθέσιμος για μια συνέντευξη, τραβάει το πιστόλι του και το απασφαλίζει». Ο Βαρδινογιάννης διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Αιγύπτιο πρώην δικτάτορα Μουμπάρακ. Η οικογενειακή επιχείρηση «Avin Oil» πλήρωσε στον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν υψηλά ποσά για να έχει πρόσβαση σε καλές τιμές ακατέργαστου πετρελαίου που το Ιράκ μπορούσε να πουλήσει κατά τη διάρκεια του εμπάργκο μόνον στο πλαίσιο του προγράμματος «Oil for food». Το θέμα αποκαλύφτηκε, όταν ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν να μεταφέρονται δέσμες δολαρίων με τις ταξιδιωτικές βαλίτσες διπλωματών. Το γεγονός δεν είχε καμία επίπτωση στον Βαρδινογιάννη, ούτε στις δουλειές του, ούτε στη φήμη του. Τον Ιανουάριο επαινέθηκε δημόσια για τη χρηματική του δωρεά στην Αστυνομία.

Το παράπονο του Παπανδρέου
«Όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να φέρουν την ελληνική ολιγαρχία στο τραπέζι της συζήτησης για τη σωτηρία της χώρας, απέτυχαν. Αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν χρήμα, εξουσία ή τα μίντια με το μέρος τους, αμύνονται κατά των μεταρρυθμίσεων» παραπονιόταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κάποτε επισκέφθηκε μια αποστολή μεγάλων εφοπλιστών το γραφείο της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. «Σκεφτήκαμε ότι θέλουν να βοηθήσουν» αφηγούνταν ένας δημόσιος υπάλληλος. «Όμως, αυτοί έκαναν μόνον παράπονα για την υψηλή φορολόγηση και την υπερβολική νομική ρύθμιση. Αισθάνονταν ότι καταδιώκονται από το κράτος. Συμπεριφέρονταν σαν δωρητές που ζητούσαν πίσω ό,τι είχαν χαρίσει λόγω πτωχισμού».

Ο Καραμανλής και οι νταβατζήδες
Το άρθρο κάνει αναφορά και στις αποκαλύψεις μέσω του Wikileaks, το οποίο έκανε επίσης αναφορά σε ομάδα Ελλήνων μεγιστάνων: «Μια τηλεγραφική είδηση, που έφτασε σε μας από την Αμερική μέσω του Wikileaks, αναφέρει ότι «μια μικρή ομάδα επιχειρηματικών μεγιστάνων έχει συνδεθεί με την πολιτική μέσω βαθμών συγγενείας, γάμων ή και διαζυγίων. Οι σχέσεις αυτές είναι πολυπλοκότερες από τις αντίστοιχες σχέσεις μεταξύ των θεών στην ελληνική μυθολογία». Ακόμη πιο δραστικά το εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, όταν εξαπέλυσε ύβρεις κατά της διαφθοράς ενώπιον φίλων και συνεργατών του κόμματός του: «Το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι οι τέσσερις με πέντε οικογένειες νταβατζήδων και οι πολυεθνικές που ελέγχουν το σύνολο του πολιτικού βίου της χώρας».


Πηγή: paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου