Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ... ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ !!!

Ενοίκια 6,8 εκατ. ευρώ το μήνα για στέγαση πληρώνει το Δημόσιο...

Σε 6.812.930,64 ευρώ ανέρχεται το ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα το Δημόσιο σε μισθώματα για τη στέγαση της κεντρικής διοίκησης, όπως προκύπτει από έγγραφο του... υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, «σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο ηλεκτρονικό αρχείο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών και Στέγασης, όπως αυτό είναι ενημερωμένο έως σήμερα, υφίστανται 2.353 συμβάσεις μίσθωσης κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης (η οποία περιλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές)».

Όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, το ποσό που καταβάλλεται σήμερα μετά την εφαρμογή του Ν. 4081/2012, ανέρχεται συνολικά σε 6.812.930,64 ευρώ μηνιαίως.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι από τις πρώτες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των μισθωμάτων για κτίρια που χρησιμοποιεί το Δημόσιο.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών, με την εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των μισθωμάτων, το συνολικό ποσό εξοικονόμησης μέχρι στιγμής εκτιμάται σε 3.922.020,38 μηνιαίως.

Επίσης, έχει επέλθει εξοικονόμηση μηνιαίως τουλάχιστον κατά 126.000 από την κατάργηση - συγχώνευση ή τη συστέγαση υπηρεσιών (όπως ΔΟΥ, Αστυνομικά Τμήματα, Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ) και έχει δρομολογηθεί η μεταστέγαση του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα δημόσια κτήματα

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι Κτηματικές Υπηρεσίες, για ακίνητα κυριότητας του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των Δημοσίων Κτημάτων ανερχόταν τον Νοέμβριο του 2011 σε 68.197 και των Ανταλλαξίμων Κτημάτων την ίδια περίοδο σε 47.750.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας, όμως, τα προαναφερόμενα στοιχεία μεταβάλλονται λόγω των νέων καταγραφών και εκποιήσεων.

Ωστόσο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», τα δημόσια κτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών θα είναι και ηλεκτρονικά καταχωρημένα.

Ο κ. Στουρνάρας θυμίζει εξάλλου ότι με το Ν. 4092/2012, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ορίστηκε αρμόδια για την καταγραφή, σε ενιαίο Μητρώο, όλης της ακίνητης περιουσίας φορέων του Δημόσιου Τομέα και ειδικότερα των Υπουργείων, των Δημοσίων Επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των ΝΠΔΔ.

«Η διαδικασία αξιολόγησης των καταγεγραμμένων μέχρι σήμερα δημοσίων κτιρίων, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αυτά Δημόσιες Υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αναδιοργάνωση των δομών των υπουργείων που προωθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ορισμένα εξ΄αυτών που έχουν κριθεί κατάλληλα έχουν παραχωρηθεί σε Δημόσιες Υπηρεσίες» , σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει ότι η ανωτέρω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 31/12/2012.


ΠΗΓΗ:   http://exofitsio.blogspot.gr/2012/12/68.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου